Η μάχη των ευρωεκλογών: «Και τώρα ο Λαός»

Φωτογραφία

Συζητώντας με έναν πολιτικό αγωνιστή, ήταν φυσικό να απασχολήσει και η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και στην Ευρώπη, μέσα από την οποία αναδύθηκε έστω κι έμμεσα το ζήτημα των ευρωεκλογών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Ο Philippe Juraver, ως στέλεχος της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI), συμμετέχει και στη μάχη των Ευρωεκλογών του 2019. Είναι γνωστό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Ανυπότακτη Γαλλία έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός κοινού Ευρωψηφοδελτίου, με τίτλο «Και τώρα ο Λαός» («Maintenant le Peuple»), με στόχο να ενωθούν οι λαοί της Ευρώπης ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει το κεφάλαιο εξαιτίας της κρίσης και να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά και ο ρατσισμός που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καλλιεργεί.
Ο Juraver αναφέρθηκε στην ακραία κατάσταση αυταρχισμού με την οποία αντιμετωπίζονται τα κίτρινα γιλέκα, στους νόμους που απαγορεύουν στην ουσία τις διαδηλώσεις, ενώ στοχοποιούν και επιβάλλουν ποινές φυλάκισης σε όσους θεωρούνται αριστεροί ακόμα και λόγω της ομιλίας τους (!). Αυτά αποτυπώνουν το ζήτημα της δημοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι λαοί σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, περιγράφοντας την αντεργατική πολιτική και τη φορολογική πολιτική της Γαλλίας, που μεταφέρει πλούτο από τα φτωχά εργαζόμενα στρώματα προς τους πλούσιους, εξήγησε ότι και αυτό αποτελεί καθημερινότητα για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αντίστοιχα και με το φαινόμενο του κινδύνου της ακροδεξιάς. Αυτά, σύμφωνα με τον Juraver, αποτελούν τα βασικά ζητήματα που ενοποιούν τις ανάγκες απάντησης όλων των λαών της Ευρώπης από κοινού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε καλύτερα ως λαός το πρόβλημα της δημοκρατίας. Ξέρετε καλά ότι η εξουσία του λαού είναι αντίθετη με την ολιγαρχία. Η εξουσία κάποιων που έρχονται να μας κλέψουν τα κοινωνικά μας δικαιώματα, την ελευθερία μας. Ο ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός, με την πρωτοβουλία και της χώρας μας οδηγεί το λαό στη φτώχεια, τη μιζέρια και φυσικά στο θυμό. 
Στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων είναι υπεύθυνοι για μαζικές απολύσεις, για να δημιουργήσουν περισσότερα κέρδη. Οι μισθωτοί τούς χρησιμεύουν σαν κοινωνική μεταβλητή ρύθμισης της οικονομίας. Τόσο το χειρότερο αν οι ανθρώπινες και οικολογικές συνέπειες αυτού του οικονομικού συστήματος είναι καταστροφικές στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Ο καπιταλισμός είναι κυνικός και καταστροφικός, δεν είναι πια ανθρώπινος».
Όπως λέει «την ώρα που όλοι οι λαοί της Ευρώπης έχουν χτυπηθεί από την ανεργία, τη φτώχεια κλπ, κυρίως έχουμε να δουλέψουμε στα πιο λαϊκά προάστια. Και αυτή είναι μία δουλειά πολύ πολύπλοκη για να την εξασκήσεις. Γιατί στα λαϊκά προάστια βρίσκονται οι «μεγάλοι ξεχασμένοι», οι «αόρατοι»».
Με αυτόν τον προσανατολισμό και για να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους στόχους, με το «Maintenant le Peuple» («Και τώρα ο Λαός») στις Ευρωεκλογές θα έχουμε μια ευκαιρία εκκίνησης της ανασύνταξης του κινήματος και της Αριστεράς.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία