Φύλλο Νο 442 (25 Σεπτέμβρη 2019)

Η νέα «αμυντική» συμφωνία με τις ΗΠΑ δένει την Ελλάδα στο άρμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για μια μακρά περίοδο. Τη μετατρέπει σε «μετωπικό κράτος» (frontal state), σύμφωνα με τη γλώσσα των γερακιών του Τραμπ, που σχεδιάζουν το στρατιωτικοδιπλωματικό «τόξο ανάσχεσης» δυτικά της Ρωσίας, με στηρίγματα την Πολωνία, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και, απ’ ό,τι φαίνεται, η δουλειά θα κλείσει άμεσα, κατά την αναμενόμενη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα τον Οκτώβρη.

Ή έτσι έλεγαν ως τώρα. Γιατί μας τα γυρνάνε. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει ένα μέτρο με το οποίο θα αποκτούν ελληνική υπηκοότητα και διαβατήριο πολίτες τρίτων χωρών που γίνονται μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. Αρκεί να αποκτούν ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ!

Την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη το ΜΕΤΑ πραγματοποίησε συνδικαλιστική σύσκεψη για να ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους του, αλλά και συνδικαλιστές από άλλες παρατάξεις που είχαν προσκληθεί, για τις αλλαγές που φέρνει το δήθεν αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Κύριος εισηγητής ήταν ο Αποστόλης Καψάλης νομικός-εργατολόγος και επιστημονικός σύμβουλος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που, με μια αρκετά επεξηγηματική εισήγηση, παρουσίασε πώς η κυβέρνηση, με τις απορρυθμίσεις που πάει να επιβάλει, διεξάγει έναν σκληρό ταξικό πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων. Ακολουθούν αποσπάσματα της εισήγησης.

Αναδημοσίευση από το σάιτ alencontre, τη μετάφραση έκανε η Σαπφώ Διαμαντοπούλου και ολόκληρο αναρτήθηκε στο Rprjoect.gr

Σ τις 16 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Συνέλευσης 8ης Μάρτη μετά το καλοκαίρι. Εργαζόμενες, φοιτήτριες, άνεργες, γυναίκες που εργάζονται στο σπίτι, συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε τη φετινή καμπάνια που θα μας οδηγήσει στη φεμινιστική απεργία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι θα κυβερνήσει με το δόγμα «νόμος και τάξη» και έχει προχωρήσει σε μια σειρά από κινήσεις που το αποδεικνύουν: προσλήψεις αστυνομικών, πρόθεση επανασύστασης της ομάδας ΔΕΛΤΑ, σύνδεση των δημόσιων οργανισμών με την ΕΥΠ, εκκενώσεις καταλήψεων προσφύγων κάθε βδομάδα με πρόσχημα τα ναρκωτικά, αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κυβέρνηση στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα, προς όποιους/ες θέλουν να οικοδομήσουν την πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, ότι η αντιμετώπιση θα είναι αυταρχική, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει.

Η ματιά ενός ανθρώπου που παλεύει με πείσμα για την επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων

H  Airbnb βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με ραγδαίους ρυθμούς, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την πολυδιάστατη και συνεχιζόμενη κρίση, τη διαχρονική έλλειψη πολιτικών για την κατοικία και την πρόσφατη αύξηση του αστικού τουρισμού.

Μετά τις καταλήψεις στέγης στα Εξάρχεια, η αστυνομία προχώρησε σε νέες εκκενώσεις καταλήψεων στην Αχαρνών. Για κάποια ΜΜΕ βέβαια, είχαμε «νέα επιχείρηση στα Εξάρχεια, στην Αχαρνών», καθότι η βασική γεωγραφία πηγαίνει περίπατο μπροστά στο πάθος για αντι-Εξαρχειώτικη προπαγάνδα. Στην Αχαρνών, για άλλη μια φορά, μια απίστευτη κινητοποίηση «στρατιωτικού» τύπου κατέληξε στο ξεσπίτωμα οικογενειών και μικρών παιδιών. Η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι τους «απελευθερώνει» από τις συνθήκες που επικρατούν στις καταλήψεις, επιλέγοντας να δημοσιεύει κι επιλεκτικές φωτογραφίες που δείχνουν την προχειρότητα αυτών των χώρων. Έχουμε βέβαια υπόψη μας άλλες φωτογραφίες, από τα στρατόπεδα στα οποία διαμένουν οι πρόσφυγες, που μπροστά τους τα φτωχικά δωμάτια των καταλήψεων δείχνουν παράδεισος. Έχουμε επίσης μια αίσθηση ότι οι πρόσφυγες δεν είναι αυτοκαταστροφικοί ή μαζοχιστές. Αν οι κρατικές δομές ήταν τόσο καλές όσο παρουσιάζονται αυτές τις μέρες, οι άνθρωποι θα έμεναν εκεί και δεν θα έψαχναν καταλήψεις στέγης στο κέντρο της Αθήνας για να μείνουν, ούτε θα χρειάζονταν πάνοπλους ράμπο για να «πειστούν» να μεταφερθούν…

Ιταλία:
Ο Ματέο Ρέντσι πρωτοστάτησε στην κυβερνητική συμφωνία του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Απέτρεψε έτσι μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία ο γραμματέας του ΔΚ, Τζινγκαρέτι, θα μπορούσε να απαλλαγεί από τους υποστηρικτές του έκπτωτου ηγέτη του κόμματος στην κοινοβουλευτική ομάδα. Μια βδομάδα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο Ρέντσι ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης ΚΟ, ως προάγγελο νέου κόμματος. Το άχρωμο όνομα «Italia Viva» επιβεβαιώνει αυτό που όλοι ήξεραν: ότι ο Ρέντσι φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν ιταλικό «μακρονισμό» σε πλήρη ρήξη με τις όποιες σοσιαλδημοκρατικές παραδόσεις είχαν επιβιώσει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Η δήλωσή του ότι με τη διάσπαση ίσως «διευρυνθεί η κοινοβουλευτική στήριξη» στην κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι να απορροφηθούν και δυνάμεις της κεντροδεξιάς. Σε ίντριγκες μια χαρά τα έχει πάει ο φιλόδοξος πολιτικός ως τώρα. Αν αυτό αρκεί για να αναστηθεί η πολιτική του καριέρα (σε δοκιμασία κάλπης) μένει να φανεί…