Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη: Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών

Φωτογραφία

Με μια σειρά πρωτοβουλίες, κινηματικές δράσεις και εκδηλώσεις, συνεχίζει τη δημόσια παρουσία της στο Δήμο Ζωγράφου η νέα δημοτική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Τις προηγούμενες εβδομάδες, μέσα από ανακοινώσεις, παρέμβαση-τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μια ανοιχτή συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, ανέδειξε το ζήτημα των 26 ακινήτων του Δήμου, τα οποία είναι στη λίστα των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που εκχωρούνται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) –τη θυγατρική εταιρεία του Υπερταμείου, που αφενός παίζει το ρόλο «εγγύησης» για την αποπληρωμή του παράνομου κρατικού χρέους, αφετέρου αποτελεί ένα προκλητικό πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο– με το διαβόητο πλέον ΦΕΚ 19/6/18. Ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία, απαιτήσαμε την ακύρωση της εκχώρησης, την επιστροφή της περιουσίας αυτής στους δημότες και τους κατοίκους, εκεί δηλ. που πραγματικά ανήκει, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων και όχι τα σχέδια των δανειστών και κάθε είδους «επενδυτών».  
Με αφορμή αυτή την κινητοποίηση και υπηρετώντας την ενωτική φυσιογνωμία της κίνησης, υπήρξε κάλεσμα για συνδιοργάνωση προς τις υπόλοιπες αριστερές δημοτικές παρατάξεις, μαζί με μια πρόταση για έναν κύκλο επαφών, με σκοπό να συζητηθεί ένα ενδεχόμενο πλαίσιο συνεργασίας και κοινών στόχων των δημοτικών σχημάτων της Αριστεράς στην περιοχή. Πρόταση που δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή, σαν απόρροια ενός αυτοναφορικού-σεκταριστικού προσανατολισμού που κυριαρχεί σε συγκεκριμένες δυνάμεις της Αριστεράς.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου, που καμώνεται την «αριστερή» δημοτική αρχή, προφανώς και δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία ενημέρωσης ή δράσης για το θέμα της υπεράσπισης της ακίνητης περιουσίας. Για άλλη μία φορά δεν έκανε τίποτα, όπως αντίστοιχα δεν έκανε και στο ζήτημα των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών, όταν μόνο μετά από πίεση του τοπικού κινήματος και αριστερών συλλογικοτήτων εξέδωσε ένα ψήφισμα, χωρίς να αναλάβει μετά καμία δράση ουσιαστικής προστασίας των δημοτών. 
Με βάση το «ρεαλισμό» της υποταγής, κινήθηκε όμως και στην πρόσφατη ψήφιση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού του Δήμου για το 2019, όπως απαιτεί η σχετική μνημονιακή νομοθεσία, που είναι ακόμα εδώ και στην περίπτωση των ΟΤΑ. Σε μια άνευρη συζήτηση, όπου κυριάρχησαν τα πολιτικάντικα αστεία (πρόβα για τις «ευρείες συναινέσεις» που θα απαιτούνται στην εφαρμογή του Κλεισθένη Ι από το επόμενο έτος) και οι προεκλογικές σκιαμαχίες μεταξύ των συμβούλων της τωρινής και των προηγούμενων διοικήσεων, εγκρίθηκε τελικά η εισήγηση της πλειοψηφίας. Σε αυτή αποτυπώθηκε το πλαίσιο σκληρής λιτότητας και ασφυκτικής εποπτείας, στο οποίο είναι αναγκασμένοι να κινούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. 
Κυρίως λόγω του στραγγαλισμού των ΚΑΠ (-63% από το 2009, ενώ δεν έχει αρχίσει ακόμα και η παρακράτηση για το διαβόητο δάνειο της Βίλας Ζωγράφου), οι δημόσιες υποδομές και οι κοινωνικές υπηρεσίες υποβαθμίζονται, ενώ κρίσιμες λειτουργίες της καθαριότητας (π.χ. συντήρηση οχημάτων) παραχωρούνται σε εξωτερικούς συνεργάτες-ιδιώτες. Υπάρχει πάντα βέβαια και η στρατηγική επιλογή της «ανταποδοτικότητας», δηλ. της αύξησης των ίδιων εσόδων μέσω τελών και… συμπράξεων, με απευθείας αναθέσεις έργων σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυξημένες προβλέπονται και οι δαπάνες για συμβούλους, δεξιώσεις και πολυδάπανες εκδηλώσεις, που βαφτίζονται «πολιτιστικά» δρώμενα. 
Μέλη της κίνησης «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη», παρόλο που δεν είχαμε δικαίωμα λόγου, την ώρα της συζήτησης του προϋπολογισμού, αναρτήσαμε πανό με κεντρικό σύνθημα: «Λεφτά για τους δημότες, όχι για φιέστες και τους ιδιώτες», θέλοντας να αναδείξουμε μια διαφορετική αντίληψη για το πού έπρεπε να κατευθύνονται οι οικονομικοί πόροι του Δήμου. 
Συνεχίζοντας τις δράσεις ενημέρωσης για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και τη στάση της Αριστεράς στο νέο τοπίο που φέρνουν οι πρόσφατες αντιδραστικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, η νέα δημοτική κίνηση διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Κλεισθένης-Διαρκής Λιτότητα-Έλλειμμα Δημοκρατίας», τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 6.30μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60).

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία