Φύλλο Νο 259 (11 Γενάρη 2012)

Κυβερνητισμός και Αριστερά

Το ζήτημα της κυβερνητικής εξουσίας έχει τεθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, και η Αριστερά οφείλει να αντιμετωπίσει την πρόκληση, οικοδομώντας τη συµπαράταξη της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ), διεκδικώντας την κυβέρνηση της Αριστεράς, που στηριγµένη στους ακόµα πιο αναγκαίους µαζικούς αγώνες, µπορεί να ανοίξει το δρόµο για την ανατροπή της καπιταλιστικής επίθεσης. Ασφαλώς η πρόταση αυτή έχει κινδύνους για µεγάλα σφάλµατα όπως έδειξαν οι εμπειρίες της Χιλής του Αλιέντε, ή της Κύπρου σήμερα. Μπορεί να τεθεί προς συζήτηση µόνο ως τακτικός στόχος, στη βάση µιας συγκεκριµένης ανάλυσης των συγκεκριµένων συνθηκών και όχι ως στρατηγικός στόχος της Αριστεράς, η οποία οφείλει να παραµένει προσηλωµένη στη διεκδίκηση του σοσιαλισµού, της εργατικής δηµοκρατίας.

Αυξήσεις και χαράτσι βάζουν φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Μετά τη μονιμοποίηση του χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ήρθαν και οι πρωτοχρονιάτικες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, για να αποδειχτεί ακόμα μια φορά ότι η μόνη «κόκκινη γραμμή» κυβέρνησης και τρόικας είναι η εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.

24ωρη παναττική απεργία: Υπάρχουν δυνατότητες αντίστασης

Με μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδες εργαζόμενοι την Τρίτη 17 Γενάρη, έστειλαν το μήνυμά τους: Μπορούμε να τους νικήσουμε. Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Το έξαλλο πρόγραμμα της τρικομματικής - Μόνη λύση η άμεση ανατροπή

Η κυβέρνηση Παπαδήμου προωθεί μια άγρια επίθεση στους εργαζόμενους, με τη στήριξη κομμάτων-ΜΜΕ-τρόικας. Για να το πετύχουν απομακρύνουν συνεχώς τη διενέργεια των εκλογών, φοβούμενοι την εκλογική κατάρρευση των κομμάτων τους. Η Αριστερά εκτός από το προφανές αίτημα των εκλογών, χρειάζεται να οργανώσει την αντίσταση, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνολική ανατροπή.

Βαρυχειμωνιά λιτότητας - Μόνη λύση η ανατροπή!

Ένα πρωτοφανές σε δριμύτητα και διάρκεια πρόγραμμα λιτότητας ετοιμάζουν η κυβέρνηση Παπαδήμου και η τρόικα.Μετά τη σφαγή στο δημόσιο τομέα, μπαίνουν στην πρέσα οι μισθοί στον ιδιωτικό, με στόχο –μέσα στην επόμενη τριετία– να διαμορφωθούν μεροκάματα επιπέδου Βουλγαρίας. 

Σενάρια συντεταγμένης εγκατάλειψης του ευρώ - Ύφεση και κανιβαλισμός στην ΕΕ

Σε σοβαρή ύφεση βαδίζει η Ευρωζώνη σύμφωνα πλέον ακόμα και με τις επίσημες προβλέψεις. Ο πανικός του καπιταλισμού απογειώνει τους ανταγωνισμούς, που παίρνουν –κυριολεκτικά– ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε αυτό το έδαφος πληθαίνουν τα σενάρια «συντεταγμένης» εγκατάλειψης του ευρώ, συνολικά στην Ευρώπη.

Στα σύντομα...

Τι είναι στα αλήθεια το PSI, από την έκβαση του οποίου εξαρτάται, τάχα, η ζωή μα; Εξαγορά των ομολόγων που κατέχουν οι ντόπιοι και διεθνείς τοκογλύφοι στο 50% της ονομαστικής αξίας τους, δηλαδή με μηδενικές απώλειες, αφού αυτή είναι σήμερα η τιμή τους στην «αγορά». Αντικατάστασή τους με νέα, πολυετή ομόλογα, με ελκυστικότατο επιτόκιο… Ως πρόσθετο μπόνους οι ελληνικές τράπεζες θα παραλάβουν «ενισχύσεις» τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ. Παρεμπιπτόντως, οι «επενδυτές» θα λάβουν την εξασφάλιση ότι η αποπληρωμή τους θα γίνει σε ευρώ ή δολάρια, μετατρέποντας το χρέος σε αιώνιο βραχνά, αν στο μεταξύ ο ελληνικός καπιταλισμός έχει γυρίσει σε δραχμή. Και επίσης την εγγύηση για δυνατότητα κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας. Τόσο καλά… 

Ενάντια στην υποκρισία της φιλανθρωπίας των «από πάνω»: Ταξική αλληλεγγύη για την ανατροπή (εκτεταμένο online)

Όσο τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας «πετυχαίνουν» το στόχο της εξαθλίωσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, τόσο πληθαίνουν τα παραδείγματα υποκριτικής «φιλανθρωπικής» δράσης από καπιταλιστές, κανάλια, Εκκλησία κ.ά. Στον αντίποδα αυτής της κοροϊδίας εξαπλώνεται η αλληλεγγύη του απλού κόσμου στους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Σε αυτές τις συνθήκες έχει μεγάλη σημασία τι θέση και τι πρωτοβουλίες παίρνει η Αριστερά για τα δίκτυα αλληλεγγύης.

Η Δημόσια Υγεία και Ασφάλιση στον καιάδα των μνημονίων

Με τις περικοπές δαπανών που προωθεί ο Λοβέρδος σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, καταδικάζει σε κατάρρευση όλο το σύστημα υγείας. Η πρεμιέρα του ΕΟΠΥΥ σηματοδοτεί χειρότερες παροχές, κλεισίματα νοσοκομείων, ελλείψεις φαρμάκων κλ. Οι κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ, φαρμακοποιών αλλά κυρίως των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία δείχνουν το δρόμο για να σώσουμε (και να καλυτερέψουμε) το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Αρχιχρονιά με κινητοποιήσεις σε ΓΝ Πατησίων και 7ο ΙΚΑ

Με κινητοποιήσεις έκλεισε το 2011 για τους εργαζόμενους του ΓΝ Πατησίων, αφού ο Λοβέρδος αποφάσισε το Νοέμβριο τη δραματική μείωση των κλινών από 100 σε 80, ενώ ταυτόχρονα το αφήνει χωρίς γιατρούς από τα τέλη Ιανουαρίου του 2012, οπότε λήγουν οι ετήσιες συμβάσεις όλων των επικουρικών γιατρών του. Έτσι το νοσοκομείο θα δυσκολεύεται να εφημερεύσει, όταν μάλιστα το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί σημαντικά η δουλειά στις εφημερίες, επειδή το υπουργείο αδρανοποίησε το γειτονικό 7ο ΙΚΑ με το οποίο συνεφημέρευε.

Η μείωση δαπανών διαλύει τα νοσοκομεία

Διακηρυγμένος στόχος του μνημονίου είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας από 5,7% του ΑΕΠ, που ήταν το 2009 (και όχι 10% όπως ψευδώς επαναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας, συνυπολογίζοντας την ιδιωτική δαπάνη υγείας), στο 4% το 2012, κατατάσσοντάς μας οριστικά στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Υπενθυμίζουμε ότι, προ μνημονίου, το ελληνικό κράτος ξόδευε τα μισά από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα ήμασταν πρώτοι στον κόσμο(!) στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και στις «καταστροφικές» δαπάνες υγείας (σε περίπου 2,5% των νοικοκυριών κατ’ έτος έμπαινε θέμα «βιωσιμότητας» λόγω προβλημάτων υγείας).

Νέα χτυπήματα

Όπως καταγγέλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΘΝΟDATA, την τελευταία βδομάδα του Δεκέμβρη ζητήθηκε και πάλι από εργαζόμενους της ICAP να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση με αλλαγή ειδικότητας από χειριστές Η/Υ σε υπαλλήλους γραφείου.

Σύσκεψη στο ΕΚΑ

Εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών-Ταχυμεταφορικών Εταιρείων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ) καλούν σε σύσκεψη στο ΕΚΑ, την Πέμπτη 19/1 για τις εξελίξεις στον ταχυδρομικό κλάδο και τις αντιστάσεις των εργαζομένων σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρίες.

Κινητοποιήσεις στο Περιστέρι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Τετάρτη 11 Γενάρη οι εργαζόμενοι τριών εργοστασίων του Περιστερίου. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει από την πύλη της αλουμινοβιομηχανίας Λουκίσα και, αφού περάσει από κεντρικούς δρόμους του Περιστερίου, θα καταλήξει στο Άλτερ.

3Ε Εκτυπωτική

Απλήρωτοι για 5 ως 6 μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι στην 3 Ε Εκτυπωτική.

Πρωτοβουλίες για 17 Γενάρη

Σωματεία του ιδιωτικού τομέα, αλλά και παρατάξεις της Αριστεράς σε μια σειρά χώρους ακόμη και του δημοσίου παίρνουν πρωτοβουλία για να απλωθεί το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής στην παναττική απεργία, αλλά και να διευρυνθεί σε χώρους του δημοσίου.

Τρίτη 17 Γενάρη Παναττική απεργία: Να γίνει αφετηρία αντεπίθεσης

Η απεργία που καλούν τα Εργατικά Κέντρα του νομού Αττικής μπορεί να γίνει αφετηρία αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται σε διάφορους εργασιακούς χώρους, με κορυφαίο παράδειγμα την απεργία στη Χαλυβουργία, μπορούν να γενικευτούν. Οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μπορούν να ξεπεράσουν τους συμβιβασμούς της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ και να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους.

ΙΓΜΕ: Ο αγώνας συνεχίζεται

Η κυβέρνηση, υιοθετώντας τις προτάσεις της τρόικας για τη μείωση του δημοσίου τομέα, μέσα στους 11 φορείς που αποφάσισε να διαλύσει περιέλαβε και το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Το ΙΓΜΕ είναι ένας δημόσιος φορέας, που πάνω από 60 χρόνια προσφέρει στο λαό και την κοινωνία τα ερευνητικά του αποτελέσματα, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, στην ενεργειακή αυτοδυναμία και τη διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων της χώρας.

Ο πόλεμος της κυβέρνησης ενάντια στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον πόλεμο στο Δημόσιο και τους υπαλλήλους του. Στη συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσιάστηκε ο «οδικός χάρτης για την αναμόρφωση του Δημοσίου» και «το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας, της Γαλλίας και της task force».Η «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων» του Ρέππα είναι μεγάλη πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων (δημοσίου & ιδιωτικού τομέα).

Χαλυβουργία: Αγώνας όλης της εργατικής τάξης!

Συνεχίζουν για τρίτο μήνα τον ανυποχώρητο αγώνα τους οι 400 εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Αυτή ήταν η απόφαση της γενικής τους συνέλευσης μετά τις άκαρπες επαφές με την εργοδοσία, η οποία στην τελευταία τριμερή συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας εμφανίστηκε ολοκληρωτικά ανένδοτη στο να παρθούν πίσω οι απολύσεις (άλλες 13 ανακοίνωσε την Δευτέρα 9/1 η διοίκηση, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 63), οι μειώσεις μισθών και τα εξευτελιστικά ωράρια.

Οι καπιταλιστές θέλουν λιτότητα, είτε σε ευρώ είτε σε δραχμές. Εμείς;

«Στην παρούσα φάση μας οφείλετε: 11.200.000 ευρώ ή 3.816.400.000 δρχ. ή 9.414.324,57 λίρες Αγγλίας ή 14.505.893,02 δολάρια ΗΠΑ ή 1.121.886.010,36 ιαπωνικά γεν ή 28.152.331.606,22 κολομβιανά πέσος. Επιλέξτε εσείς, κ. Κουρή, το νόμισμα με το οποίο θα μας εξοφλήσετε!»Μήνυμα των απεργών του Alter προς τον εργοδότη τους που τους έχει πάνω από 10 μήνες απλήρωτους.

Περικύκλωση του Ιράν και απειλές πολέμου

Η περικύκλωση του Ιράν από τους ιμπεριαλιστές παίρνει όλο και πιο επιθετική μορφή το τελευταίο διάστημα.Το πρόσφατο μπαράζ σκληρών κυρώσεων έχει χαρακτηριστεί σωστά από την Τεχεράνη «οικονομικός πόλεμος».Μια επίθεση στο Ιράν μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ωστόσο, ό,τι κάνει πιθανή μια τέτοια «τρέλα» είναι η καπιταλιστική κρίση, που οξύνει όλους τους «παραλογισμούς» του συστήματος.

Η Βόρεια Κορέα και η Αριστερά

Ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο «εθνικός θρήνος» και η απίθανη «διαδικασία» διαδοχής που έφερε στη θέση του νεκρού δικτάτορα το γιο του Κιμ Γιονγκ Ουν, που θα κυβερνήσει έχοντας το πλευρό του το θείο του, προκάλεσαν συζήτηση για το βορειοκορεατικό καθεστώς.Οι απολογητές του καπιταλισμού βρίσκουν και μιλάνε, όσο η Αριστερά αρνείται να ξεκαθαρίσει με το παρελθόν της.

Ζοφερό τοπίο στην Ουγγαρία

Το νέο σύνταγμα που ψήφισε στην Ουγγαρία η σκληρή δεξιά κυβέρνηση του Ορμπάν προκαλεί ανατριχίλα:

Η επαναστατική Αριστερά στο στόχαστρο της χούντας

Στα τέλη του 2011 οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές στην Αίγυπτο δέχθηκαν συντονισμένες προπαγανδιστικές επιθέσεις.

Αντι-ιμπεριαλισμός από τα πάνω

Ο ηγέτης της Χαμάς, Χανίγιε, επισκέφτηκε την Άγκυρα, συσφίγγοντας τους δεσμούς της παλαιστινιακής οργάνωσης με την Τουρκία, ενώ θα συνεχίσει την περιοδεία του σε αραβικές πρωτεύουσες.

νέα από τις σχολές

Σχολές θετικών επιστημώνΦοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι των σχολών θετικών επιστημών στην Αθήνα πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις το προηγούμενο διάστημα για τη δημιουργία Πρωτοβουλίας Αγώνα ενάντια στο νόμο πλαίσιο. Αν και δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική της μορφή, έχουν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα, ενώ έχει οριστεί καινούργια συνάντηση για τις 24 Ιανουαρίου. 

Καμιά συμμετοχή στα Συμβούλια Διοίκησης

Σε άρθρο του στην «Αυγή» της 7/1/12, ο Νίκος Θεοτοκάς υποστήριξε πως το κίνημα ενάντια στο νόμο πλαίσιο 4009 θα πρέπει να έχει δικούς του υποψήφιους για τα Συμβούλια Διοίκησης. Το επιχείρημα του καθηγητή, μέλους του ΣΥΝ, συνίσταται στο ότι θα πρέπει, εάν δεν καταφέρουμε να ακυρώσουμε τις εκλογές των Σ.Δ., οι «δικοί μας» υποψήφιοι να αλλάξουν το νόμο «από τα μέσα».

Κίνημα ανατροπής του νόμου πλαίσιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει το επόμενο διάστημα η μάχη της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στις εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης, καθώς τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες των εκλογών σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Όχι στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα και στον ελληνικό στρατό. Καθώς τα λεφτά «δε φτάνουν» και θα υπάρξουν μαζικές περικοπές στους επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ), αναμένεται αύξηση της θητείας από εννιά σε δώδεκα μήνες για το στρατό ξηράς και από δώδεκα σε δεκαπέντε για το ναυτικό και την αεροπορία, «για να αντιμετωπιστεί η χαμηλή επάνδρωση». 

Τζαμί στο Βοτανικό

Στις 2 Ιανουαρίου ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και διάφορες «παραφυάδες» του ακροδεξιού-εθνικιστικού χώρου, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης τζαμιού στον Ελαιώνα.

30/1: Δίκη ενάντια στους «αυτόνομους εθνικιστές»

Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, εκδικάζεται στα δικαστήρια Ευελπίδων η υπόθεση της επίθεσης των «αυτόνομων εθνικιστών» στην αντιρατσιστική-αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου,στις 23/01 του 2010.

ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ

Δεκαεννιά ανήλικοι πρόσφυγες, που στεγάζονται σε ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων της εκκλησίας της Ελλάδας στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, συνέταξαν κείμενο διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας ότι «υπάρχει ελλιπής ιατρική και μορφωτική φροντίδα, προβλήματα σίτισης, θέρμανσης και άλλων σχετικών για την ομαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή μας». Στην ιστοσελίδα του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών δημοσιεύτηκε το κείμενο των παιδιών.

ΜΜΕ: Αντίσταση μπροστά στη μεγάλη σφαγή

Της Κατερίνας Παρδάλη, δημοσιογράφου ΑΠΕ Ο πόλεμος ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους/ες και την ελληνική κοινωνία, που βρίσκεται σε έξαρση τα δυο τελευταία «μνημονιακά» χρόνια, δεν δείχνει να σταματάει.

Η αλληλεγγύη «παίζει» στον Alter

Συνεχίζεται ο αγώνας  των απλήρωτων εργαζομένων ενάντια στη «συνωμοσία σιωπής» εργοδοσίας,κυβέρνησης, δικαιοσύνης