Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Δημόσια νοσοκομεία χωρίς χρηματοδότηση
Καρκινοπαθείς χωρίς χημειοθεραπείες!

Γ ια άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η μνημονιακή λιτότητα, που επέβαλαν οι κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία, έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των ασθενών.
Σοκ προκλήθηκε σε δεκάδες καρκινοπαθείς που έκαναν τις χημειοθεραπείες τους στο νοσοκομείο Αττικόν, όταν άρχισαν να ενημερώνονται να μην προσέλθουν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους, χωρίς να τους δίνεται καμιά εξήγηση, ούτε κάποια ημερομηνιακή δέσμευση, για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες τους. Η ακύρωση των ραντεβού τους ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, όταν το νοσοκομείο αποφάσισε εντελώς απροειδοποίητα ότι διακόπτεται το πρόγραμμα χημειοθεραπειών!
Η χημειοθεραπεία για τους καρκινοπαθείς είναι ζωτικής σημασίας και ακόμη και η μικρή καθυστέρηση ημερών μπορεί να έχει ως συνέπεια την αμετάκλητη επιδείνωση της υγείας τους. Πολύ περισσότερο, όταν το ίδιο ραντεβού σε άλλο νοσοκομείο μπορεί να προγραμματιστεί για ακόμη και μετά από 2 μήνες!
Η αιτία, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, είναι ότι το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν έχει άλλο απόθεμα χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων, καθώς το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εγκρίνει και αποδεσμεύσει το σχετικό κονδύλι της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρότι έχει ολιγόμηνη θητεία, αποδεικνύει ότι η μόνη της έγνοια στην υγεία δεν είναι η ζωή των ασθενών, αλλά τα κέρδη που θα έχουν οι μεγαλοϊδιώτες και οι κλινικάρχες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέρα από την κωλυσιεργία για να εγκριθεί το κονδύλι για τις χημειοθεραπείες στο Αττικόν, είναι και οι προθέσεις που έδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο πρώην ευαίσθητος στα εργασιακά Κνίτης και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη προανήγγειλε απολύσεις συμβασιούχων στα νοσοκομεία.
Παλιότερα ο κ. Θεοδωρικάκος είχε χαρακτηρίσει πλεονάζον προσωπικό τους εργαζόμενους που είχε αφήσει σε ομηρία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία, αυτούς δηλαδή που κυρίως από τον τομέα της καθαριότητας είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις με τα νοσοκομεία. Τώρα, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι, τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλει τέλος στους υπεράριθμους έκτακτους στο δημόσιο, τους οποίους προσδιόρισε στις 9.000 και κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Κυρίως δηλαδή στις ειδικότητες όσων έχουν υπογράψει συμβάσεις με τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν κόβουν θέσεις από τους νέους ανθρώπους, όπως υποστήριξε ο υπουργός, για τρεις λόγους. Πρώτο, γιατί είναι θέσεις που δικαιούνται, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δουλεύουν σε αυτές πάνω από 10 χρόνια, ξέρουν τη δουλειά και είναι χρήσιμοι. Δεύτερο, γιατί ακόμη κι αν τους κρατήσει όλους δεν καλύπτουν τις κενές θέσεις και θα χρειαστούν κι άλλοι, οπότε και άλλοι άνθρωποι, αν είχε τέτοια πρόθεση η κυβέρνηση, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας. Τρίτο, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το κράτος έχει συνέχεια και άρα δεν πρόκειται να κάνει άλλες προσλήψεις.
Τα δημόσια νοσοκομεία διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, όσο συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση και η μη στελέχωσή τους με κάλυψη των κενών από μόνιμο νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι μαζί με τους ασθενείς και με τη στήριξη φορέων από τις πόλεις και τις γειτονιές χρειάζεται να οργανώσουν αγώνες παρατεταμένους για να μπορέσουν να αλλάξουν την καταστρεπτική πολιτική λιτότητας που οδηγεί τα νοσοκομεία, όπως δείχνει και το παράδειγμα του νοσοκομείου Αττικόν, σε αδυναμία να παρέχουν τις απαραίτητες για την υγεία υπηρεσίες τους.

 

Κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις
Ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων προχωράει με ταχύ βήμα την «ανάπτυξη», όπως την ευαγγελίζονται τα τελευταία χρόνια δεξιοί και κεντροαριστεροί μνημονιακοί, είτε από τα έδρανα της βουλής, είτε ως αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι μια από τις πρώτες αποφάσεις της δημοτικής αρχής ήταν η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας δύο Δημοτικών Ενοτήτων των Ιωαννίνων (Ανατολής και Περάματος).
Κόντρα σε αυτή την απόφαση ο Σύλλογος Εργαζομένων στο δήμο Ιωαννιτών πραγματοποίησε κινητοποίηση, με την παρουσία μελών και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ)!
Οι κινητοποιήσεις έγιναν το διήμερο 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα για να δείξει το πόσο συμφωνεί η νέα δημοτική αρχή με την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη στο θέμα των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων, επέλεξε να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου τη μέρα που ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την πόλη. Και εκεί περάσει την τροποποίηση του προϋπολογισμού με τη δημιουργία νέων κωδικών και πίστωσης, προκειμένου να αναθέσει την καθαριότητα των δημοτικών ενοτήτων Ανατολής και Περάματος σε εργολάβους. 
Η δημοτική αρχή επικαλείται την έλλειψη προσωπικού και προφανώς αντί να οργανώσει κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου, απαιτώντας να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά, προτιμάει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση. Μάλιστα μετά τις συναντήσεις με τους εργαζόμενους, ο νέος δήμαρχος Ι. Ελισάφ έκανε σαφές ότι στοχεύει να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τις υπηρεσίες του δήμου.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ανοίγοντας το ζήτημα και στην τοπική κοινωνία, καθώς οι κάτοικοι της πόλης θα κληθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα κέρδη των εργολάβων με την αύξηση των δημοτικών τελών.

 

Συνδικαλιστική δίωξη στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο
Συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος του Γραμματέα του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Ασκληπιείου Νοσοκομείου, Δημήτρη Γαρδικλή, πραγματοποιεί η διοίκηση του νοσοκομείου, επειδή τόλμησε, ως όφειλε, να αποκαλύψει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν, όταν το τμήμα εφημερεύει. 
Ο Δ. Γαρδικλής είναι χρόνια τώρα προϊστάμενος στο συγκεκριμένο τμήμα και είναι χαρακτηριστικό ότι 2 μήνες αφότου έστειλε το σχετικό έγγραφο, για το οποίο τώρα διώκεται στη νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου (όπως είναι υποχρέωση των προϊσταμένων να κάνουν), η διοίκηση τον διώκει όχι για το περιεχόμενο του κειμένου του, αλλά γιατί υπέγραψε ως προϊστάμενος α/α. Τον εγκαλεί δηλαδή ότι δεν είχε το δικαίωμα να στείλει το έγγραφο, βγάζοντας όλο τον παραλογισμό του νόμου και της διοίκησης. Μιας διοίκησης που τον δέχεται να αντικαθιστά τον απόντα προϊστάμενο και να ασκεί τα καθήκοντά του, αλλά χωρίς να έχει και τα δικαιώματα του προϊστάμενου.
Το Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του νοσοκομείου εξυπηρετεί χιλιάδες περιστατικά τακτικά και επείγοντα κάθε χρόνο και συμμετέχει κανονικά στις εφημερίες, δίνει πλήρη ειδικότητα, αναπτύσσει πλούσιο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, έχει σοβαρή κοινοτική δραστηριότητα, ιατρείο ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων και παρέχει πρωτοποριακές υπηρεσίες, όπως η τηλεψυχιατρική. Αυτό σημαίνει ότι ο ισχυρισμός της διοίκησης ότι δήθεν στο Τμήμα δεν προβλέπεται ορισμός προϊσταμένου μέχρι την επικείμενη αναβάθμισή του είναι αστείος. Και όλα αυτά για να αποφύγει τις ευθύνες της. Αφού δεν εξασφαλίζεται χώρος για την εφημέρευση του τμήματος με κατάλληλες προδιαγραφές, ανακαλύπτει διοικητικά τερτίπια και ασκεί συνδικαλιστικές διώξεις!
Οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει η διοίκηση αυτά τα παιχνιδάκια και τις διώξεις, να λυθεί άμεσα το πρόβλημα εφημέρευσης του Τμήματος, να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία προϊσταμένου σε όσους μέχρι σήμερα έχουν ασκήσει αντίστοιχα καθήκοντα, να δημιουργηθεί Παιδοψυχιατρική κλινική με τα σύγχρονα πρότυπα και προδιαγραφές και να προσληφθεί επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία