Κίνημα ανατροπής του νόμου πλαίσιο

Φωτογραφία

Στην τελική ευθεία μπαίνει το επόμενο διάστημα η μάχη της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στις εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης, καθώς τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες των εκλογών σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Συντάκτης
Μυρτώ Σιδέρη

Μέσα στον Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί εκλογές στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (στις 25/01) και στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (31/01), ενώ οι εκλογές στην Πάντειο και στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν αναβληθεί προς το παρόν.

Όλο το προηγούμενο διάστημα κάθε κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας, από τους πρυτάνεις μέχρι τους φοιτητές, είχε επικεντρωθεί στη ματαίωση των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης, η ανάδειξη των οποίων θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου. Αυτό σημαίνει τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις τμημάτων, τη μείωση προσωπικού, τις αλλαγές στον κύκλο σπουδών, τη διαχείριση των πανεπιστημίων από μάνατζερ και την υποδούλωση της εκπαίδευσης στην αγορά.

Αναβολές εκλογών

Μέχρι αυτή τη στιγμή όσες προσπάθειες έχουν γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο για τη ματαίωση των εκλογών είχαν θετικό αποτέλεσμα, καθώς η διαδικασία αυτή, ενώ θα έπρεπε να έχει τελειώσει στις 15 Νοεμβρίου, μόλις τώρα ξεκινάει. Οι πρώτες αυτές κινηματικές νίκες έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν τους καθηγητές, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους φοιτητές σε ένα ενιαίο μέτωπο. Έχουν καταφέρει επίσης να δείξουν στην υπουργό Παιδείας και τους υποστηρικτές της πως ο αγώνας μας για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα, εν όψει των εκλογών, σε όσα τμήματα έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες, προετοιμάζονται και οργανώνονται κινητοποιήσεις για να μην διεξαχθούν οι εκλογές σε κανένα ίδρυμα.
Στην τελευταία πανελλαδική συνάντηση συλλόγων ΔΕΠ αποφασίστηκε να γίνει πανελλαδική κινητοποίηση σε όποιο ίδρυμα ξεκινήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων. Επιπλέον στις 17 Ιανουαρίου, ημέρα παναττικής απεργίας, έχει οριστεί πανεκπαιδευτική προσυγκέντρωση στα Προπύλαια.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, το πανεπιστημιακό μέτωπο ενάντια στο νόμο να συνεχίσει στο δρόμο που ξεκίνησε. Με ξεκάθαρη τη στάση του δηλαδή ενάντια στο νόμο πλαίσιο και ενάντια στη συμμετοχή στη διαδικασία των εκλογών των Συμβουλίων Διοίκησης. Να μην αφήσουμε να δημιουργηθεί κλίμα διάσπασης και ηττοπάθειας (βλ. διπλανή στήλη).

Πρωτοβουλίες Αγώνα

Γι’ αυτούς τους λόγους ήρθε η ώρα το φοιτητικό κίνημα να βγει ξανά μπροστά και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας να διεκδικήσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Με νέους κύκλους γενικών συνελεύσεων σε κάθε σχολή, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι φοιτητές και να ανανεωθούν οι συλλογικές αποφάσεις ενάντια στην εφαρμογή του νόμου και τις εκλογές σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό να στηρίξουμε τις ήδη υπάρχουσες Πρωτοβουλίες για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, οι οποίες έχουν συσταθεί σε αρκετές σχολές όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε πόλεις της επαρχίας και δραστηριοποιούνται για τη συνεργασία καθηγητών, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων απέναντι στο νόμο έκτρωμα της Διαμαντοπούλου. Είναι όμως εξίσου μείζονος σημασίας να συσταθούν Πρωτοβουλίες σε όλες τις σχολές, γιατί, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, η ύπαρξη τους έχει καταφέρει να οδηγήσει το κίνημα σε μικρές, αλλά σημαντικές νίκες.

Συλλαλητήριο

Ήδη οργανώνεται η συμμετοχή του φοιτητικού κινήματος στην παναττική απεργία στις 17/1, αλλά κυρίως στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με πιθανότερη ημερομηνία στις 26 Γενάρη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία