Η οργάνωση της αντίστασης και η Αριστερά

Φωτογραφία

Το σύνθημα «Να τους ανατρέψουμε πριν μας πεθάνουν», που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ανακοινώσεις και την αφίσα της Α’ Αθήνας για την υγεία, εκφράζει απόλυτα το τι διακυβεύεται, αλλά και τα καθήκοντα που μπαίνουν για την κοινωνία και την Αριστερά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θάνος Λυκουργιάς
Η επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Η διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το 1 ευρώ ανά συνταγή και η συνολική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία θα κοστίζει –ξεκάθαρα πλέον– με ανθρώπινες ζωές και με σαφή μείωση του προσδόκιμου ζωής, κάτι που συνέβη σε όλες τις χώρες που πήγε το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη εδώ και τώρα!
 
Με βάση τα παραπάνω, η εδώ και δύο μήνες απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και οι λίγες, αλλά σημαντικές κινητοποιήσεις που υπάρχουν σε νοσοκομεία (π.χ. εκδίωξη Άδωνι από το νοσοκομείο Αγία Όλγα, προειδοποιητική 48ωρη απεργία στα ταμεία του Νοσοκομείου Γεννηματάς σε περίπτωση που εφαρμοζόταν το 25ευρω) δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για να οργανωθεί η αντίσταση. 
 
Οι μεγάλες διαδηλώσεις στο τέλος Νοέμβρη απέδειξαν ότι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις υπάρχει δυναμικό στους υγειονομικούς που θέλει και μπορεί να κινητοποιηθεί. Η προαναφερθείσα απόσυρση του 25ευρω δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να πάρει πίσω ψηφισμένο μνημονιακό μέτρο, όταν αντιληφθεί ότι θα δημιουργηθεί αναταραχή. 
 
Χρειάζεται όμως άμεσα να γίνουν πολύ περισσότερα. Χρειάζεται να οργανωθεί η σύνδεση των υγειονομικών με τους υπόλοιπους κλάδους που πλήττονται και συνολικά με την κοινωνία. Και σε αυτή τη διαδικασία είναι κομβικός ο ρόλος της Αριστεράς στο να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος, αλλά και ως δύναμη πολιτικής υποστήριξης σε όσους δίνουν τη μάχη στους εργασιακούς χώρους.
 
Σε πρώτη φάση οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανταποκριθεί καλύτερα από άλλες φορές, κυρίως στην προσπάθεια να υποστηριχθεί η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Κυκλοφόρησαν άμεσα προκηρύξεις και αφίσα και υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις παρουσία στις συγκεντρώσεις στα κατά τόπους καταστήματα, πραγματοποιήθηκαν περιοδείες στους χώρους του ΕΟΠΥΥ με βουλευτές και με συνδικαλιστές άλλων κλάδων (π.χ. διοικητικοί των ΑΕΙ) και εκδηλώσεις ενημέρωσης για την απεργία.
 
Επίσης έγινε και το αντίστροφο. Δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με απεργούς γιατρούς επισκέφτηκαν νοσοκομεία, επίσης άλλους εργασιακούς χώρους, αλλά και λαϊκές αγορές για την απευθείας επαφή με τον κόσμο, που στην συντριπτική πλειοψηφία του στηρίζει ξεκάθαρα τους απεργούς. 
 
Το καθοριστικό όμως θα είναι η συνέχεια της συγκρότησης λαϊκών επιτροπών αγώνα, ολοκληρώνοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη με την απεργία των εκπαιδευτικών.
Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο 7ο Διαμέρισμα της Αθήνας, όπου αποφασίστηκε οι διάφοροι τοπικοί φορείς και σωματεία να αλληλοϋποστηρίζουν κινητοποιήσεις που μέχρι τώρα διοργανώνονταν αποκομμένα. Αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση στο τέλος Φλεβάρη κινητοποίησης σε ταμείο νοσοκομείου της περιοχής για την κάλυψη ανασφάλιστων  πολιτών.
 
Επίσης, οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν στις 30/1 τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία έξω από τα αντικαρκινικά νοσοκομεία Μεταξά και Άγιος Σάββας είναι ένα σημαντικό βήμα για τη σύνδεση των δομών αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
 
Αυτά τα παραδείγματα θα πρέπει να στηριχθούν και να λειτουργήσουν σαν οδηγός για τη συγκρότηση κοινού μετώπου αντίστασης στη συνεχιζόμενη κυβερνητική επίθεση.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία