Η κυβέρνηση, υιοθετώντας τις προτάσεις της τρόικας για τη μείωση του δημοσίου τομέα, μέσα στους 11 φορείς που αποφάσισε να διαλύσει περιέλαβε και το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Το ΙΓΜΕ είναι ένας δημόσιος φορέας, που πάνω από 60 χρόνια προσφέρει στο λαό και την κοινωνία τα ερευνητικά του αποτελέσματα, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, στην ενεργειακή αυτοδυναμία και τη διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων της χώρας.
Η επιλογή του ινστιτούτου έγινε, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, γιατί δεν διευκόλυνε τις επενδύσεις. Δηλαδή δεν έβγαζε μελέτες με πορίσματα κατά παραγγελία της πολιτικής εξουσίας. Με μια κατάπτυστη ΚΥΑ με την εφεδρεία ουσιαστικά απολύονται 170 εργαζόμενοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλοι 30 γιατί σε 2 χρόνια βγαίνουν στη σύνταξη. Ουσιαστικά το ΙΓΜΕ διαλύεται. Από τους 335 εργαζόμενους φεύγουν 200. Σκοπός τους είναι το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων, των πόρων και του εξοπλισμού του αλλά και του ορυκτού πλούτου στους ιδιώτες και στο ταμείο της τρόικας.
Οι εργαζόμενοι στο ινστιτούτο, από το 1999 που έγινε η πρώτη συρρίκνωσή του και στη συνέχεια με τη συνεχή υπονόμευση και υποβάθμισή του, είχαν συνειδητοποιήσει ότι μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να το σώσουν. Σήμερα που η επίθεση κλιμακώθηκε ο αγώνας έχει κορυφωθεί με συνεχείς απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις. Με σύνθημα «όχι στη διάλυση, όχι στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου» έχουν ευαισθητοποιήσει τον λαό και γι’ αυτό στον αγώνα τους έχουν τη συμπαράσταση πολλών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων εντός και εκτός Ελλάδας.
Η κυβέρνηση μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και μην μπορώντας να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα των συνδικάτων υποχώρησε λίγο και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εξαίρεσε 20 εργαζόμενους ΥΕ και ΔΕ, προσπαθώντας να εκβιάσει και να διχάσει τους εργαζόμενους. Με συνεχείς γενικές συνελεύσεις και τακτικές ενημερώσεις στα μέλη του το Συνδικάτο κατάφερε να διατηρήσει σε υψηλό βαθμό την ενότητα των εργαζομένων και την αγωνιστικότητά τους.
Μέχρι σήμερα έχει πετύχει να μη φύγουν στοιχεία των εργαζομένων που βγαίνουν σε εφεδρεία και ουσιαστικά να μπλοκάρει την εφαρμογή της. Στις 20 Γενάρη, που είναι νέα ημερομηνία της εφεδρείας, θα γίνει η κορύφωση του αγώνα, αφού η μη υλοποίησή της θα αποτελέσει την πρώτη νίκη του εργατικού κινήματος ενάντια στο θεσμό της εφεδρείας. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη μάχη θα παίξει η έμπρακτη αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων.
Το συντονιστικό που δημιουργήθηκε από συνδικάτα φορέων που υφίστανται την επίθεση κυβέρνησης και τρόικας βοήθησε και βοηθάει αποφασιστικά τον αγώνα στο ΙΓΜΕ. Οσο η επίθεση κυβέρνησης-τρόικας κλιμακώνεται, τόσο καθοριστική θα είναι η συμβολή του. Τώρα θα πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο δυνατό άνοιγμα του συντονιστικού. Διεύρυνσή του με άλλους συνδικαλιστικούς χώρους και ακόμη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των μελών των συνδικάτων που το απαρτίζουν.
Γι’ αυτό, το συντονιστικό αποφάσισε να γίνει μια μεγάλη Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων των φορέων και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και με άμεσο στόχο την Πέμπτη 12 Γενάρη, την αγωνιστική, μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Ο,τι κατακτήθηκε με αγώνα και αίμα δεν θα το αφήσουν να χαθεί στη μνημονιακή λογική.