Φύλλο Νο 272 (25 Ιούλη 2012)

Συρία: Σημείο καμπής;

Αυτή τη στιγμή το μπααθικό καθεστώς μοιάζει με πάγο που λιώνει. Ο σκληρός πυρήνας, στο κέντρο, παραμένει παγωμένος και σκληρός, αλλά ο πάγος γύρω του υγροποιείται...

Με αφορμή την αποκάλυψη για χειραγώγηση των επιτοκίων - Τράπεζες: Πάρτι σε βάρος της ανθρωπότητας

Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι οι τράπεζες θα αυτορυθμιστούν ώστε να πάψει η χειραγώγηση των επιτοκίων. Ούτε μπορούμε να περιμένουμε από τα αφεντικά του πλανήτη (κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς) ότι θα ελέγξουν τις τράπεζες, ή ότι θα επιβάλουν ουσιαστικές κυρώσεις.

Συγκυβέρνηση βαρβαρότητας αλλά και κρίσης

Δεν είναι ώρα για προβλέψεις. Είναι ώρα πολέμου. Το ερώτημα που τίθεται όλο και πιο καθαρά είναι ποια τάξη θα πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης.

Δήμοι - Παιδικοί σταθμοί: Οι καταστροφικές επιπτώσεις των μνημονίων στην καθημερινή ζωή

Ο Καλλικράτης ήταν στην ουσία το Μνημόνιο για τους δήμους. Σήμανε τεράστιες περικοπές χρηματοδότησης και πίεση για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα των δημοτικών περιουσιών. Ενώ φόρτωσε στους δήμους όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας, δεν έδωσε χρήματα γι’ αυτές.

Η Δημόσια Υγεία εκπέμπει SOS

Κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, πλήρη υποστελέχωσή τους, συγχωνεύσεις κέντρων υγείας, απλήρωτες εφημερίες γιατρών, παντελής έλλειψη παροχής πρωτοβάθμιας υγείας, ασφαλιστικά ταμεία καταληστευμένα και γενικά υπηρεσίες υγείας με ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Αυτό το σκηνικό τρόμου έχει στήσει η πολιτική του μνημονίου, εξυπηρετώντας μόνο το χρέος και τους τοκογλύφους.

Στο στόχαστρο ξανά το «Αγία Βαρβάρα»

Όσοι έτυχε την προηγούμενη βδομάδα να παρακολουθήσουν το σόου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Σιαλμά απ’ το «Αττικό» νοσοκομείο, έγιναν μάρτυρες του σύγχρονου θαύματος της Κανά. Ο υπουργός έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας και γκαιμπελικής προπαγάνδας.

Όχι στις συγχωνεύσεις των Κέντρων Υγείας

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 19 Ιούλη κάτοικοι και φορείς του Λαυρίου μπροστά στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στην απαξίωση και τη συνεχή υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας της πόλης τους.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Δύο εβδομάδες συμπλήρωσαν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες διαρκείας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και συνεχίζονται.

Euromedica

Κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας είχαμε τις προηγούμενες μέρες στο υποκατάστημα της Euromedica στο Περιστέρι.

ΑΔΕΔΥ

Παναττική στάση εργασίας λίγων ωρών πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ το μεσημέρι της Τρίτης, 24 Ιούλη.

Χαλυβουργία: Η τελική μάχη

Με επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς της Χαλυβουργίας κατόρθωσε η κυβέρνηση να επιτρέψει σε 30 απεργοσπάστες να δουλέψουν κανονικά στο εργοστάσιο, από την Παρασκευή 20 Ιουλίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Οργανώνουμε την αντίσταση, επιδιώκουμε την ανατροπή

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται από το εκλογικό αποτέλεσμα να παίξει αυτό το ρόλο, έχει αυξημένα καθήκοντα και βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις. Δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε με δύο τακτικές (όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα).

Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα: Λάθος εκτιμήσεις, λύση η συμπαράταξη της Αριστεράς

«Η ΚΕ εκτιμά ότι η γενική πολιτική γραμμή που δόθηκε η εκλογική μάχη ανταποκρινόταν στο χαρακτήρα της κρίσης, της διεξόδου που είχε ανάγκη ο λαός, σε συνθήκες που προοιωνίζονταν νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα των όποιων χειρισμών θα γίνονταν από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα προέκυπτε». Απόσπασμα από την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις της 6ης Μάη και της 17ης Ιούνη («Ριζοσπάστης», 11/7).

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείο αναφοράς των ευρωπαϊκών κινημάτων και της Αριστεράς

Η ριζοσπαστική γραμμή «καμιά θυσία για το ευρώ» είναι η μόνη που αφήνει περιθώρια για αριστερές, ταξικές ανατροπές σε Ελλάδα και Ευρώπη και είναι απολύτως αναγκαίο και επείγον να ξεκαθαριστεί σε όλα τα επίπεδα των πολιτικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας

Ιδιαίτερα για τον αγροτικό κλάδο και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα θα σημάνει απώλεια των πολιτικών οικονομικής στήριξης των αγροτών και κίνδυνο εξαφάνισης της αγροτικής γης και περιουσίας, που κατά πλειοψηφία είναι υποθηκευμένες στην Αγροτική Τράπεζα.

Ο πόλεμος του νερού

Με την οικονομική κρίση, οι μεγαλο-ιδιώτες δεν σκοπεύουν να ρίξουν χρήμα στην παραγωγή, επομένως προτιμούν να κερδοσκοπούν στα αυτονόητα και απολύτως απαραίτητα αγαθά για κάθε άνθρωπο. Και μάλιστα έχοντας μόνη και σκέτη τη διαχείριση, ενώ το κράτος θα χρηματοδοτεί τις αναγκαίες υποδομές.

Ηλεκτρικό ρεύμα: η μεγάλη απάτη της ιδιωτικοποίησης

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν βοηθάει καθόλου τους καταναλωτές. Αντίθετα, δίνει κέρδη σε αρπακτικά της αγοράς, όπως ο Μυτιληναίος, και οδηγεί τη ΔΕΗ με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

Δυναμικό «όχι» στα χαράτσια

Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από όλο το φάσμα της Αριστεράς (πλην ΚΚΕ), συνδικαλιστές, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στην πορεία (19 Ιούλη) από τον πεζόδρομο Κοραή προς το υπουργείο Οικονομικών, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα χαράτσια, τα μνημόνια, το χρέος και την κυβέρνηση.

Ολυμπιάδα: Το Λονδίνο του κέρδους και της καταστολής

Όπως λένε, ο Τζ. Μπόικοφ και ο Ντ. Ζίριν στο αμερικανικό «The Nation», πίσω από τον αλλόκοτο αυτόν κόσμο όπου τα McDonald’s σημαίνουν υγεία και η BP αειφορία, βρίσκονται οι πλουτοκράτες και τα λαμόγια της ΔΟΕ. Αυτός ο απολυταρχικός θεσμός, που αρχικά αποτελείτο μόνον από βαρόνους, δούκες και κόμητες, τώρα έχει διευρύνει τη σύνθεσή του περιλαμβάνοντας τη σύγχρονη αριστοκρατία: τους πάμπλουτους καπιταλιστές.

Συρία: Σημείο καμπής;

Αυτή τη στιγμή το μπααθικό καθεστώς μοιάζει με πάγο που λιώνει. Ο σκληρός πυρήνας, στο κέντρο, παραμένει παγωμένος και σκληρός, αλλά ο πάγος γύρω του υγροποιείται...

Με κέντρο τη Μαχάλα, το «λίκνο της επανάστασης»: Απεργίες στην Αίγυπτο

Η σημασία της απεργίας είναι πολύ ευρύτερη από τον ίδιο τον αγώνα των υφαντουργών. Αιγύπτιος ακτιβιστής τη χαρακτήρισε «ανάσα καθαρού αέρα» μετά από μια περίοδο που όλη η προσοχή είχε στραφεί στο σύνταγμα, τον πρόεδρο, τις εκλογές.

Ο λαϊκός ξεσηκωμός στο Σουδάν

Ο άνεμος των αραβικών εξεγέρσεων έφτασε στο Σουδάν, το οποίο συγκλονίζεται από ένα μαζικό κίνημα διαδηλώσεων εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Μεγάλη απεργία στο Λίβανο

Μια εντυπωσιακή απεργία είναι σε εξέλιξη στο Λίβανο. Οι 2.300 εργαζόμενοι της κρατικής Électricité du Liban, που διαχειρίζεται τον ηλεκτρισμό στη χώρα, βρίσκονται σε απεργία εδώ και δύο μήνες, απαιτώντας μόνιμη σύμβαση εργασίας.

Γαλλία: Κεντροαριστερή λιτότητα

Δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο οι Γάλλοι Σοσιαλιστές για να ξεχάσουν την προεκλογική δημαγωγία.

Μεγάλη αντιπυρηνική διαδήλωση στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία έγινε μια από τις μεγαλύτερες αντιπυρηνικές διαδηλώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη της νεολαίας

Η αναγκαιότητα να υπάρξει εδώ και τώρα πολιτική για τη νεολαία δεν μπορεί να καλυφθεί με τεχνητούς τρόπους. Αυτό που λείπει από την παρέμβαση στη νεολαία δεν είναι οι δομές, τα φεστιβάλ και τα χάπενινγκ, παρ’ όλο που και αυτά χρειάζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να δοκιμαστεί και να χτιστεί μέσα από συγκεκριμένα μέτωπα.

«Κλινικά νεκρός» ο νόμος πλαίσιο

Φυσικά, παρόλο που ο νόμος πλαίσιο παραμένει ανεφάρμοστος, η κυβέρνηση συνεχίζει να μειώνει μισθούς καθηγητών, να κλείνει εστίες, να κόβει τη χρηματοδότηση.

Κοινωνική Αλληλεγγύη και νεοναζί

Eφαρμόζουν μια διπλή τακτική που, χωρίς να «ξεχνά» τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς σε μετανάστες, αφήνει μεγάλο χώρο στο «κοινωνικό προφίλ» της Χρυσής Αυγής, γιατί στη Νίκαια, σε αντίθεση π.χ. με τον Άγιο Παντελεήμονα, η παράδοση της Αριστεράς είναι ισχυρή.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ένα αντιεπιστημονικό κείμενο-καταγγελία μιας δασκάλας για το βιβλίο γραμματικής της Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού, στον ιστότοπο ενός συλλόγου εκπαιδευτικών, αναπαράχθηκε με λύσσα από ανθρώπους που έντρομοι διακήρυτταν ότι χάνουμε τη γλώσσα μας, σχολιάστηκε ακόμα και από δημόσια πρόσωπα στα κυρίαρχα μέσα και συνεχίζει να έχει επιρροή ακόμα και σήμερα. Ακόμα και μετά από την παρέμβαση 140 πανεπιστημιακών γλωσσολόγων, που βεβαιώνουν ότι, τα όσα γράφονται στο κείμενο της δασκάλας, είναι ανυπόστατες ανοησίες. Οι εθνικιστικές κορώνες καλά κρατούν. Δική μας δουλειά είναι να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες, ούτε ανώτεροι και κατώτεροι πολιτισμοί.

Η Ισπανία στους δρόμους

Η «σύμπτωση» της άφιξης των ανθρακωρύχων στη Μαδρίτη με την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας από τον Ραχόι έχει φέρει το ισπανικό κίνημα στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες εβδομάδες. Η «Ελ Παΐς» υποχρεώθηκε να γράψει πως η ιδέα του «εργατικού αγώνα» κερδίζει διαρκώς έδαφος.