Η Αγορά της Κυψέλης θα μείνει

Φωτογραφία

Το Σάββατο 18 Αυγούστου, με εντολή του δημάρχου Καμίνη, επενέβησαν τα ΜΑΤ και εκκένωσαν τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Έδιωξαν τους βιοκαλλιεργητές, που βρίσκονταν εκεί για την εβδομαδιαία λαϊκή αγορά τους, και σφράγισαν την είσοδο του κτιρίου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Νίκα

Η Δημοτική Αγορά, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, παρέμενε για πολλά χρόνια κλειστή. Το 2006 κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής άνοιξαν την Αγορά και από τότε λειτουργεί σαν ανοιχτός-αυτοδιαχειριζόμενος χώρος ελεύθερης έκφρασης, αλληλεγγύης και αντίστασης. Εκεί φιλοξενούνταν συζητήσεις, συνελεύσεις εργαζομένων, τοπικών φορέων και κινήσεων και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης, καθημερινά γίνονταν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες από εθελοντές.

Η ενέργεια του Καμίνη εντάσσεται στη συστηματική «ευαισθησία» του για τους ελεύθερους χώρους, τα στέκια και τις συλλογικές αντιστάσεις στους δρόμους της πόλης, παράλληλα με την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου (καταστολή κινητοποιήσεων, κυνήγι αστέγων και ναρκομανών, κλείσιμο παιδικών σταθμών και απολύσεις συμβασιούχων).
Ο εκλεκτός των ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ δήμαρχος της Αθήνας εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, που αποσκοπεί στην εξαθλίωση, την οικονομική και ψυχολογική εξόντωση των εργαζομένων και της νεολαίας.

 

Στοχοποιώντας τις κοινωνικές αντιστάσεις, προσπαθεί  να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να εκτονώσει την οργή του κόσμου για τα μνημονιακά μέτρα. Συγχρόνως,  επιδιώκει την εμπορευματοποίηση των δομών του δήμου και της περιουσίας του.

Είναι σαφές όμως ότι όλες-οι εμείς, που παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί, θα σταθούμε απέναντι στις προκλητικές πρακτικές του. Ήδη τη Δευτέρα 27/7 –παρά τον καύσωνα– περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τα κατεβασμένα ρολά της Αγοράς, όπου έχουν παραταχθεί εδώ και μέρες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα ενάντια στην απόπειρα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής να «φιμώσουν» έναν ακόμα ελεύθερο χώρο αντίστασης, αλληλεγγύης και δημιουργίας, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να ριζώσουν σε κάθε γειτονιά. Ακολούθησε πορεία προς το δημαρχείο.

Εκτός από τα μέλη της ανοιχτής κατάληψης Αγοράς Κυψέλης και της τοπικής συνέλευσης, τη διαμαρτυρία στήριξε κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, της  Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη, Απόστολος Αλεξόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ειρήνη Αγαθοπούλου και Κώστας Μπάρκας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία