Η δημόσια υγεία στο απόσπασμα

Φωτογραφία

Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους, με το 30% του πληθυσμού ανασφάλιστο, με μισθούς και συντάξεις που δεν φτάνουν πλέον ούτε για τα στοιχειώδη, οι ανάγκες για φροντίδα υγείας πολλαπλασιάζονται.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Βαγγέλης Λιγάσης, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Γεννηματά Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καραβάς, Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων Ερυθρού

Για τον καπιταλισμό σε κρίση οι κοινωνικές δαπάνες περιττεύουν…

 

Τα δημοσιευμένα στοιχεία για τα δύο τελευταία χρόνια είναι συνταρακτικά: Τα φάρμακα που σχετίζονται με καρδιοαγγειακά προβλήματα αυξήθηκαν κατά 36%. Ένας στους έξι ανθρώπους έχει ψυχιατρικά προβλήματα, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αυξήθηκαν 40%, τα αντιψυχωσικά 32%, ενώ το 75% των ασθενών δεν λαμβάνει καμία αγωγή.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας (των τραπεζιτών) έκοψε 4.000 αναπτυγμένα κρεβάτια των νοσοκομείων. Έκλεισε τις μισές ψυχιατρικές δομές. Μείωσε πανελλαδικά ακόμα και τα κρεβάτια της «Εντατικής». Το νοσήλιο (ΚΕΝ) εκτοξεύτηκε στα ύψη και η απλή νοσηλεία χωρίς ασφαλιστική κάλυψη έγινε πρακτικά αδύνατη. Μια σειρά εξετάσεις, που ήταν δωρεάν, καταργήθηκαν ή περιορίστηκαν.

Υποχρηματοδότηση

Ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), ο νέος ενιαίος ασφαλιστικός φορέας υγείας, χρηματοδοτείται με το 40% των χρημάτων που έπαιρνε το ΙΚΑ από μόνο του, πληρώνει κατά προτεραιότητα τις ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ., ενώ ο διοικητής του, Βουδούρης, προανήγγειλε ότι από την πρώτη Γενάρη του 2013 η μισθοδοσία των νοσοκομείων (60% των λειτουργικών δαπανών) θα καλύπτεται αποκλειστικά από τα ΚΕΝ. Δηλαδή το κράτος αποσύρεται από την ελάχιστη νομοθετημένη υποχρέωση στήριξης των «αυτοχρηματοδοτούμενων» πλέον νοσοκομείων (τα οποία θα «στείλουν» μάλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση)…

Τα δύο τελευταία χρόνια, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητάνε βοήθεια στις πόρτες των νοσοκομείων (πάνω από 13% έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στις εφημερίες), οι τιμολογήσεις των νοσοκομείων (ιατρικές πράξεις) έχουν μειωθεί κατά 22%. Ήδη τα νοσοκομεία είναι υποχρηματοδοτούμενα (καθώς η όποια χρηματική ροή από τα ασφαλιστικά ταμεία στερεύει και η κρατική επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες καταλήγει φέτος στο -55%) και καταρρέουν, έχοντας δραματικές ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Η συνολική εικόνα είναι ότι υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία τους για ένα με δύο μήνες ακόμη. Ολόκληρα, επαρχιακά κυρίως, νοσοκομεία (Β.Ελλάδα, Εύβοια, Κρήτη) κατάντησαν απλά Κέντρα Υγείας, ξεσηκώνοντας ευτυχώς σε κινητοποίηση τις τοπικές κοινωνίες.

Για την περαιτέρω διασάφηση της εικόνας, η Τράπεζα της Ελλάδας, με το άγνωστο μετοχολόγιο, παραμονή του κλεισίματος του PSI αποφάσισε νύχτα να «επενδύσει» τα χρηματικά διαθέσιμα των νοσοκομείων σε ομόλογα (ξελαφρώνοντας άραγε ποιους;), «κουρεύοντάς» τα κατά 70%.

Προπαγάνδα

Είναι φανερό, από τα νούμερα, από τις δηλώσεις τους και από την εμπειρία των χωρών που «βοήθησε» το ΔΝΤ, ότι μετά τις εκλογές κλείνουν ολόκληρα νοσοκομεία –μιλάνε ανοιχτά για 50– και πολλές κλινικές, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των τραπεζών και λοιπών «ευαγών» ιδρυμάτων…

Την ώρα που γυρνάμε στην εποχή των ράντζων, που ελάχιστοι αντέχουν πια να χτυπήσουν την πόρτα των ιδιωτικών ιατρείων και κλινικών, που καθημερινά βασανίζονται και πεθαίνουν άνθρωποι στα «φτωχοκομεία–νοσοκομεία», οι Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης, βαρύγδουποι και βουρκωμένοι, ανακοινώνουν μια λίστα με (αποτρόπαιες στο σύνολο) ασθένειες με τις οποίες μας απειλούν οι… μετανάστες («υγειονομική βόμβα») και μάλιστα μεταδιδόμενες «από αέρος» (δεν επανέλαβε την γκάφα της προηγούμενης βόμβας που ήταν έτοιμες να απασφαλίσουν οι αφρικανές ιερόδουλες ενάντια στην «ελληνική οικογένεια»)…

Είναι άθλιοι γκαιμπελίσκοι και προστάτες των καπιταλιστών, αλλά ευτυχώς δεν πείθουν. Ακόμη κι αν πάρετε 151 βουλευτές μαζί με τους ομόσταβλούς σας της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές (κομμάτι δύσκολο…), όσοι ζούμε (;) από την δουλειά μας στα δημόσια νοσοκομεία, προσπαθώντας να φροντίσουμε τους ασθενείς σε άθλιες συνθήκες, βιώνοντας καθημερινά τη  φτωχοποίηση και την τρομοκρατία της ανασφάλειας, δεν θα κάτσουμε φρόνιμα να μας «αξιολογήσετε», «αναδιαρθρώσετε», «εξορθολογίσετε», εντέλει να μας εκμηδενίσετε.

Η οργή θα βρει το δρόμο της, παρότι μέχρι στιγμής εκδηλώνεται είτε ασυντόνιστα και με ξεσπάσματα, όπως οι σκόρπιες επισχέσεις εργασίας, είτε με άνευρες «κινητοποιήσεις» με επικεφαλής την ΠΑΣΟΚο-«ανεξάρτητη» συνδικαλιστική γραφειοκρατία, είτε (κακώς) «περιμένει» τις εκλογές. Η αριστερή πρόταση ζυμώνεται στις συνειδήσεις καθημερινά και προβάλλει όλο και πιο δυναμωμένη και καθαρή.

Αριστερά

Η Αριστερά επείγει να οργανώσει την αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση της δημόσιας υγείας. Σαμποτάροντας τα 5 ευρώ εισόδου και τα «απογευματινά ιατρεία». Πραγματοποιώντας αγώνες με προετοιμασία, διάρκεια, αποφασιστικότητα, να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με άμεση φορολόγηση του κεφαλαίου, ώστε να είναι εντελώς δημόσια, δωρεάν και ισότιμη για όλους.

Το επόμενο διάστημα θα χρειαστούν κοινές πρωτοβουλίες δράσεις από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, με επιτροπές αγώνα γειτονιάς, λαϊκές συνελεύσεις, σωματεία και επιτροπές αγώνα εργαζομένων από άλλους κλάδους. Πρωτοβουλίες που θα βάζουν στο επίκεντρο την Αριστερή ριζοσπαστική πρόταση, για να χρεοκοπήσουν οι τραπεζίτες και όχι ο λαός, με παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.
Ένα τέτοιο μέτωπο των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την υγεία με τον κόσμο, που θα εξασφαλίζει την κοινή δράση, μπορεί να ανατρέψει τη μνημονιακή πολιτική για την υγεία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανατροπή των μνημονίων και όσων τα υποστηρίζουν στα φανερά ή στα κρυφά.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία