Ηλεκτρικό ρεύμα: η μεγάλη απάτη της ιδιωτικοποίησης

Φωτογραφία

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν βοηθάει καθόλου τους καταναλωτές. Αντίθετα, δίνει κέρδη σε αρπακτικά της αγοράς, όπως ο Μυτιληναίος, και οδηγεί τη ΔΕΗ με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, τηρώντας απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις των μνημονίων και της τελευταίας δανειακής σύμβασης, προχωράει στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως προβλέπεται και από παλιότερες οδηγίες της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διάθεση ποσοστού 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα με την πώληση λιγνιτικών μονάδων θα «σπάσει» σε θυγατρικές εταιρίες τη ΔΕΗ, για να προχωρήσει κομμάτι-κομμάτι στην αποκρατικοποίησή της. Πρώτα βήματα θα είναι η παραχώρηση σε ιδιώτη του management του δικτύου μεταφοράς και η πώληση των δικτύων διανομής.

Ιδιωτικές εταιρίες
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν βοηθάει καθόλου τους καταναλωτές. Αντίθετα, δίνει κέρδη σε αρπακτικά της αγοράς, όπως ο Μυτιληναίος, και οδηγεί τη ΔΕΗ με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Η ΔΕΗ σήμερα παράγει και εισάγει περίπου το 70% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα. Μέχρι πριν από λίγους μήνες προμήθευε το 92% των καταναλωτών. Τώρα, και μετά το κανόνι της ENERGA και της HELLAS POWER, προμηθεύει σχεδόν το 100%.

Οι δύο εταιρίες πραγματοποιούσαν μεγάλες εξαγωγές ρεύματος προς την Π.Γ.Δ.Μακεδονίας και την Αλβανία, εισπράττοντας τιμές χαμηλότερες από αυτές που είχαν πληρώσει για να εξάγουν το ρεύμα που πωλούσαν στους πελάτες τους. Δηλαδή πουλούσαν με ζημία, ζημιώνοντας και τον ΔΕΣΜΗΕ, που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού.
Αυτή η διαδικασία οδήγησε τη ΔΕΗ σε μεγάλη οικονομική ζημιά, γιατί αναγκάστηκε να αγοράζει την ενέργεια τρίτων ακριβά και την ίδια ώρα να προμηθεύει τους καταναλωτές σε τιμές φθηνότερες από ό,τι αγόρασε, αφού τα τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα και δεν αντανακλούν το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.

Οι εταιρίες αυτές άρπαξαν 201.000 καταναλωτές από τη ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για άνοιγμα της αγοράς λιανικής. Και τους άφησαν τελικά στα κρύα του λουτρού, αφού φέσωσαν το ελληνικό δημόσιο, τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, HELLAS POWER και ENERGA, κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου από κοινού, απιστία στην υπηρεσία, κατηγορίες σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Δεν απέδωσαν ποτέ στο δημόσιο περίπου 120 εκατ. ευρώ που είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους για το χαράτσι στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Ανάλογο ποσό οφείλουν στον ΔΕΣΜΗΕ, προς τον οποίο δεν έχει αποδοθεί, όπως ορίζεται από τον νόμο, το ποσό που αναλογεί στο τέλος που, επίσης, εισπράττεται με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος στη ΔΕΗ χρωστάνε περίπου 70 εκατ. ευρώ για τη χρήση του δικτύου, χρήματα τα οποία επίσης έχουν κρατηθεί από τους λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα μάλιστα με πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που ακολούθησε, οι δύο εταιρίες φυγάδευσαν αυτά τα χρήματα στο εξωτερικό (Ελβετία).

Αν σε αυτά συμπληρώσουμε το δωράκι στην εταιρία του Μυτιληναίου, Αλουμίνιον της Ελλάδος, να τροφοδοτείται με ρεύμα κάτω του κόστους με 42 € τη MWh και την ίδια ώρα η ΔΕΗ να αναγκάζεται να αγοράζει από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος, που κατέχει ο Μυτιληναίος, με πάνω από 60 € τη MWh από τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου και πάνω από 90 € από τη μονάδα συμπαραγωγής, καταλαβαίνουμε το τρελό φαγοπότι που στήθηκε με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Δημόσιο αγαθό
Ταυτόχρονα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας της ΔΕΗ, κινδυνεύουμε με μπλακ-άουτ, αφού χωρίς ρευστό υπάρχει αδυναμία πλήρους συντήρησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ το 2010 είχε κέρδη 558 εκατ. ευρώ, αλλά χάρη στα δώρα προς τους ιδιώτες και ενώ τα τελευταία χρόνια με τη μείωση προσωπικού οι δαπάνες μισθοδοσίας έχουν μειωθεί κατά 693 εκατ. ευρώ, οδηγήθηκε το 2011 σε ζημίες ύψους 149 εκατ. ευρώ και το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε ζημιές ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο της «ΕΑ» ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να χορηγείται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και όχι για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους οι μεγαλοϊδιώτες καρχαρίες της αγοράς. Πριν κλείσουν δύο βδομάδες, η διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου διοίκηση της ΔΕΗ απέδειξε ότι εκτελεί μια χαρά τα καθήκοντά της και τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων της, κόβοντας το ρεύμα σε πτέρυγα του «Ασύλου Ανιάτων». Ο νεοφιλελευθερισμός σε όλο του το μεγαλείο. Και απέναντί του επείγει ο συντονισμός των εργαζόμενων στη ΔΕΗ με όλους όσους θέλουμε το ρεύμα να παραμείνει δημόσιο αγαθό, με άμεση οργάνωση αγώνων ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία