Φύλλο Νο 419 (24 Οκτώβρη 2018)

Της σύνταξης

Η  διεθνής κρίση του καπιταλισμού, η οποία ολοένα βαθαίνει και περιπλέκεται, διαψεύδει κάθε προσδοκία για κάποιου τύπου σταθεροποίηση, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα πολύ ρευστό οικονομικό, πολιτικό, γεωστρατηγικό υπόβαθρο, το οποίο μπορεί δυνητικά να εγκυμονεί πολύ αρνητικές εξελίξεις για την Αριστερά, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ο κίνδυνος μιας αντιπολεμικής αντιπαράθεσης είναι υπαρκτός και οι κάθε λογής εθνικιστικοί λεονταρισμοί το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Το ΚΚΕ και η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη του 1944

Ό πως παλιότερα έχει γράψει –και σωστά– ο Μ. Μαΐλης, η ιστορία για τους κομουνιστές δεν είναι ένα γενικό «ανασκάλεμα» των στοιχείων και των πληροφοριών για τα γεγονότα του παρελθόντος, είναι η προσπάθεια άντλησης γνώσης μέσα από τη συζήτηση για το παρελθόν, με την προσοχή στραμμένη στα προβλήματα και τους αγώνες του σήμερα.

Για τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών

Ο ι εκλογές για τους αντιπροσώπους των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια (κεντρικά, περιφερειακά ή σε επίπεδο νομού) θα γίνουν στις 7 Νοέμβρη.

Δικάζονται μέλη του Σωματείου στο Δήμο Καλλιθέας!

Ξεκίνησε την Τρίτη 23 Οκτώβρη και συνεχίζεται την Παρακευή 26 Οκτώβρη η δίκη 8 εργαζομένων μελών του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας. Η δικαστική δίωξη σε βάρος των 8 προήλθε από μήνυση του δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου του δήμου Καλλιθέας, Χρ. Σοφιανίδη (ΑΝΕΛ).

Μακεδονία: Ιμπεριαλιστική σύγκρουση και Αριστερά

Οι εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επικύρωσή της ή όχι από τα κοινοβούλια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΔτΜ) και της Ελλάδας επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, ότι το επίδικο της όλης διαδικασίας δεν είναι η προσέγγιση και η φιλία των δύο λαών, αλλά η επέκταση του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία στα Βαλκάνια.

Υπάρχει ακόμα χρόνος για να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή;

Συνέντευξη του Φιλ Γκάσπερ, στο socialistworker.org (ΗΠΑ). Τη μετάφραση έκανε ο Γιώργος Βούρος.

Μέτωπο ενάντια στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς για τα πετρέλαια

Η κυβέρνηση παίζει με τα σπίρτα στην εύφλεκτη ανατολική Μεσόγειο

Ζωγράφου -Ανυπότακτη Πόλη

Νέα ενωτική, αριστερή, ριζοσπαστική δημοτική κίνηση

Η στοχοποίηση του ασύλου πρέπει να απαντηθεί

Σ το γραφείο 516 της Φιλοσοφικής αποφάσισε να εγκατασταθεί πολιτικά η φοιτητική ομάδα της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», ανοίγοντας στέκι για την παρέμβασή της στη σχολή. Άμεσο επακόλουθο ήταν ένα ενορχηστρωμένο κύμα τρομοϋστερίας από τα ΜΜΕ περί «ανάγκης κατάλυσης του ασύλου» και «διασφάλισης της τάξης», που έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με την ατζέντα και τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Προϋπολογισμός διαρκούς λιτότητας

Πίσω από τα ψέματα και τις δημαγωγίες του Τσίπρα

Ο Μάης του ’68 στο Μεξικό

Τ ο ημερολόγιο γράφει 16 Οκτωβρίου του 1968, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού βγαίνουν πρωταθλητές δύο μαύροι αμερικάνοι, ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος.

Να τα διεκδικήσουμε όλα πίσω

Σ τις 14 Νοέμβρη γεννιέται μία ευκαιρία απεργιακής απάντησης των εργαζομένων με μαζικό, αγωνιστικό και αποφασιστικό τρόπο.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Πρόθυμα αρκετά ΜΜΕ έπαιξαν την είδηση «Πακιστανοί είχαν όμηρο αστυνομικό και τον ξυλοκοπούσαν». Έλα όμως που ο αστυνομικός (μαζί με συνεργάτες που φέρονται να είναι επίσης αστυνομικοί) είχε μπουκάρει στο σπίτι των Πακιστανών για να τους κλέψει χρήματα και λαθραία τσιγάρα. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια κάποιων σάιτ να συνεχίσουν να μιλάνε για «μυστήριο» και για τις «δύο εκδοχές» (των Πακιστανών και του μπάτσου), οι αυτόπτες μάρτυρες, τα σημάδια (από δέσιμο) στα χέρια των Πακιστανών, οι έρευνες του εσωτερικών υποθέσεων, ακόμα και οι πληροφορίες που δίνουν δημοσιογράφοι που γενικά είναι «η φωνή της ΓΑΔΑ», δείχνουν την αλήθεια για το τι δουλειά είχε το καλόπαιδο της ΕΛΑΣ στο σπίτι. Και οι γνώστες της περιοχής μιλάνε για σπείρα (της ΕΛΑΣ) που επιδίδεται συστηματικά στο «άθλημα» των ληστειών αλλοδαπών τις νύχτες…

Να μπει τέλος στις τραγικές απώλειες μεταναστών

Το τροχαίο στην Καβάλα ανέδειξε τις πολιτικές που σκοτώνουν

Ξεθωριάζει το «άστρο» του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν...

Πίσω από την υποκριτική αγανάκτηση για τη δολοφονία Κασόγκι

Και όμως γυρίζει

HΠΑ: Στις 12 Οκτώβρη, οι Proud Boys, μετά από ομιλία του ηγέτη τους σε αίθουσα στο κέντρο της Νέας Υόρκης, βγήκαν στους δρόμους της πόλης για εκτεταμένο πογκρόμ. Στις 13 Οκτώβρη, στο Πόρτλαντ, η ίδια οργάνωση μαζί με την Patriot Prayer επιτέθηκαν σε συγκέντρωση μνήμης του Πάτρικ Κίμονς, μαύρου που δολοφονήθηκε από την αστυνομία στις 30 Σεπτέμβρη, αφού παρέλασαν στους δρόμους της πόλης με ρόπαλα, φωτοβολίδες κ.ά. Τελικά έπεσαν πάνω σε ομάδες αντιφασιστών και ακολούθησαν εκτεταμένες συγκρούσεις. Μόνο τότε ασχολήθηκαν τα πιο μεγάλα ΜΜΕ, φυσικά για να καταδικάσουν «και τις δύο πλευρές». Τι δίνει θράσος στις ακροδεξιές συμμορίες; Το ομολόγησαν οι ίδιοι, όταν απαντούσαν στο σύνθημα «Black Lives Matter» με το ρυθμικό «Τραμπ-Τραμπ-Τραμπ-Τραμπ»…

Συμφωνία Σοσιαλιστών-Ποδέμος για τον προϋπολογισμό 2019

Ο προϋπολογισμός του Ισπανικού Κράτους για το 2019 είναι προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Ποδέμος (οι οποίοι φέρονται να έχουν αναλάβει το ρόλο «μεσολαβητή» για να πείσουν και τα καταλανικά κόμματα να τον στηρίξουν). Ως τέτοιος, περιλαμβάνει και φιλολαϊκά μέτρα, αν και όχι τόσο πολλά και (κυρίως) τόσο βαθιά όσο αυτά για τα οποία αγωνίστηκε το κίνημα τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία «υιοθέτησαν» οι Ποδέμος κατά την εκρηκτική άνοδό τους.

Το περιοδικό των ΜΕΣ εκδίδεται ξανά!

Ε ίναι πραγματικότητα. Το περιοδικό των Μαθητών-τριών Ενάντια στο Σύστημα (ΜΕΣ) επανεκδίδεται. Έπειτα από 6 χρόνια και μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, οι μαθητές και οι μαθήτριες επέλεξαν να ξαναπιάσουν την πένα τους.

Μαθητικές διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου

Ο ι προωθούμενες αλλαγές από το Υπουργείο Παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στη δομή της Γ΄Λυκείου και τον τρόπο εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς