Η ιδρυτική συνδιάσκεψη της «ΜΕΤΑ»

εργασία / Σωτήρης Μάρταλης, εκπαιδευτικός, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΜΕΤΑ / 27.03.2014

Το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της νέας παράταξης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της «Μαχητικής Εργατοϋπαλληλικής Ταξικής Ανατροπής» (ΜΕΤΑ), όπως ονομάστηκε.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης απασχόλησε το πώς θα συγκροτηθεί ένα μαζικό, ριζοσπαστικό, ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα συμβάλει στον αγωνιστικό, διεκδικητικό και ταξικό προσανατολισμό των συνδι-κάτων και στην πάλη για την ανατροπή των μνημονίων.

Τον τόνο στις εργασίες της συνδιάσκεψης έδωσαν συνάδελφοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, καθηγητές. Το κείμενο θέσεων που υπερψηφίστηκε, εκφράζει τη δυναμική της ριζοσπαστικής αριστεράς για ένα ταξικό ανατρεπτικό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα παλέψει για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων.

Στις παρεμβάσεις τους εργαζόμενοι του Κόκκινου Δικτύου υπογράμμισαν ότι η διαδικασία της συγκρότησης είχε προβλήματα. Δεν έγινε μια μεγάλη εξωστρεφής καμπάνια στους χώρους δουλειάς με περιοδείες και συσκέψεις – πράγμα που μας δημιουργεί το καθήκον να συνεχίσουμε την προσπάθεια στους χώρους δουλειάς μας. Επισήμαναν την ανάγκη η νέα παράταξη να συμβάλει αποφασιστικά στο συντονισμό των αγώνων, στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ενιαίου εργατικού μετώπου πάλης για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο η κατεύθυνση πρέπει να είναι η διατήρηση και η οικοδόμηση κοινών σχημάτων με συνδικαλιστές της Αριστεράς, όταν και εφόσον μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία, αγωνιστές συνδικαλιστές που απεγκλωβίζονται από την ΠΑΣΚΕ και δεν έχουν σχέση με την μετεξέλιξη αυτής της παράτα-ξης σε μηχανισμό στήριξης της εργοδοσίας, των κυβερνητικών πολιτικών, των μνημονίων. Υπογράμμισαν ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο διάστημα, πρέπει η παράταξη να το υπερασπίσει απέναντι σε οποιαδή-ποτε κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ότι η συνδιάσκεψη επίσης αποφάσισε να προετοιμαστεί η φετινή Πρωτομαγιά με τέτοιο τρόπο ώστε να εκφραστούν και να συντονιστούν σε μία ημερομηνία-σταθμό όλοι οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος.