Λένε ότι... Έλληνας γεννιέσαι, δε γίνεσαι

Ή έτσι έλεγαν ως τώρα. Γιατί μας τα γυρνάνε. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει ένα μέτρο με το οποίο θα αποκτούν ελληνική υπηκοότητα και διαβατήριο πολίτες τρίτων χωρών που γίνονται μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. Αρκεί να αποκτούν ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Το μέτρο αφορά, λέει, «επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στον κλάδο του real estate, πέραν του προγράμματος της Χρυσής Βίζας». Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική νομοθεσία γίνεται όλο και πιο «αντιρατσιστική» με τα χρόνια – όταν αφορά μεγάλα πορτοφόλια. Από το 2013, με τη Χρυσή Βίζα αποκτούσε κανείς πενταετή άδεια παραμονής με ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ. Από τον περασμένο Μάρτη, η Χρυσή Βίζα επεκτάθηκε και σε όσους επενδύουν σε μετοχές ή ομόλογα, γιατί η κυβέρνηση «της Αριστεράς» δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ επενδυτών. Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση της Δεξιάς να ολοκληρώσει την πολιτική ανοιχτών συνόρων για πλούσιους. Αν με 250 χιλιάρικα αποκτάς πενταετή άδεια παραμονής, με 2 μύρια σου αξίζει να γίνεις «Έλλην».
Στον κυβερνητικό σχεδιασμό προβλέπονται και «περιοριστικές» ρυθμίσεις, για να μη γίνει η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι. Ο επενδυτής πρέπει να κατέχει δική του κατοικία αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Του μένει 1,5 εκατομμύριο να αγοράσει ολόκληρες πολυκατοικίες και να ξεσπιτώσει από διαμερίσματα ένα σωρό ανθρώπους. Αλλά θα πρέπει να μην είναι κανένας μίζερος οπαδός της προτεσταντικής ηθικής που ξοδεύει όλα τα λεφτά σε «επενδύσεις» –θα πρέπει να μένει και σε σπιταρόνα. Το ετήσιο όριο των 200 πολιτογραφήσεων είναι άλλη μία ρύθμιση που διασφαλίζει ότι θα γίνουν συμπατριώτες μας πολύ λίγοι και πολύ εκλεκτοί. 
«Έλληνας γεννιέσαι, κι άμα πληρώσεις χοντρά γίνεσαι». Και όπως θα έλεγε γνωστός τηλεπωλητής και στέλεχος της Δεξιάς που στο παρελθόν έδωσε αγώνες εναντίον της απόδοσης ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, «όσο εγώ μιλάω, εσείς παραγγέλνετε!».
Στο αντιρατσιστικό κίνημα, πάντοτε υποστηρίζαμε ότι ο ρατσισμός είναι ταξικός. Για παράδειγμα, ο ισλαμοφοβικός Τύπος, ο οποίος «ανησυχεί» ότι κάθε φτωχοδιάβολος που έρχεται από τη Συρία ή το Αφγανιστάν θα «αλλοιώσει τον πολιτισμό μας», καλωσορίζει με θέρμη τους εμίρηδες στα ελληνικά νησιά. Αλλά ένα κράτος που έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους στο ζήτημα της ιθαγένειας, με δικαστήρια που οχυρώνονται πίσω από το «δίκαιο του αίματος» (!) για να απαρνηθούν στοιχειώδη αστικοδημοκρατικά δικαιώματα, το να πουλάει υπηκοότητες για να προσελκύσει επενδυτές είναι τόσο εξόφθαλμο ώστε η όποια αριστερή επιχειρηματολογία να περισσεύει. 
Παρεμπιπτόντως, αίτηση θα μπορούν να κάνουν και οι σύζυγοι και τα παιδιά. Ο/η μεν σύζυγος ταυτόχρονα με τον/την «επενδυτή/ρια», τα παιδιά αφού έχει πολιτογραφηθεί ο γονιός. Συγκρίνετε αυτήν τη διευκόλυνση με τον πολυετή αγώνα που δόθηκε και τις δυσκολίες που συνάντησε για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών γιατί μόνο ένας είναι «νόμιμος».
Αντίστοιχες πρακτικές εφαρμόζονται ήδη σε Κύπρο, Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία και Ολλανδία – με διαφορές στα περιουσιακά κριτήρια ή και στο ζήτημα της διαμονής. Για παράδειγμα, Βουλγαρία και Κύπρος μοιράζουν υπηκοότητες χωρίς καν προαπαιτούμενο να μένει ο «επενδυτής» στη χώρα.
Το ερώτημα «γιατί να θέλει ο επενδυτής να γίνει Έλληνας» είναι υπαρκτό. Η υπηκοότητα είναι μια ανάγκη (ή και μια επιθυμία) των ανθρώπων στους οποίους το κράτος την αρνείται. Φτωχών ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εδώ και έχουν ανάγκη πρόσβασης σε κοινωνικά δικαιώματα ή έχουν όντως δεθεί με τον τόπο ή και δεν έχουν γνωρίσει άλλη «πατρίδα». Τους «επενδυτές» δεν τους αφορούν τέτοια ζητήματα. Δεν θέλουμε να στενοχωρήσουμε όσους πιστεύουν στη «μακρά και ένδοξη ιστορία του έθνους», αλλά δεν αποτελεί κανενός όνειρο ζωής και τιμή να θεωρηθεί Έλληνας. Κρίνοντας από την πρακτική σε Βουλγαρία και Κύπρο, το κίνητρο είναι πιο απλό. Μάλλον έχει να κάνει με την επιχειρηματική-ταξιδιωτική χρησιμότητα που έχει η πρόσβαση στην ΕΕ. Ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», τον οποίο θα περιφρουρεί ο Μαργαρίτης Σχοινάς απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, χωράει και κάποιους (πλούσιους) μη Ευρωπαίους. 
Άλλωστε η Χρυσή Βίζα είναι μια πραγματικότητα σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης-φρούριο (φρούριο για τους φτωχούς) και η χορήγηση υπηκοότητας γίνεται η νέα τάση στο διαγκωνισμό για την προσέλκυση καλών, πλούσιων «ξένων». Η εκτίμηση είναι ότι πολλοί επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν νέους προορισμούς για την αγορά ακινήτων, λόγω Brexit. Όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς διεθνή πολιτική και οικονομία, έναν συνειρμό κάνει όταν ακούει τις λέξεις «Βρετανία - αγορά ακινήτων - επενδυτές εκτός ΕΕ»: Ρώσοι ολιγάρχες. Εκείνοι τους οποίους απεχθάνονται τα δυτικά ΜΜΕ όταν θέλουν να τονίσουν πόσο διεφθαρμένη είναι η Ρωσία, αλλά οι οποίοι είναι ευπρόσδεκτοι όταν αποφασίζουν να ακουμπήσουν/ξεπλύνουν ρωσικό χρήμα σε δυτικά κράτη.
Ισχυριζόμαστε ότι είναι καλοδεχούμενος όποιος έρχεται κυνηγημένος από τη φτώχεια, τον πόλεμο, την καταπίεση, την ανάγκη. Ότι «χωράνε» όλοι όσοι ζουν από τη δουλειά τους. Γιατί αυτοί παράγουν τον πλούτο. Οι «από πάνω» υψώνουν φράχτες, στέλνουν πολεμικά πλοία, απογειώνουν ζέπελιν, ξαμολάνε κομάντο στα σύνορα για να κλείσουν το δρόμο σε όλους αυτούς. Υψώνουν γραφειοκρατικά ή ρατσιστικά εμπόδια στην απόκτηση στοιχειωδών νομιμοποιητικών εγγράφων, στερώντας το δικαίωμα στη μετακίνηση, τη στέγαση, την περίθαλψη, την εργασία με αξιοπρεπείς όρους, σε χιλιάδες ανθρώπους. 
Την ίδια ώρα, ανοίγουν την αγκαλιά τους στα «παράσιτα» του πλανήτη, τους λεγόμενους «επενδυτές». Όλοι αυτοί που σκίζουν τα ιμάτιά τους για την «απειλή» που αποτελούν οι μετανάστες, που διώκουν ανθρώπους οι οποίοι κάνουν πράξη το «Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι», είναι έτοιμοι να φωνάξουν «Ολιγάρχες, εμίρηδες, μεγιστάνες καλοδεχούμενοι!» ή και «Καλώς ήρθε το πετροδολάριο!». 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία