Η νομική αναγνώριση της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια είναι δικαίωμα

Αυτές τις μέρες συζητείται στη βουλή η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στην απλοποίηση των διαδικασιών υιοθεσίας περιλαμβάνεται και το αυτονόητο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών, που έχουν υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, να υιοθετούν παιδιά. Για την ακρίβεια το δικαίωμα υπονοείται, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το θάρρος να ρυθμίσει το αυτονόητο και αστικό δικαίωμα παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια με έναν ξεκάθαρο τρόπο. Πρόκειται για πάγιο αίτημα του ΛΟΑΤΚ κινήματος. Η κυβέρνηση αντί να το λύσει δια νόμου, κρύβεται πίσω από τη διφορούμενη ρύθμιση νόμου. Ακόμα και έτσι όμως πρόκειται για μια ρύθμιση που πρέπει να ψηφιστεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν εκφραστεί ήδη ενστάσεις τόσο από βουλευτές-τριες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τα κόμματα των ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Φαίνεται ότι η ρύθμιση θα περάσει με τις ψήφους της πλειοψηφίας των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι. Σε ένα ακραία συντηρητικό πλαίσιο που αγγίζει μέχρι και τα κόμματα της Αριστεράς, η ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ τοποθετείται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο υπέρ της νομικής αναγνώρισης της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, δείχνοντας ποια θα όφειλε να είναι η θέση της Αριστεράς. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση: 
«Η ανάγκη νομικής αναγνώρισης του δικαιώματος τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια συμπεριλαμβάνεται στις Θέσεις που ψηφίστηκαν από την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για την αναδοχή των παιδιών. Θεωρούμε ότι η χορήγηση του δικαιώματος αυτού αφενός κινείται προς το συμφέρον των  παιδιών, που πρωτίστως χρειάζονται οικογενειακά περιβάλλοντα ασφάλειας, συντροφικότητας και αγάπης, και αφετέρου αίρει, μερικώς, απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών. Οι οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών είναι κατάλληλες και για τεκνοθεσία και για αναδοχή, στο βαθμό που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Υπενθυμίζουμε ότι χιλιάδες παιδιά ζουν σήμερα σε ακατάλληλα περιβάλλοντα και γίνονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας, παρά το γεγονός ότι οι οικογένειές τους συγκροτούνται από ετερόφυλα ζευγάρια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωράει στο νομοσχέδιο για την αναδοχή, προκειμένου να παρακάμψει το αίτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Παράλληλα, έχουμε επίγνωση ότι η προώθηση του νομοσχεδίου για την αναδοχή δεν γίνεται στη βάση ενός πραγματικού ενδιαφέροντος για τα παιδιά ή για τους ομοφυλόφιλους, αλλά στη βάση της προσπάθειας να επιδείξει ένα δήθεν «αριστερό» ή «ευαίσθητο» κοινωνικά προφίλ. Το οποίο, όμως, έχει καταστρέψει ανεπανόρθωτα εδώ και καιρό με τις εξοντωτικές μνημονιακές πολιτικές της. Πολιτικές που έχουν οδηγήσει και οδηγούν βάναυσα χιλιάδες παιδιά και χιλιάδες ενήλικες σε συνθήκες απόγνωσης, στέρησης βασικών αγαθών και εξαθλίωσης, ετερόφυλους και ομοφυλόφιλους».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία