Η αλληλεγγύη «παίζει» στον Alter

Συνεχίζεται ο αγώνας  των απλήρωτων εργαζομένων ενάντια στη «συνωμοσία σιωπής» εργοδοσίας,κυβέρνησης, δικαιοσύνης

Συντάκτης
.

Μ ε τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των 650 απλήρωτων εργαζόμενων στον Alter συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας που έχει αρχίσει στις 10 Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι παραμένουν με βάρδιες καθημερινά όλο το 24ωρο στο κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού, αφενός συντονίζοντας και προστατεύοντας την κινητοποίησή τους, αφετέρου περιφρουρώντας το κτίριο και τον εξοπλισμό.

Συμπαράσταση

Επί πλέον εδώ και μέρες μεταδίδουν –εκτός από τις κάρτες με τα ενημερωτικά μηνύματα προς τους τηλεθεατές– και μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις συμπαράστασης από εκπροσώπους εργατικών σωματείων και άλλων συλλογικοτήτων. Οι δηλώσεις αυτές μεταδίδονται κάθε βράδυ, ενώ προετοιμάζεται η μετάδοση και αντίστοιχου μεσημεριανού «δελτίου».
Η αλληλεγγύη, που αναπτύσσεται προς τους εργαζόμενους στον Alter, παίρνει πια μαζικές διαστάσεις. Μέχρι τώρα δέχονται μόνο προσφορές σε είδος, οι οποίες έρχονται αθρόα από κάθε μέρος της χώρας, από τον απλό κόσμο, τα συνδικάτα και άλλους συλλογικούς φορείς.
Οι εργαζόμενοι στον Alter ανταποδίδουν την αλληλεγγύη, προσφέροντας με τη σειρά τους μέρος των ειδών, που συγκεντρώνονται, προς άλλους απεργούς και κοινωνικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν την πολιτική περικοπών της κυβέρνησης.  Έτσι πρόσφεραν βρεφικά είδη και χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», ενώ έχουν αποστείλει τρόφιμα στους απεργούς των εργοστασίων της περιοχής όπως του Λουκίσσα, του Μυλωνά, της 3Ε Εκτυπωτικής, όπως επίσης και στους απεργούς της «Ελευθεροτυπίας». Επίσης έστειλαν τρόφιμα και στους 20 εργαζόμενους του καναλιού στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη οι απεργοί στην «Ελληνική Χαλυβουργία» έστειλαν στον Alter τρόφιμα από τις προσφορές που έχουν συγκεντρώσει.
Στο κτίριο του σταθμού υλοποιούνται εντυπωσιακές δραστηριότητες συναδελφικής αλληλεγγύης. Τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έγιναν εορταστικά «ρεβεγιόν», με συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Στις 28 Δεκέμβρη έγινε χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων. Στις 6 Γενάρη, πάλι σε γιορταστική ατμόσφαιρα, έγινε το κόψιμο της πίττας και κληρώθηκαν περί τα 150 δώρα, όλα προσφορές επιχειρήσεων ή προσώπων, που συγκεντρώθηκαν με προσπάθειες ομάδας εργαζομένων.
Το αποκορύφωμα είναι η κουζίνα που λειτουργεί καθημερινά, στην οποία εργαζόμενοι, αλλά και φίλοι, μαγειρεύουν φαγητό για τις «βάρδιες» και γέμισαν τους μπουφέδες στις γιορταστικές εκδηλώσεις των ημερών.
Η εργοδοσία δείχνει παντελή αδιαφορία για το μέλλον του σταθμού και των εργαζομένων σ’ αυτό. Η αυτόφωρη διαδικασία για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων για πολλοστή φορά δεν εκτελέσθηκε. Η «μη καταβολή δεδουλευμένων» έχει μετατραπεί από ποινικό αδίκημα σε «φυσιολογικό» καθεστώς με την πλήρη ανοχή του κρατικού μηχανισμού. Πέρα από τη συνεχιζόμενη αυτή «συνομωσία σιωπής» της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης, οι εργαζόμενοι γίνονται συχνά-πυκνά αποδέκτες εκβιασμών και απειλών πτώχευσης και μηνύσεων από τον Γιώργο Κουρή για «κατάληψη» και καταστροφές-φθορές των εγκαταστάσεων από τους εργαζόμενους!

ΣΥΡΙΖΑ

Την Πέμπτη δίπλα στους απλήρωτους εργαζόμενους στον Alter βρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπία συνδικαλιστών του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου με σημαντική παρουσία νέων. Οι αντιπροσωπίες των συνδικαλιστών και της επιτροπής των εργαζομένων αντάλλαξαν απόψεις για την εξέλιξη των μορφών αλληλεγγύης και την κλιμάκωση της πολιτικής στήριξης από συνδικάτα και κινηματικές πρωτοβουλίες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία