Η επίθεση στα ΜΜΕ

Συνεχίζεται με αμείωτη προκλητικότητα η επίθεση κατά των εργαζομένων και στα ιδιωτικά ΜΜΕ –μη έχοντας τίποτα να ζηλέψει από τις επιθέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα δημόσια ΜΜΕ. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων, εκφοβισμός.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη

Στο δεκαήμερο που μας πέρασε, είχαμε: Καινούργια σφαγή στο ΔΟΛ, με απολύσεις και «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, ενώ ξεκινούν και οι μειώσεις μισθών. Συνολικά φεύγουν από το «Βήμα» και τα «Νέα» περίπου 30 άτομα.  Ανάμεσά τους και ο σκιτσογράφος Τάσος Αναστασίου, ο οποίος κατήγγειλε στην ΕΣΗΕΑ εκτός από την απόλυσή του και παρεμβάσεις λογοκρισίας –του δηλώθηκε ότι τα σκίτσα του είναι αντιπολιτευτικά και δεν τα «αντέχει» η γραμμή των «Νέων»!

Στον ΠΗΓΑΣΟ (του Μπόμπολα) έγιναν 15 απολύσεις, έκλεισε το ΤV-ΕΘΝΟΣ, αφήνοντας μετέωρους γύρω στους 20 εργαζόμενους, και ο υπεύθυνος του ατελιέ πήρε εντολή από τον Φώτη Μπόμπολα να δώσει λίστα(!) με 7 ονόματα εργαζομένων προς απόλυση. Οι απολύσεις στο συγκρότημα είναι εκδικητικές, καθώς δεν μπορεί ο Μπόμπολας, που λυμαίνεται τα διόδια και τις κατασκευές, να προφασιστεί οικονομικούς λόγους. Δεν είναι τυχαία επίσης τα ονόματα των απολυμένων…

Ο «Αγγελιοφόρος» στη Θεσσαλονίκη –μετά την εκ περιτροπής εργασία– έκλεισε ένα ολόκληρο τμήμα, απολύοντας 15 άτομα. Στην «Ελευθεροτυπία» οι εργαζόμενοι –από τον Ιούλιο– πληρώνονται «έναντι», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα μαζικών απολύσεων.

Στον «Ελεύθερο Τύπο», η διεύθυνση της εφημερίδας που πρόσκειται στη ΝΔ, απέλυσε έναν από τους καλύτερους και πολυβραβευμένους σκιτσογράφους της χώρας, το Μιχάλη Κουντούρη, για λόγους παρόμοιους με τον Τάσο Αναστασίου (αντιπολιτευτικά σκίτσα).

Προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ  
Στο μεταξύ, συστάθηκε (επιτέλους) το νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ , με πλειοψηφία της Αριστεράς και νέο πρόεδρο τον Δημήτρη Τρίμη, της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων «Δούρειος Τύπος», που ήταν και η πρώτη σε δύναμη παράταξη στις εκλογές. Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων είχε καλέσει από τις παραμονές των εκλογών σε ένα αναλογικό προεδρείο, ή προεδρείο της Αριστεράς, αν είχε την πλειοψηφία, ώστε ο κλάδος και όλοι οι εργαζόμενοι/ες στα ΜΜΕ να μην είναι χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση ούτε μια μέρα.

Το νέο προεδρείο, όπου συμμετέχουν στην ουσία οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει πολύ δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσει, αλλά και τεράστιες ευθύνες απέναντι στον κόσμο που έδωσε στην Αριστερά την εμπιστοσύνη και την εντολή να ηγηθεί στους αγώνες που χρειάζονται για την υπεράσπιση της δουλειάς μας. Δηλαδή αντίσταση στις απολύσεις, στην καταστρατήγηση των συλλογικών μας συμβάσεων, τη λογοκρισία, την ενημέρωση των πολιτών, την υπεράσπιση των δημόσιων ΜΜΕ που είναι του λαού και πρέπει να τον υπηρετούν.

Επίσης, τον συντονισμό –που ευτυχώς έχει αρχίσει και λειτουργεί– όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ για κοινή απάντηση και την ένταξή μας στο συνολικό εργατικό και λαϊκό κίνημα ενάντια στην Τρόικα και το ΠΑΣΟΚ, τα απανωτά μνημόνια και τις επιθέσεις των καπιταλιστών, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από όλα αυτά και απαιτούν να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους με μισθούς Κίνας, απολύσεις, βαρβαρότητα…

Η Αριστερά στα ΜΜΕ έχει ευθύνες. Έχει όμως και μια ευκαιρία για να δείξει πως ενωμένοι/ες μπορούμε να αντισταθούμε και να αποτελέσουμε ένα παράδειγμα για όλους τους χώρους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία