Η μεγάλη ληστεία σε ΑΕΙ–ΤΕΙ

Φωτογραφία

Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για να «σώσει τη χώρα», αποφάσισε να ληστέψει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αφού πρώτα μετέτρεψε τα αποθεματικά των σχολών σε ομόλογα, μετά τα κούρεψε , όπως φυσικά έγινε και με τα αποθεματικά νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. Με αυτή τη διαδικασία τα ιδρύματα έχασαν από 50-70% των αποθεματικών τους, δηλαδή γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Χρήματα δηλαδή που είναι απαραίτητα για να λειτουργούν τα πανεπιστήμια. Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα η τελευταία, μείωναν τις δαπάνες για την παιδεία και έσωζαν τις τράπεζες. Τώρα εντελώς ξεδιάντροπα αδειάζουν κυριολεκτικά τα ταμεία των πανεπιστημίων και γεμίζουν απευθείας με τα ίδια λεφτά τα ταμεία των τραπεζών. Πρόκειται για πραγματική ληστεία.

ΤΕΙ Αθήνας

Από το κούρεμα των αποθεματικών των ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν γλίτωσαν ούτε τα ΤΕΙ Αθήνας.  Συγκεκριμένα και ενώ ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά 50%, τα αποθεματικά του ιδρύματος από 9,1 εκατ. έφτασαν το 1,9 εκατ., αφού η Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε με αυτά ομόλογα τα οποία υπέστησαν κούρεμα κατά 68%. Το αποτέλεσμα είναι το ΤΕΙ να μην μπορεί να λειτουργήσει, αφού δεν υπάρχουν λεφτά για αναλώσιμα, έρευνα, για να πληρωθούν οι λογαριασμοί, ούτε καν για τους μισθούς των καθηγητών. Γι’ αυτό το λόγο το συμβούλιο του ΤΕΙ αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του για την Πέμπτη και Παρασκευή 29 και 30/3.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση υπήρξαν άμεσες και δυναμικές απαντήσεις. Πρώτοι όπως πάντα αντέδρασαν οι διοικητικοί υπάλληλοι, ενημερώνοντας φοιτητές και καθηγητές. Την Πέμπτη 29/3 συγκεντρώθηκαν γύρω στα 200 άτομα στην πύλη του ιδρύματος με πανό, συνθήματα και ανακοινώσεις. Επίσης οι καθηγητές μετά από πολύ καιρό πραγματοποίησαν συνέλευση και πήραν αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, κατηγορώντας την ηγεσία του σωματείου τους για αδράνεια.

Πλατιές Επιτροπές

Στις κινητοποιήσεις αυτές συμμετέχουν από την αρχή οι δυνάμεις των ΦΕΣ και των ΕΑΑΚ, ενώ η απουσία του ΜΑΣ βγάζει μάτια. Δυστυχώς από τις κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής λείπει η πλειοψηφία των φοιτητών, η οποία δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι πολλά ιδρύματα κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν.

Είναι άμεση ανάγκη να συγκροτηθούν πλατιές επιτροπές σε κάθε σχολή με τη συμμετοχή φοιτητών, καθηγητών, διοικητικών, στις οποίες οι αριστερές δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για την ενημέρωση, την κινητοποίηση και κυρίως την έμπνευση όλων ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη και να σώσουμε τις σχολές μας από τη διάλυση.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία