Αυξήσεις και χαράτσι βάζουν φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Φωτογραφία

Μετά τη μονιμοποίηση του χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ήρθαν και οι πρωτοχρονιάτικες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, για να αποδειχτεί ακόμα μια φορά ότι η μόνη «κόκκινη γραμμή» κυβέρνησης και τρόικας είναι η εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Η μέση αύξηση των τιμολογίων κατά 9,2%, που ανακοίνωσε ο Παπακωνσταντίνου, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς με την ταυτόχρονη αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 3%, το κόστος για τον καταναλωτή επιβαρύνεται πάνω από 15%! Το εξοργιστικό είναι ότι αναμένονται και νέες αυξήσεις εντός του 2012, λόγω «πεσμένης» κερδοφορίας των μετόχων της επιχείρησης. Σε συνδυασμό με τη δεύτερη δόση του χαρατσιού που θα καταφθάσει στα νοικοκυριά το Γενάρη, η παροχή ενός κοινωνικού αγαθού όπως το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται σε κανονική ληστεία.

Αντιστάσεις

Στο επίπεδο των αντιστάσεων συνεχίζονται οι δράσεις ανυπακοής των τοπικών επιτροπών, λαϊκών συνελεύσεων και σωματείων ενάντια στα χαράτσια. Στο Πέραμα, με βάση απόφαση της ΕΛΜΕ Πειραιά για έμπρακτη αγωνιστική αλληλεγγύη στις οικογένειες των μαθητών, καθηγητές, μαζί με τις συνελεύσεις και τις επιτροπές γειτονιάς, επανασύνδεσαν το ρεύμα σε δύο νοικοκυριά με μηδενικά εισοδήματα (άνεργοι γονείς), που από το καλοκαίρι ζούσαν με δανεικό ρεύμα και κεριά. Τη Δευτέρα, 9 Γενάρη, το Δίκτυο αλληλεγγύης Εξαρχείων και άλλες συλλογικότητες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Σοφοκλέους, έξω από το γραφείο εργολάβων που έχουν αναλάβει τις διακοπές ρεύματος.

Στο δήμο Ωρωπού η επιτροπή των κατοίκων έχει συγκεντρώσει δεκάδες λογαριασμούς και αποδείξεις πληρωμής χωρίς την καταβολή του χαρατσιού. Στη Ν. Σμύρνη τα εξώδικα, που ετοιμάζονται, πλησιάζουν τα 1.000, ενώ ένα ολόκληρο χωριό στη Λαμία (Ανθήλη) αποφάσισε ομόφωνα να εμποδίσει κάθε απόπειρα να κοπεί το ρεύμα σε σπίτι του χωριού.

Συγχρόνως, οι δικαστικές αποφάσεις απαγόρευσης διακοπής ρεύματος πληθαίνουν. Τις προηγούμενες ημέρες το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή προσφυγή δικηγόρου, που αρνείται να πληρώσει το χαράτσι, ενώ δεκτές έγιναν και οι πρώτες ομαδικές προσφυγές κατοίκων κατά του «τέλους» ακινήτων, στο δήμο Ν. Ηρακλείου και στον Ωρωπό.

Τέλος, η επιτροπή «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε» και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ετοιμάζουν νέα παναττική ημέρα δράσης ενάντια στα χαράτσια στις 21 Γενάρη και απογευματινό συλλαλητήριο την Παρασκευή 27 Γενάρη (κατεβάστε την προκήρυξη της Επιτροπής). Ήδη κάποιες τοπικές επιτροπές και συνελεύσεις έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία