Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Κινητοποιήσεις στην ΕΥΑΘ

Μ ε συνεχείς παρεμβάσεις οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) κατάφεραν να διακόψουν δύο φορές τη διενέργεια του ΔΣ της κοινωφελούς εταιρείας που διαχειρίζεται το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, το νερό, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 
Η διορισμένη αυτοαποκαλούμενη «αριστερή» διοίκηση της ΕΥΑΘ προσπαθεί να δώσει δώρο στους ιδιώτες το νερό της πόλης παρά την καταγεγραμμένη εδώ και χρόνια αντίθεση των κατοίκων της πόλης και των εργαζομένων της ΕΥΑΘ.
Το ΔΣ της ΕΥΑΘ έχει προσπαθήσει να συνεδριάσει δύο φορές με θέμα την παράδοση σε ιδιώτη εργολάβο του διυλιστηρίου του νερού της πόλης. Το παράδοξο είναι ότι εδώ και ένα χρόνο η ΕΥΑΘ είχε προσλάβει και εκπαιδεύσει 100 εργαζόμενους για τη δουλειά αυτή, την οποία τώρα θέλουν να τη δώσουν σε εργολάβο. Χάρη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αυτή η προσπάθεια δεν έχει καρποφορήσει μέχρι σήμερα και το ΔΣ διακόπηκε δύο φορές χωρίς να πάρει απόφαση (η πρόθεση είναι να ανατεθεί το έργο στον εργολάβο για 5 χρόνια έναντι 12 εκατ. ευρώ).
Μάλιστα στις δύο συνεδριάσεις συμμετείχαν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της εταιρείας Suez, εταιρείας γνωστής για την κακοδιαχείριση που έχει κάνει κάνοντας μπίζνες με το νερό παγκοσμίως. 
Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση δεν θα το βάλει κάτω. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΥΑΘ είναι 9η στη λίστα των 24 δημόσιων οργανισμών και ακινήτων που η κυβέρνηση και η ΕΕ θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν. Η λίστα αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το Ελληνικό, 10 Οργανισμούς Λιμένων, ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO), το Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑE (ΔΑΑ), μαρίνες, την Εγνατία Οδό, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), και σειρά ακινήτων.
Οι εργαζόμενοι είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν και την επόμενη προσπάθεια να γίνει ΔΣ (ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη 21/2. Πέρα όμως από τις παρεμβάσεις στα ΔΣ το σωματείο (ΣΕΕΥΑΘ) χρειάζεται να αλλάξει την τακτική που είχε τα προηγούμενα χρόνια, του διαλόγου και της προσπάθειας να υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης με τη διοίκηση. Έχει έρθει η ώρα να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν χαϊδεύει αφτιά, παραμένει ως κυβέρνηση στο πλευρό των καπιταλιστών και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή τους όπως η Suez. 
Για να απαντηθεί η προσπάθεια να παραδοθεί το νερό στους ιδιώτες τμηματικά, ένας τρόπος υπάρχει: η άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων και η επανέναρξη της δράσης μαζί με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που τα τελευταία τρία χρόνια είχε ξεφουσκώσει.

 

Στον αέρα άδειες και δώρα των συμβασιούχων στη ΔΕΗ


Γ ια μια ακόμη φορά δεκάδες συμβασιούχοι της ΔΕΗ είναι στον αέρα όχι μόνο όσον αφορά τις θέσεις εργασίας τους αλλά ακόμη και την πληρωμή των δώρων και του επιδόματος αδείας, ακόμη και με τη χορήγηση της κανονικής τους άδειας. Μιλάμε πάντα για τους συμβασιούχους που έχουν προσληφθεί στη ΔΕΗ ΑΕ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και προφανώς ισχύει για αυτούς ό,τι και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Η διοίκηση της ΔΕΗ λοιπόν αντί να κοιτάξει να μειώσει τους μισθούς των υψηλά αμειβόμενων μεγαλοστελεχών της φροντίζει να μη χορηγεί τα δώρα και τα επιδόματα στην ώρα τους και αφήνει ανθρώπους του μεροκάματου με χαμηλούς μισθούς να τρέχουν στα δικαστήρια και στις επιθεωρήσεις εργασίας για να βρουν το δίκιο τους. Μάλιστα αυτή τη φορά η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι δεν δικαιούνται ολόκληρο το δώρο αλλά όσα παίρνουν και οι μόνιμοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Δηλαδή 1000 ευρώ συνολικά για δώρα και επίδομα αδείας.
Οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κάτι που έχει αποδειχθεί επανειλημμένα και στις δικαστικές αίθουσες που προσωρινά τουλάχιστον τους έχουν δικαιώσει και με την τακτική της ΔΕΗ να προσλαμβάνει από την επομένη της απόλυσης των συμβασιούχων νέους στη θέση τους. Το θράσος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι τέτοιο ώστε τους συμβασιούχους που έχουν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα και έχουν προσωρινά παραμείνει στις θέσεις τους, τους υποχρεώνει να παίρνουν τμηματικά την άδεια τους. Τους υποχρεώνει δηλαδή με τη δικαιολογία ότι δεν ξέρει μέχρι πιο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν ως εργαζόμενοι στη θέση τους να παίρνουν 2 μέρες το μήνα κανονική άδεια κάτι που είναι εντελώς παράνομο.
Μάλιστα η ΔΕΗ δεν πήγε καν στην επιθεώρηση εργασίας την Τρίτη 19 Φλεβάρη όπου είχε κληθεί να παραβρεθεί σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους για όλα τα παραπάνω με την αστεία δικαιολογία ότι δεν είχε Νομικό Σύμβουλο να την εκπροσωπήσει. Έτσι η υπόθεση πήρε αναβολή για την Πέμπτη 21 Μάρτη, ενώ έξι μέρες αργότερα, την Τετάρτη 27 Μάρτη εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα μιας ακόμη φουρνιάς συμβασιούχων που απολύθηκαν πρόσφατα.
Είναι δεδομένο ότι την κύρια ευθύνη για τον εμπαιγμό των εργαζομένων και την άνιση μεταχείριση των συμβασιούχων φέρει η κυβέρνηση που με την πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων που θέλει να εφαρμόσει έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ να έχει το μισό προσωπικό της να εργάζεται ως συμβασιούχοι.

 

Συντονιστικό Εργαζομένων στους ΟΤΑ: Πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας

Γ ενική Συνέλευση πραγματοποίησε την Τετάρτη 20/2 το Συντονιστικό Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι αυτοί ξεπερνούν τις 30.000 πανελλαδικά και παρά του ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με το τέλος της οκτάμηνης σύμβασής τους θα μείνουν στο δρόμο -κι ενώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα το οποίο έχει 8.900 θέσεις εργασίας σε 56 δήμους. Στη συνέλευση χρειάζεται να συζητηθεί η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις δράσεις του προηγούμενου διαστήματος (από την αγωνιστική διαμαρτυρία στις 31 Γενάρη και τις συναντήσεις στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών - συναντήσεις που κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν). Είναι μια ευκαιρία μέσα από τη συνέλευση να συζητηθεί συλλογικά πώς μπορούν να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις του Συντονιστικού και των εργαζομένων για να μπορέσουν να διεκδικηθούν συλλογικά η μονιμοποίησή τους και η πλήρη κάλυψή τους μισθολογικά και ασφαλιστικά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους με τα αντίστοιχα προβλεπόμενα για τους μόνιμους εργαζόμενους στους δήμους. Επίσης και για τα δικαιώματά τους μετά το τέλος του οκταμήνου. Όλα τα παραπάνω κάνουν κρίσιμο ζητούμενο και τον περαιτέρω συντονισμό με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο για το ανθυγιεινό επίδομα και την καταβολή των δώρων.
Μια πρώτη ευκαιρία είναι η συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ την επομένη της συνέλευσης (Πέμπτη 21/2) στην οποία κεντρικό αίτημα είναι η κατοχύρωση με άμεση νομοθετική ρύθμιση του ανθυγιεινού επιδόματος την οποία η κυβέρνηση κωλυσιεργεί να πραγματοποιήσει θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη χορήγησή του σε όποιον το παίρνει τώρα.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία