Βαρυχειμωνιά λιτότητας - Μόνη λύση η ανατροπή!

Φωτογραφία

Ένα πρωτοφανές σε δριμύτητα και διάρκεια πρόγραμμα λιτότητας ετοιμάζουν η κυβέρνηση Παπαδήμου και η τρόικα.
Μετά τη σφαγή στο δημόσιο τομέα, μπαίνουν στην πρέσα οι μισθοί στον ιδιωτικό, με στόχο –μέσα στην επόμενη τριετία– να διαμορφωθούν μεροκάματα επιπέδου Βουλγαρίας.

 

Συντάκτης
.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και τρόικα τάζουν νέα δώρα προς τους καπιταλιστές: μείωση εργοδοτικών εισφορών, νέες φοροαπαλλαγές, κατάργηση ακόμα και των ελάχιστων προστατευτικών διατάξεων των συμβάσεων.
Με πρόσχημα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας το σύνθημα που ρίχνουν, είναι: όλα για την ανταγωνιστικότητα, όλα για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Παρ’ όλα αυτά, η χρεοκοπία έρχεται όλο και πιο κοντά, μέσα στις συνθήκες της απόλυτης φοροαποφυγής των πλουσίων, μέσα από τη μαζική «δραπέτευση» κεφαλαίων προς το εξωτερικό, μέσα από τη διαρκή καταλήστευση της κοινωνίας για την αποπληρωμή του χρέους, μέσα από τα διαδοχικά προγράμματα «ενίσχυσης» των τραπεζών. Ανοίγει έτσι η προοπτική –μετά τα άγρια χρόνια της «εσωτερικής υποτίμησης» με το ευρώ– να γίνει η χρεοκοπία το σύνθημα για μια ακόμα σκληρότερη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες.

Το ερώτημα που έχει ανοίξει με δραματικούς τόνους είναι: Ποιος θα πληρώσει για την κρίση του συστήματος;
Η τρόικα, ο Παπαδήμος, τα κόμματα που τον στηρίζουν, έχουν ήδη παρουσιάσει τις δικές τους απαντήσεις. Καιρός να ξεδιπλώσουμε τις δικές μας. Η πολιτική της «εξυπηρέτησης» του χρέους, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της μαζικής φτώχειας και ανεργίας, δεν παίρνει διορθώσεις.

Είναι η ώρα της ανατροπής.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία