Φύλλο Νο 309 (26 Μάρτη 2014)

Ακόμη και στα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα –π.χ. στη Βόρεια Κορέα που αρέσει ιδιαίτερα ως αντιπαράδειγμα στους οπαδούς του μνημονίου– οι παρελάσεις γίνονται με ευρύτατη συμμετοχή του λαού σε ένα πανηγύρι εθνικής συμφιλίωσης –πανηγύρι που βέβαια έχει και τις πολύ κακές του πλευρές. Γι’ αυτό οι κατ’ εξακολούθηση σιδερόφρακτες παρελάσεις για λίγους και εκλεκτούς στην Ελλάδα αποτελούν μια ατιμωτική για την κυβέρνηση εξαίρεση και ταυτόχρονα, σε συμβολικό επίπεδο, την έκφραση της βαθιάς ρήξης μεταξύ του πληθυσμού και της πολιτικής εξουσίας. Ρήξης που τελικά ξεπερνά ακόμη και αυτή που υπάρχει στα απολυταρχικά καθεστώτα.

Το θέμα με τον Μπαλτάκο είναι ότι βγήκε εκτός γραμμής: Το «γεννήθηκα αντικομουνιστής» θέτει πρώτα και κύρια απέναντι το ΚΚΕ, ενώ ο εχθρός κυβέρνησης και ΜΜΕ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ακόμη και ο Πρετεντέρης βάλθηκε να ξεφτιλίσει τον ακροδεξιό γ.γ. της κυβέρνησης -και φίλο της Χρυσής Αυγής.

Με βόμβα έτοιμη να εκραγεί μοιάζει το ασφαλιστικό σύστημα. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υπό κατάρρευση και οι συντάξεις κινδυνεύουν σοβαρά με νέο ψαλίδι. Άλλωστε από 1/1/2015 το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.

Αν σήμερα κάποιος αποφασίσει να ψωνίσει γάλα από το σούπερ μάρκετ, θα διαπιστώσει ότι θα πρέπει να προσπεράσει όλο το ψυγείο, με προϊόντα που μοιάζουν με φρέσκο γάλα, για να φτάσει στο φρέσκο γάλα των 5 ημερών.

Για να περιορίσει το μέγεθος της εκλογικής ήττας τον ερχόμενο Μάιο και να κρύψει τα νέα επώδυνα μέτρα που συμφώνησε με την τρόικα, ο Σαμαράς ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα τη διανομή 500 εκατ. ευρώ από το διαβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, σε 8000.000-1.000.000 δικαιούχους.

Με δύο μαχητικές διαδηλώσεις στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν οι δύο απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ (24ωρη στις 12 Μάρτη και 48ωρη, 19 και 20 Μάρτη), ενάντια στις απολύσεις, την αξιολόγηση και την κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου.

Το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της νέας παράταξης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της «Μαχητικής Εργατοϋπαλληλικής Ταξικής Ανατροπής» (ΜΕΤΑ), όπως ονομάστηκε.

Τη Δευτέρα 31 Μάρτη θα συνεχιστεί η δίκη των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Νομοσχέδιο για τα Τουριστικά Πλοία έφερε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν τον αγώνα τους για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Δεκάδες τεχνικοί, ηθοποιοί και κομπάρσοι παραμένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από το «Μεγάλο», στο όνομα, τηλεοπτικό κανάλι , για τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικές σειρές.

Δύο νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση στη Δυτική Αθήνα και συγκεκριμένα στις δύο άκρες του Δήμου Χαϊδαρίου. Το πρώτο στη Λεωφόρο Σχιστού, στην περιοχή Σκαραμαγκά και το δεύτερο στα όρια των Δήμων Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας, στο πρώην νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα (Λοιμωδών).

Διαδήλωση ενάντια στην πραγματοποίηση του Ecofin (σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στην Αθήνα, προετοιμάζουν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, την Τρίτη 1η Απριλίου, στις 6μμ. Μέχρι στιγμής, το ΕΚΑ καλεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Προπύλαια και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ο ι παρατάξεις της Αριστεράς στους δήμους και τις περιφέρειες, μεταξύ άλλων, αφενός έχουν να αντιμετωπίσουν την παρουσία και τη δράση των φασιστών στην περιοχή τους και αφετέρου να δώσουν αποτελεσματικές απαντήσεις στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών αυτού του Σαββατοκύριακου αποτελούν έναν πραγματικό πολιτικό σεισμό:

Εδώ και μερικές εβδομάδες η Ιταλία έχει μια νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι, γραμματέα του σοσιαλφιλελεύθερου PD, που ηγείται ενός ευρύτερου συνασπισμού, που συμπεριλαμβάνει επίσημα το PD, δυο μικρά αστικά κόμματα του Κέντρου (SC και UDC) ένα κόμμα της Δεξιάς (NCD), αλλά που στην πραγματικότητα υποστηρίζεται και από το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, το κόμμα του Μπερλουσκόνι.

Η Ρωσία προσάρτησε με αρκετή ευκολία την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης, χρησιμοποιώντας ως νομιμοποιητική βάση το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (97%). Έχοντας στην τσέπη την Κριμαία ο Πούτιν μπορεί τώρα να αρχίσει να διαπραγματεύεται με το Κίεβο και τη Δύση όσον αφορά την τύχη των υπόλοιπων ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας, αλλά και συνολικά το στάτους της χώρας αυτής.

Δικαστήριο διέταξε την θανατική ποινή για 529 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο μεγαλύτερο και πιο ντροπιαστικό «ρεκόρ» στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Εκατοντάδες φοιτητές έχουν καταλάβει το κοινοβούλιο της Ταϊβάν, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές τους υποστηρίζουν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο.

Μία από τις –πολλές– αρνητικές παρενέργειες των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην Ουκρανία είναι και η όξυνση των δυσκολιών για το ρωσικό κίνημα.

Απέναντι σε ένα όργιο καταστολής (δεκάδες γιατροί και νοσοκόμοι «εξαφανίζονται» ή φυλακίζονται, γιατί έχουν αποδείξεις για την αστυνομική βία) και με τον σαουδαραβικό στρατό να έχει εγκατασταθεί στη χώρα, ο λαός του Μπαχρέιν συνεχίζει τον αγώνα που ξεκίνησε το 2011, στα πλαίσια των αραβικών εξεγέρσεων.

Είναι αλήθεια πως στην κρίσιμη σημερινή πολιτική συγκυρία το φοιτητικό κίνημα παραμένει ανενεργό. Την ώρα που τα μνημόνια τσακίζουν κάθε δημόσιο και δωρεάν αγαθό και η συνολική επίθεση του συστήματος ολοένα και εντείνεται, η φοιτητική Αριστερά πρέπει να βρει τα κατάλληλα «όπλα» προκειμένου να δώσει μια δυναμική απάντηση.