Η Αριστερά στις εκλογές του ΤΕΕ

Στις 3 Νοεμβρίου 2019 πρόκειται να γίνουν οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ενός από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς της χώρας, για την ανάδειξη των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων διοίκησής του.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Εύα Παπατζανή

Κατά τις τελευταίες εκλογές του 2016, στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ καταγράφηκε ως πρώτη δύναμη η παράταξη της δεξιάς «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» (ΔΚΜ) και δεύτερη η «Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών» (ΔΗΣΥΜ) που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και υπουργού της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη, με τεράστια αποχή που φανερώνει την απαξίωση του φορέα ειδικά από τις νεότερες γενιές συναδέλφων.
Τρία χρόνια μετά, σε μια συγκυρία «μεταμνημονιακής» λιτότητας, με ευθύνη και των κυβερνήσεων, αλλά και του ίδιου του ΤΕΕ, τα επαγγέλματα των μηχανικών συνεχίζουν να υποτιμώνται, με αυξημένη ανεργία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, διαγραφές από τα μητρώα και φυγή στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, οι μηχανικοί σε πολύ μεγάλο βαθμό βρέθηκαν να υλοποιούν ως διεκπεραιωτές τις αποφασισμένες πολιτικές, που εντάσσονταν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εισπρακτικής λογικής, με μηδενική μέριμνα για την επιστημονική διάσταση των ζητημάτων και τον κοινωνικό τους ρόλο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα «αυθαίρετα», τις τακτοποιήσεις, τα «εξοικονομώ» κοκ.
Τα παραπάνω εντάσσονται στον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την αυθαιρεσία και τις απολύσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τις καθυστερήσεις και μειώσεις συντάξεων στους συνταξιούχους, στη φοροεπιδρομή και τα ασφαλιστικά χαράτσια για όλους. Ακόμα πιο πρόσφατα, στο πλαίσιο αυτό προστέθηκαν η κατάργηση του επαγγέλματος με τις πιστοποιήσεις, το ΠΔ99, τα φίλτρα, τις ανεξέλεγκτες «πανεπιστημιοποιήσεις», τα Μητρώα ελεγχόμενης πρόσβασης που δυσκολεύουν την άσκηση επαγγέλματος και προετοιμάζουν την εκχώρησή του αποκλειστικά σε εταιρίες.
Από εδώ και πέρα, μπροστά στη σύμπλευση της ηγεσίας του ΤΕΕ με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και με το σύνολο των παρατάξεων, που διοίκησαν το ΤΕΕ διαχρονικά, να πετούν τη σκούφια τους μπροστά στο σχέδιο ανάπτυξης-οδοστρωτήρα που ξετυλίγει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι κρίσιμης σημασίας η ύπαρξη ενωμένης αριστερής και αντιπολιτευτικής φωνής απέναντι στο μνημονιακό συνεχές του ΤΕΕ.
Υπό αυτή την αναγκαιότητα, ανένταχτοι αγωνιστές και αγωνίστριες μαζί με τέσσερις σχηματισμούς της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο ΤΕΕ συγκροτήθηκαν ως μέτωπο, ήδη από το 2016, μέσω της «Αριστερής Αγωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης» (ΑΡΑΓΕΣ). Η ΑΡΑΓΕΣ από τότε μέχρι σήμερα ήταν παρούσα σε όλα τα μέτωπα, στα σωματεία μηχανικών, στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, στις κινήσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος, στους μεγάλους αντιμνημονιακούς αγώνες, καθώς και στα όργανα του ΤΕΕ. Η κοινή παρουσία των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων, που συνεργάστηκαν στα όργανα του ΤΕΕ, αλλά και έξω από αυτά, απέδειξε ότι η μοναδική δυνατότητα να ορθωθούν αντιστάσεις σε ένα πολύ δύσβατο τοπίο είναι η μετωπική συμπόρευση και όχι η άρθρωση διαχωριστικών γραμμών πολλές φορές χωρίς αυτές να αντανακλούν στην πραγματικότητα διαφορετικά συμφέροντα των «από κάτω».
Η ΑΡΑΓΕΣ συμμετέχει και στη φετινή εκλογική μάχη στο ΤΕΕ κόντρα στη σύμπλευση της ηγεσίας του με τη ΝΔ, κόντρα στη γενικευμένη απαξίωση και καλεί σε αντίσταση «εντός, εκτός και εναντίον του ΤΕΕ», με ενωτικές διεκδικήσεις στο πλευρό των συναδέλφων της μισθωτής εργασίας, των νέων και άνεργων μηχανικών και των αυτοαπασχολούμενων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία