Φύλλο Νο 428 (20 Φλεβάρη 2019)

Η  προκαταρκτική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και μπορούμε να ομαδοποιήσουμε συμπερασματικά όσα διαδραματίστηκαν. Καταρχάς, η βασική πολιτική και συνταγματική μάχη δόθηκε-διόλου τυχαία-για την ανάδειξη του προέδρου της δημοκρατίας.

Εντός των επόμενων μηνών, θα ζήσουμε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις με ήδη ορισμένες τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και βουλευτικές εκλογές με την ημερομηνία των τελευταίων να παραμένει αδιευκρίνιστη.

H  πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα διαμορφώνεται γύρω από πέντε βασικά χαρακτηριστικά: α) μέσα στην περίοδο της μεταμνημονιακής «κανονικότητας» -που διατηρεί βέβαια το σύνολο των μνημονιακών μέτρων και της μνημονιακής επιτροπείας- το κεφάλαιο βγαίνει ενισχυμένο με αυξημένη κερδοφορία και με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ηττημένα, κατακερματισμένα, με αποδιαρθρωμένες συνδικαλιστικές και πολιτικές εκπροσωπήσεις

Συζητώντας με έναν πολιτικό αγωνιστή, ήταν φυσικό να απασχολήσει και η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και στην Ευρώπη, μέσα από την οποία αναδύθηκε έστω κι έμμεσα το ζήτημα των ευρωεκλογών.

Κ αμιά συζήτηση για τις προοπτικές της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, μετά την «κωλοτούμπα» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, δεν μπορεί να προχωρήσει σοβαρά αν δεν συνυπολογίσει την εξέλιξη της γραμμής και της τακτικής του ΚΚΕ.

Τ ο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή μαζικό ενωτικό σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που απαρτίζεται από την ΑΡΣΙ (Αριστερή Συνεργασία Ιατρών), το Νυστέρι, την ΡΕΙ (Ριζοσπαστική Ενότητα Ιατρών) και ανεξάρτητες/τους συναδέλφισσες/φους, συμμετέχει στις εκλογές για την ΕΙΝΑΠ που θα διεξαχθούν σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά στις 26 Φλεβάρη.

Σ ε μα­ζι­κή και από­λυ­τα διεκ­δι­κη­τι­κή εξε­λί­χθη­κε η κι­νη­το­ποί­η­ση των σω­μα­τεί­ων, φο­ρέ­ων και πο­λι­τών την Πέμ­πτη το με­ση­μέ­ρι στην κε­ντρι­κή πλα­τεία της Ζα­κύν­θου, την  οποία ακο­λού­θη­σε πο­ρεία και το­πο­θέ­τη­ση  γι­γα­ντο­πα­νό στο κτί­ριο της πε­ρι­φε­ρεια­κής ενό­τη­τας Ζα­κύν­θου.  

Ο ι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που επανειλημμένα έχει γίνει μέσα από τις σελίδες τις εφημερίδας μας, ότι το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα την τελευταία διετία εμφανίζει μία διαρκώς διογκούμενη δυναμική και μαζικότητα.

Η ΕΕ ως οικοδόμημα, αλλά και πολλά κράτη-μέλη της, παραμένουν αντιμέτωπα με τους κλυδωνισμούς και την πολιτική αστάθεια που έχει προκαλέσει η 10ετία της οικονομικής κρίσης. Την αίσθηση της κρίσης επιτείνει αφενός το γεγονός ότι η επιτάχυνση μη-ομαλών πολιτικών εξελίξεων αφορά κάποια από τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη, και αφετέρου η «ποικιλία» των γεγονότων και των προκλήσεων.

Η  άνοδος του γυναικείου κινήματος τα τελευταία χρόνια και η συνέχιση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της βίας και της ανισότητας οδήγησε πολλές από εμάς σε μια σημαντική παραδοχή. Επειδή οι μάχες που έχουμε να δώσουμε είναι πολλές και ο αγώνας διαρκής, αν θέλουμε να νικήσουμε έχουμε χρέος να συνενώσουμε τις φωνές μας.

Ο  σεξισμός και η γυναικεία καταπίεση δεν κατέβηκαν από τον ουρανό. Ξεκινούν από το σπίτι, το σχολείο και συνεχίζονται στη δουλειά και στον κοινωνικό περίγυρο. Ειδικότερα όμως ο χώρος του σχολείου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί ξεδιπλώνονται εντός του σεξιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές οι οποίες δε γίνονται αντιληπτές από τα παιδιά, εγγράφονται όμως στη μνήμη και το υποσυνείδητό τους.

Η  Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα» κλείνει το 2019 δέκα χρόνια δυναμικής και κινηματικής παρουσίας . Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε μαζί με τα κινήματα σε όλους τους αγώνες ενάντια στα μνημόνια, το φασισμό, το ρατσισμό, μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στις απολύσεις και τη μείωση των μισθών.

Αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές, προσφυγικές οργανώσεις, Χώροι στέγασης προσφύγων, Συντονισμοί, Συλλογικότητες, Σωματεία προετοιμάζουν την φετινή κινητοποίηση στις 16 Μάρτη, ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο. Η κινητοποίηση θέλει να δώσει απαντήσεις στην κυβερνητική αντιπροσφυγική πολιτική αλλά και να ενώσει τις φωνές της με τα αντιρατσιστικά κινήματα όπως αυτό της Ιταλίας που διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα Σαλβίνι. Να απαντήσει στην ανασύνταξη της ακροδεξιάς και το εθνικιστικό κλίμα που επικράτησε με το μακεδονικό και να απαιτήσει την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Να σταθεί απέναντι στα φιλοπόλεμα σχέδια της κυβέρνησης στην ανατολική Μεσόγειο και στο ΝΑΤΟ. Να πιάσει το νήμα από τις αντισεξιστικές-αντιομοφοβικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος αλλά και την 8η Μάρτη. Οι διοργανωτές καλούν στις 2 μ.μ. στην Πλατεία Βικτωρίας και σε πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ. Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν έγινε εφικτή η συμπόρευση όλων των δυνάμεων του κινήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει και δεύτερο κάλεσμα την ίδια μέρα, από την ΚΕΕΡΦΑ στην Ομόνοια στις 3 μ.μ.

Με ένα σάπιο, ρατσιστικό, διακομματικό συμβιβασμό έληξε η διαμάχη για το Τείχος του Τραμπ. Εκβιάζοντας με ένα νέο «κλείσιμο του κράτους», 2 εβδομάδες μετά τη λήξη του προηγούμενου, οδήγησε τους Δημοκρατικούς σε υποταγή.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές παραιτούνταν επτά βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, έχοντας ενσωματώσει στην κριτική τους όλη την προπαγάνδα των μεγάλων καπιταλιστικών κέντρων ενάντια στην ηγεσία του κόμματος.

Ιταλία:
Στις τοπικές εκλογές στην περιφέρεια Αμπρούτσο, οι κυβερνητικοί εταίροι της Ιταλίας κατέβηκαν χωριστά. Η Λίγκα έδειξε τις προτιμήσεις της, συμμαχώντας με τους νεοφασίστες Φρατέλι Ντ’ Ιτάλια (στέλεχός τους πήρε τη θέση του Γερουσιαστή της Περιφέρειας) και ό,τι έχει απομείνει από τη δεξιά Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Απέδειξε επίσης σε πραγματική κάλπη την δημοσκοπική τάση που δείχνει ότι η Λίγκα είναι πλέον ισχυρότερη από τους Πέντε Αστέρες, κάνοντας τον υπάρχοντα κοινοβουλευτικό συσχετισμό των δύο κομμάτων «ξεπερασμένο». Οπότε, με τις εκτιμήσεις για την οικονομία να είναι δυσοίωνες, άρχισε η φημολογία για πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι, όπου ο Σαλβίνι θα επιχειρήσει να απαλλαγεί από τον σύμμαχό του και να οργανώσει μια ακροδεξιά «φυγή προς τα μπρος». Αυτό άλλωστε εισηγείται και οργανώνει παρασκηνιακά εδώ και μήνες, ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της παγκόσμιας ακροδεξιάς, ο πολυπράγμων ΣτιβΜπάνον…