Η κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι θα κυβερνήσει με το δόγμα «νόμος και τάξη» και έχει προχωρήσει σε μια σειρά από κινήσεις που το αποδεικνύουν: προσλήψεις αστυνομικών, πρόθεση επανασύστασης της ομάδας ΔΕΛΤΑ, σύνδεση των δημόσιων οργανισμών με την ΕΥΠ, εκκενώσεις καταλήψεων προσφύγων κάθε βδομάδα με πρόσχημα τα ναρκωτικά, αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κυβέρνηση στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα, προς όποιους/ες θέλουν να οικοδομήσουν την πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, ότι η αντιμετώπιση θα είναι αυταρχική, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.


Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να δίνονται οι πρώτες απαντήσεις από τη μεριά του κινήματος. Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη πάνω από 3.000 κόσμος –στην πλειοψηφία του νέοι και νέες– διαδήλωσε στην Αθήνα ενάντια στην καταστολή και την αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια, στοχοποιώντας την ακραία αστυνομική καταστολή και τους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ υπήρχαν και πολλά συνθήματα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στη διαδήλωση συμμετείχαν συλλογικότητες και καταλήψεις της αναρχίας, αλλά και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς.
Και οι φοιτητικοί σύλλογοι σχεδιάζουν να οργανώσουν τις πρώτες κινηματικές απαντήσεις απέναντι στην κατάργηση του άσυλου, με το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν συσκέψεις και πρωτοβουλίες από δυνάμεις της φοιτητικής Αριστεράς, για να μπει το θέμα στα φοιτητικά αμφιθέατρα, με τρόπο ενωτικό και μαζικό, ώστε να ανατραπούν οι σχεδιασμοί τις κυβέρνησης. Θα χρειαστεί να δοθεί και μια δύσκολη ιδεολογική μάχη, για την πραγματική σημασία του ασύλου ενάντια στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και της κυβέρνησης περί «κέντρων βίας και ανομίας».
Αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν και στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι φοιτητές/τριες και μαθητές/τριες ενάντια στο σύστημα στον Πολυχώρο Κομμούνα την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη. Κεντρικά θέματα ήταν αφενός όλες οι πτυχές και οι εκφάνσεις της κρατικής καταστολής και αφετέρου η σημασία και η χρησιμότητα του πανεπιστημιακού άσυλου. Η συζήτηση αυτή ήταν ένα πρώτο βήμα πολιτικής προετοιμασίας για τους νεολαιίστικους αγώνες της επόμενης περιόδου σε σχολές και σχολεία ενάντια στην αυταρχική κυβερνητική πολιτική.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία