Φύλλο Νο 301 (20 Νοέμβρη 2013)

Παρά τις τότε δημόσιες διαβεβαιώσεις των Βρούτση και Δένδια ότι «η χώρα μας δεν πρόκειται να τους απελάσει», επτά μήνες μετά οι πυροβοληθέντες μετανάστες εργάτες γης όχι μόνο δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα από την «Βαγγελάτος ΑΕ», αλλά τέσσερεις από αυτούς είναι κρατούμενοι και βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης. Μιλάμε για τέτοια δημοκρατία...

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Μετανάστευσης και ισχυρίζεται ότι αυτό διαπνέεται από ένα πιο ανοικτό και αντιγραφειοκρατικό πνεύμα από την προηγούμενη νομοθεσία. Παρά τους ισχυρισμούς της όμως, το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από τις προκαταλήψεις και τις φοβίες της κρατικής ελίτ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Τον περασμένο Μάη, η JP Morgan εξέδωσε έρευνα για την ευρωζώνη, μελετώντας τις «προόδους» και τα «ζητούμενα» σε διάφορα επίπεδα (χρέος, ανταγωνιστικότητα, πλεονάσματα κλπ).

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, η υποψήφια της κεντροαριστεράς, Μισέλ Μπασελέ, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, κερδίζοντας άνετα την πρώτη θέση (46,7%, έναντι 25% της δεξιάς Εβελίν Ματέι), και αναμένεται να κερδίσει εύκολα την προεδρία.

Δυο-τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι και 268 «ανυπάκουοι» αγωνιστές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του ΕΜΠ, με τη 2,5 μηνών απεργία τους, έχουν στριμώξει και πάλι την κυβέρνηση.

Η περίοδος των μνημονίων, με τη σκληρή αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων, τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών να τα «πάρουν όλα» από την εργατική τάξη προς όφελός τους, κατέδειξε απότομα την ανάγκη να μπορούμε κι εμείς να απαντάμε ανάλογα στην επίθεση.

Λίγες μόνο μέρες πριν το μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες, που είχε επιβεβαιώσει την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, συμπληρώσει 5 μήνες, η κυβέρνηση των μνημονίων, πιστή στα κελεύσματα της οικονομικής δικτατορίας της αγοράς, με αστυνομική επέμβαση, με βία και καταστολή, προχώρησε σε κατάληψη του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.

Όλο και πιο σκληρός γίνεται ο αγώνας των εργαζομένων στην «Coca-Cola 3Ε» της Θεσσαλονίκης ενάντια στις απολύσεις 33 συναδέλφων τους. Η πασίγνωστη και εξαιρετικά κερδοφόρα πολυεθνική απαντάει με μηνύσεις.

Ξεκίνησε την Πέμπτη 14 Νοέμβρη η δίκη των 6 απεργών χαλυβουργών, οι οποίοι το βράδυ της 20ής Ιούλη 2012 είχαν βάρδια περιφρούρησης της απεργίας, όταν τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο εργοστάσιο, εκτελώντας τις εντολές Μάνεση και κυβέρνησης.

Με ξύλο και χημικά αντιμετωπίστηκαν εργαζόμενοι στις ταχυδρομικές ταχυμεταφορικές επιχειρήσεις τη μέρα της γενικής απεργίας.

Με διαρκείς κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν τον αγώνα τους οι καθαρίστριες του υπουργείου.

Νέα χτυπήματα δέχεται ο δημόσιος τομέας της υγείας και το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα για να επιβληθούν όλα τα μνημονιακά μέτρα. Η συγκυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν διάλεξε τυχαία να έχει πρωτοπαλίκαρο της επίθεσης αυτής τον ακροδεξιό Άδωνι Γεωργιάδη.

Από τις ραγδαίες εξελίξεις με στόχο τη διάλυση της δημόσιας υγείας δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το πλέον ευάλωτο κομμάτι της που αφορά την ψυχική υγεία, ως πεδίο όπου μπορούν να εφαρμοστούν μνημονιακές πολιτικές, πριν αυτές δοκιμαστούν στους υπόλοιπους χώρους.

Είναι προφανές ότι η κλεψύδρα έχει σχεδόν αδειάσει: η ακροδεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Ο πιο παραστατικός δείκτης του συσχετισμού δυνάμεων είναι ο πανικός που αναδίνουν τα πρωτοσέλιδα των «Νέων».

Όπως προέβλεπε η Αριστερά, η περίοδος της «σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης τελείωσε γρήγορα και η κωλοτούμπα ολοκληρώθηκε με την αποδοχή της «αναγκαιότητας» για μέτρα ύψους τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ.

Ένα ορμητικό ποτάμι δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, αψηφώντας την αστυνομοκρατία, μετέτρεψε την καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε μαζικότατο συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης, των μνημονίων και του φασισμού.

Βαριά ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρόταση μομφής, αποφάνθηκαν οι απολογητές του συστήματος. Τόσο βαριά που για πρώτη φορά βουλευτής της συμπολίτευσης ψήφισε υπέρ της πρότασης. Κι ακόμη πιο βαριά ώστε αμέσως μετά την ψηφοφορία η Ντ. Μπακογιάννη έσπευσε να απευθύνει έκκληση στη ΔΗΜΑΡ να επανέλθει στην κυβέρνηση. Μιλάμε για χοντρή ήττα…