Η μάχη της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κομμάτι της Αριστεράς, το προηγούμενο διάστημα δήλωσε παρόν. Μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία έδωσε μάχες ως κομμάτι της αντίστασης που αναπτύχθηκε πανελλαδικά στις πολιτικές των μνημονίων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιάννα Γαϊτάνη, Γιώργος Τεκίρδαλης, υποψήφιοι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι πρώτη στα ποσοστά ανεργίας, αφού ένας στους τέσσερις είναι χωρίς δουλειά. Έτσι τουλάχιστον αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που μετράνε την ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2011 σε ποσοστό πάνω από 25%! Τα μαζικά κλεισίματα εργοστασίων τα τελευταία χρόνια ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση. Αλλά και η ελαστική απασχόληση στη Θεσσαλονίκη από τη μια αποτελεί την πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας που προσφέρονται και από την άλλη θέσεις πλήρους εργασίας μετατρέπονται μαζικά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Έχει ιδιαίτερα προβλήματα σχολικής στέγης σε πολλούς δήμους. Γνωστός είναι ο αγώνας των κατοίκων στην περιοχή Ευζώνων, ώστε στο οικόπεδο όπου βρίσκονταν τα μάρμαρα Μόσχου να οικοδομηθεί σχολείο και όχι πολυώροφη πολυκατοικία, όπως επιθυμεί η εκκλησία που διεκδικεί το οικόπεδο από το δήμο. Επιπλέον τουλάχιστον 500 παιδιά υποσιτίζονται σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου, ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Έχει προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων, με γνωστότερο τον αγώνα ενάντια στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία που διεξάγουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι γνωστή η πρόθεση της δημαρχίας Μπουτάρη να ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή απορριμμάτων.

Μια ιδιαίτερη όψη της κρίσης είναι ο αριθμός των μαγαζιών που κλείνουν. Οι 9.000, από τις 35.500 περίπου εμπορικές επιχειρήσεις που υπήρχαν, έχουν βάλει λουκέτο, ενώ η κρίση επιδεινώνει την επιδημία κλεισιμάτων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων είναι μια βολική λύση για το σύστημα. Το συνεχές κυνηγητό των μαύρων μικροπωλητών και η κατάσχεση των εμπορευμάτων τους από τη δημοτική αστυνομία με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων είναι μια ανοιχτά ρατσιστική καμπάνια –κομμάτι της συνολικότερης ρατσιστικής πολιτικής– που βρίσκεται σε εξέλιξη. Λες και αυτοί που κλείνουν τα μαγαζιά είναι οι μικροπωλητές και όχι η πολιτική του μνημονίου.

Σε μια τόσο οξυμένη κατάσταση ο ρόλος της Αριστεράς αναδεικνύεται κομβικός. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κομμάτι της Αριστεράς, το προηγούμενο διάστημα δήλωσε παρόν. Μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία έδωσε μάχες ως κομμάτι της αντίστασης που αναπτύχθηκε πανελλαδικά στις πολιτικές των μνημονίων. Στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στην πλατεία του Λευκού Πύργου με τους αγανακτισμένους, στις τοπικές επιτροπές ενάντια στα χαράτσια, στους μικρούς και μεγάλους εργατικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην πόλη, στους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Στο πανεπιστήμιο, όπου οι κινητοποιήσεις εργαζομένων, καθηγητών και φοιτητών εμπόδισαν την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο. Στη μεγαλειώδη παρέλαση του λαού την 28η Οκτώβρη που «κλείδωσε» την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου και στη διαδήλωση διαμαρτυρίας που ακολούθησε την παρέλαση της 25ης Μάρτη.

Ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ενίσχυση της δύναμης του κινήματος. Ενίσχυση των υποψηφίων που υποστηρίζει η ΔΕΑ μέσα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σταθερή και συστηματική προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει σε αριστερή ριζοσπαστική και αγωνιστική κατεύθυνση. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις αρχές θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε.

Λέξεις Κλειδιά

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία