Η πολιτική των μνημονίων απειλεί τους ελεύθερους χώρους πρασίνου

Φωτογραφία

Σε «λουκέτο» οδηγείται το Άλσος Βεΐκου, ένας από τους τελευταίους μεγάλους χώρους πρασίνου της Αττικής.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου, δεν μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 26 από τους 27 εργαζόμενους που φρόντιζαν για τη λειτουργία των αθλητικών και των άλλων εγκαταστάσεων του Άλσους, προαναγγέλλοντας έτσι την οριστική εγκατάλειψή του.
 
Άλσος Βεΐκου
Το Άλσος, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι της Αττικής, είτε για τη δυνατότητα που παρέχει για πολλές αθλητικές δραστηριότητες, είτε απλά για να περάσουν ορισμένες ευχάριστες στιγμές, είναι χωρίς εργαζόμενους, καθώς δεν εξασφαλίστηκε εντολή δικαστηρίου για την παραμονή τους στην εργασία. 
 
Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη θα υπάρξει οριστική απόφαση για την τύχη των εργαζομένων, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν να εργάζονται έως τότε. Υποταγμένη στις αντεργατικές διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου, που ουσιαστικά οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονταν με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, η δημοτική αρχή της πόλης έχει αφήσει με έναν υπάλληλο τον πιο σημαντικό χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας της περιοχής. 
 
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το κολυμβητήριο να παραμένει για άγνωστο χρονικό διάστημα κλειστό, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, 5Χ5, το υπαίθριο γυμναστήριο, αλλά και το ίδιο το πάρκο να υπολειτουργούν, αφού ούτε γυμναστές διαθέτει, ούτε φύλακες, ούτε υπαλλήλους καθαριότητας, ούτε άλλες απαραίτητες ειδικότητες. 
 
Οι κάτοικοι του Γαλατσίου, που λίγα χρόνια πριν, είχαν αποτρέψει το ξεπούλημα του κλειστού γυμναστηρίου που βρίσκεται απέναντι από το Άλσος, είναι οι μόνοι που μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία ερήμωσης του Άλσους ή την παράδοσή του στα ιδιωτικά συμφέροντα που «ορέγονται» τέτοια φιλέτα. 
 
Πάρκο Γουδή
Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απίθανη, αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει ήδη με το Πάρκο Γουδή. Πρόκειται για έναν από τους τελευταίους ελεύθερους δημόσιους και αδόμητους χώρους εκτάσεως 4.000 στρεμμάτων. Εδώ και πολλά χρόνια η Επιτροπή Αγώνα, που απαιτεί τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο-«ανάσα» για την πόλη της Αθήνας, αγωνίζεται για την κατεδάφιση του θεάτρου Μπάντμιντον (έχουν κηρυχθεί άκυρες από το ΣτΕ οι δύο οικοδομικές άδειες που ενέκριναν την επέκταση και την παραπέρα τσιμεντοποίηση του χώρου, αλλά το προσωρινό κτίσμα έγινε μόνιμο) και την απομάκρυνση όλων των άλλων εγκαταστάσεων που υπάρχουν εντός Πάρκου. 
 
Ταυτόχρονα διεκδικεί την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος και τη δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης του Πάρκου. Ο Δήμος της Αθήνας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 6/11, επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά την απουσία πολιτικής βούλησης για τη διεκδίκηση και την ουσιαστική αξιοποίηση της έκτασης που του αναλογεί.
 
Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή καλεί σε νέα κινητοποίηση στις 2/12, με συγκέντρωση στο Μετρό Πανόρμου (6μμ) και πορεία προς το ΥΠΕΚΑ. 
 
Η κυβέρνηση της φτώχειας και της καταστολής ισοπεδώνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του κόσμου μας στην εργασία, τη μόρφωση, την υγεία. Παράλληλα, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και βάζει στο στόχαστρο τους λίγους ελεύθερους χώρους πρασίνου, που έχουν απομείνει. Είναι φανερό ότι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, οι δανειστές και η πολιτική «όλα για το κεφάλαιο», απειλούν ανοιχτά τις ζωές μας και το περιβάλλον. Πρέπει να τους διώξουμε άμεσα!
 
η φωτό από παλιότερη κινητοποίηση για το -γειτονικό στο πάρκο Βεϊκου- γήπεδο "Παλαί".

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία