Φύλλο Νο 272 (25 Ιούλη 2012)

Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι οι τράπεζες θα αυτορυθμιστούν ώστε να πάψει η χειραγώγηση των επιτοκίων. Ούτε μπορούμε να περιμένουμε από τα αφεντικά του πλανήτη (κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς) ότι θα ελέγξουν τις τράπεζες, ή ότι θα επιβάλουν ουσιαστικές κυρώσεις.

Ο Καλλικράτης ήταν στην ουσία το Μνημόνιο για τους δήμους. Σήμανε τεράστιες περικοπές χρηματοδότησης και πίεση για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα των δημοτικών περιουσιών. Ενώ φόρτωσε στους δήμους όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας, δεν έδωσε χρήματα γι’ αυτές.

Κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, πλήρη υποστελέχωσή τους, συγχωνεύσεις κέντρων υγείας, απλήρωτες εφημερίες γιατρών, παντελής έλλειψη παροχής πρωτοβάθμιας υγείας, ασφαλιστικά ταμεία καταληστευμένα και γενικά υπηρεσίες υγείας με ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Αυτό το σκηνικό τρόμου έχει στήσει η πολιτική του μνημονίου, εξυπηρετώντας μόνο το χρέος και τους τοκογλύφους.

Όσοι έτυχε την προηγούμενη βδομάδα να παρακολουθήσουν το σόου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Σιαλμά απ’ το «Αττικό» νοσοκομείο, έγιναν μάρτυρες του σύγχρονου θαύματος της Κανά. Ο υπουργός έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας και γκαιμπελικής προπαγάνδας.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 19 Ιούλη κάτοικοι και φορείς του Λαυρίου μπροστά στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στην απαξίωση και τη συνεχή υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας της πόλης τους.

Δύο εβδομάδες συμπλήρωσαν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες διαρκείας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και συνεχίζονται.

Κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας είχαμε τις προηγούμενες μέρες στο υποκατάστημα της Euromedica στο Περιστέρι.

Παναττική στάση εργασίας λίγων ωρών πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ το μεσημέρι της Τρίτης, 24 Ιούλη.

Με επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς της Χαλυβουργίας κατόρθωσε η κυβέρνηση να επιτρέψει σε 30 απεργοσπάστες να δουλέψουν κανονικά στο εργοστάσιο, από την Παρασκευή 20 Ιουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται από το εκλογικό αποτέλεσμα να παίξει αυτό το ρόλο, έχει αυξημένα καθήκοντα και βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις. Δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε με δύο τακτικές (όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα).

«Η ΚΕ εκτιμά ότι η γενική πολιτική γραμμή που δόθηκε η εκλογική μάχη ανταποκρινόταν στο χαρακτήρα της κρίσης, της διεξόδου που είχε ανάγκη ο λαός, σε συνθήκες που προοιωνίζονταν νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα των όποιων χειρισμών θα γίνονταν από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα προέκυπτε».
Απόσπασμα από την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις της 6ης Μάη και της 17ης Ιούνη («Ριζοσπάστης», 11/7).

Η ριζοσπαστική γραμμή «καμιά θυσία για το ευρώ» είναι η μόνη που αφήνει περιθώρια για αριστερές, ταξικές ανατροπές σε Ελλάδα και Ευρώπη και είναι απολύτως αναγκαίο και επείγον να ξεκαθαριστεί σε όλα τα επίπεδα των πολιτικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα για τον αγροτικό κλάδο και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα θα σημάνει απώλεια των πολιτικών οικονομικής στήριξης των αγροτών και κίνδυνο εξαφάνισης της αγροτικής γης και περιουσίας, που κατά πλειοψηφία είναι υποθηκευμένες στην Αγροτική Τράπεζα.

Με την οικονομική κρίση, οι μεγαλο-ιδιώτες δεν σκοπεύουν να ρίξουν χρήμα στην παραγωγή, επομένως προτιμούν να κερδοσκοπούν στα αυτονόητα και απολύτως απαραίτητα αγαθά για κάθε άνθρωπο. Και μάλιστα έχοντας μόνη και σκέτη τη διαχείριση, ενώ το κράτος θα χρηματοδοτεί τις αναγκαίες υποδομές.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν βοηθάει καθόλου τους καταναλωτές. Αντίθετα, δίνει κέρδη σε αρπακτικά της αγοράς, όπως ο Μυτιληναίος, και οδηγεί τη ΔΕΗ με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από όλο το φάσμα της Αριστεράς (πλην ΚΚΕ), συνδικαλιστές, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στην πορεία (19 Ιούλη) από τον πεζόδρομο Κοραή προς το υπουργείο Οικονομικών, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα χαράτσια, τα μνημόνια, το χρέος και την κυβέρνηση.

Όπως λένε, ο Τζ. Μπόικοφ και ο Ντ. Ζίριν στο αμερικανικό «The Nation», πίσω από τον αλλόκοτο αυτόν κόσμο όπου τα McDonald’s σημαίνουν υγεία και η BP αειφορία, βρίσκονται οι πλουτοκράτες και τα λαμόγια της ΔΟΕ. Αυτός ο απολυταρχικός θεσμός, που αρχικά αποτελείτο μόνον από βαρόνους, δούκες και κόμητες, τώρα έχει διευρύνει τη σύνθεσή του περιλαμβάνοντας τη σύγχρονη αριστοκρατία: τους πάμπλουτους καπιταλιστές.

Αυτή τη στιγμή το μπααθικό καθεστώς μοιάζει με πάγο που λιώνει. Ο σκληρός πυρήνας, στο κέντρο, παραμένει παγωμένος και σκληρός, αλλά ο πάγος γύρω του υγροποιείται...

Αυτή τη στιγμή το μπααθικό καθεστώς μοιάζει με πάγο που λιώνει. Ο σκληρός πυρήνας, στο κέντρο, παραμένει παγωμένος και σκληρός, αλλά ο πάγος γύρω του υγροποιείται...

Η σημασία της απεργίας είναι πολύ ευρύτερη από τον ίδιο τον αγώνα των υφαντουργών. Αιγύπτιος ακτιβιστής τη χαρακτήρισε «ανάσα καθαρού αέρα» μετά από μια περίοδο που όλη η προσοχή είχε στραφεί στο σύνταγμα, τον πρόεδρο, τις εκλογές.

Ο άνεμος των αραβικών εξεγέρσεων έφτασε στο Σουδάν, το οποίο συγκλονίζεται από ένα μαζικό κίνημα διαδηλώσεων εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Μια εντυπωσιακή απεργία είναι σε εξέλιξη στο Λίβανο. Οι 2.300 εργαζόμενοι της κρατικής Électricité du Liban, που διαχειρίζεται τον ηλεκτρισμό στη χώρα, βρίσκονται σε απεργία εδώ και δύο μήνες, απαιτώντας μόνιμη σύμβαση εργασίας.

Η αναγκαιότητα να υπάρξει εδώ και τώρα πολιτική για τη νεολαία δεν μπορεί να καλυφθεί με τεχνητούς τρόπους. Αυτό που λείπει από την παρέμβαση στη νεολαία δεν είναι οι δομές, τα φεστιβάλ και τα χάπενινγκ, παρ’ όλο που και αυτά χρειάζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να δοκιμαστεί και να χτιστεί μέσα από συγκεκριμένα μέτωπα.

Φυσικά, παρόλο που ο νόμος πλαίσιο παραμένει ανεφάρμοστος, η κυβέρνηση συνεχίζει να μειώνει μισθούς καθηγητών, να κλείνει εστίες, να κόβει τη χρηματοδότηση.

Eφαρμόζουν μια διπλή τακτική που, χωρίς να «ξεχνά» τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς σε μετανάστες, αφήνει μεγάλο χώρο στο «κοινωνικό προφίλ» της Χρυσής Αυγής, γιατί στη Νίκαια, σε αντίθεση π.χ. με τον Άγιο Παντελεήμονα, η παράδοση της Αριστεράς είναι ισχυρή.

Ένα αντιεπιστημονικό κείμενο-καταγγελία μιας δασκάλας για το βιβλίο γραμματικής της Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού, στον ιστότοπο ενός συλλόγου εκπαιδευτικών, αναπαράχθηκε με λύσσα από ανθρώπους που έντρομοι διακήρυτταν ότι χάνουμε τη γλώσσα μας, σχολιάστηκε ακόμα και από δημόσια πρόσωπα στα κυρίαρχα μέσα και συνεχίζει να έχει επιρροή ακόμα και σήμερα. Ακόμα και μετά από την παρέμβαση 140 πανεπιστημιακών γλωσσολόγων, που βεβαιώνουν ότι, τα όσα γράφονται στο κείμενο της δασκάλας, είναι ανυπόστατες ανοησίες. Οι εθνικιστικές κορώνες καλά κρατούν. Δική μας δουλειά είναι να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες, ούτε ανώτεροι και κατώτεροι πολιτισμοί.

Η «σύμπτωση» της άφιξης των ανθρακωρύχων στη Μαδρίτη με την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας από τον Ραχόι έχει φέρει το ισπανικό κίνημα στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες εβδομάδες. Η «Ελ Παΐς» υποχρεώθηκε να γράψει πως η ιδέα του «εργατικού αγώνα» κερδίζει διαρκώς έδαφος.