Φύλλο Νο 407 (2 Μάη 2018)

«Μεταρρυθμίσεις! Μεταρρυθμίσεις! Μεταρρυθμίσεις!» ούρλιαξε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, περιγράφοντας την άποψή του για το μέλλον της χώρας μας, μετά το «τέλος» του 3ου μνημονιακού προγράμματος τον ερχόμενο τον Αύγουστο.

Με δυναμικές διαδηλώσεις σε όλο τον πλανήτη, εκατομμύρια εργαζόμενοι τίμησαν τη φετινή Πρωτομαγιά, ημέρα-σύμβολο της εργατικής τάξης και των διαχρονικών αγώνων της ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο, το φασισμό και τους ρατσιστικούς διαχωρισμούς που καλλιεργεί το σύστημα.

Φέτος ολοκληρώνονται 50 χρόνια από το Μάη του ΄68, μια εξέγερση με παγκόσμια εμβέλεια η οποία κατέρριψε τους μύθους και τις εκτιμήσεις μιας αέναης, καπιταλιστικής ανάπτυξης προς όφελος «όλων», συνταράσσοντας το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό της εποχής.

Δ εν πάει πολύ καιρός από τότε που γράφαμε ότι η παρουσία του κ. Γαβρόγλου στο υπουργείο παιδείας ήταν μια επιλογή που έδειχνε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για την εκπαίδευση.

Σχολές Πάτρας:
Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας μαζί με φορείς και σωματεία διοργάνωσαν δύο αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια την Τρίτη 17/4, καθώς και την Πέμπτη 26/4. Οι φοιτητές έδωσαν μαζικό παρόν στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, δείχνοντας την έντονη ανησυχία τους μετά και απ’ τα τελευταία γεγονότα στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Τον τελευταίο καιρό στις σχολές του Πανεπιστημίου της Πάτρας και συγκεκριμένα στη Σύγκλητο, συζητιέται το ενδεχόμενο επιβολής διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα σε μια σειρά από σχολές. Την Παρασκευή 20/4 είχε προγραμματιστεί Σύγκλητος, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, κάτι το οποίο δεν έγινε χάρη στη μαζική παράσταση που πραγματοποίησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα ζήτημα που θα ανοιχτεί σε επόμενες συνεδριάσεις.
Η Αριστερή Ενότητα Πάτρας (ΑΡΕΝ) και το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας κάνουν ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις αριστερές δυνάμεις και τους ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες στη συνδιοργάνωση «ανοιχτής εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την επίθεση που δεχόμαστε στο Πανεπιστήμιο, καθώς και να σχεδιάσουμε από κοινού την αντεπίθεσή μας».

Το 1968 φαινόταν ότι θα ήταν μια χρονιά όπως κάθε άλλη. Η εξέλιξη όμως ήταν διαφορετική, έγινε η χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο και ακόμα αγγίζει τις καρδιές μας.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, σε καταβολή αποζημίωσης σε έναν νυν και δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, επειδή ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης είχε αποκαλέσει τους χρυσαυγίτες «νοσταλγούς του Χίτλερ» (σε δήλωση που αποδοκίμαζε το κάλεσμα της ΧΑ στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου)! Είναι μια απόφαση πολιτικά επικίνδυνη. Λίγες μέρες μετά, στη Δίκη της ΧΑ, παρουσιάστηκαν μια σειρά από αποκαλυπτικά βίντεο από το σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου, ανάμεσα στα οποία εκείνο στο οποίο κάνει σαδιστικό χιούμορ για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, αλλά και πολλά άλλα που πείθουν και τον πλέον δύσπιστο για τη νεοναζιστική ιδεολογία αλλά και τον εγκληματικό χαρακτήρα της ΧΑ...

Κορέα:
Η συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Μουν Τζε Ιν ήταν ισχυρή συμβολικά. Θερμό κλίμα, χειραψίες, περίπατος ένθεν κι ένθεν των συνόρων, φύτεμα «δέντρου της ειρήνης». Έδειχνε ειλικρινής προσπάθεια (και καλά προετοιμασμένη) και όχι απλή «διπλωματική ευγένεια» (μεταξύ των ηγετών δύο τυπικά εμπόλεμων ακόμα κρατών). Οι διακηρύξεις τους είναι ακόμα πιο φιλόδοξες: Αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, συμφωνία ειρήνης, μετατροπή της «Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης» ανάμεσα στις δύο χώρες σε «Ζώνη Ειρήνης» και για τους δύο λαούς, επανενώσεις οικογενειών, κ.ά. Αν αφορούσε τους δύο λαούς το ζήτημα, θα ήμασταν αισιόδοξοι: ότι βρέθηκαν δύο ηγέτες να ακούσουν το τμήμα της κοινής γνώμης που επιθυμεί ειρηνική συνύπαρξη και να αγνοήσουν τους φιλοπόλεμους. Αλλά ένα ζήτημα που αφορά τη θέση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, τον ανταγωνισμό στην περιοχή κ.λπ. μας υποχρεώνει να περιμένουμε πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και για τη φύση της συμφωνίας αλλά και για το αν αυτή θα υλοποιηθεί τελικά...

Αυτές τις μέρες συζητείται στη βουλή η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.