Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία

Φωτογραφία

Πρώτος με μεγάλη διαφορά αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία. Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι μεταξύ 18 και 24 χρονών ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κατά 30% και Νέα Δημοκρατία κατά 22,3%. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 25 με 34 χρονών ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,2%, ενώ η ΝΔ 20,5%.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δημήτρης Μπάρκας

Τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για τη γενιά που είτε βιώνει πιο έντονα την ανεργία είτε θα το αντιμετωπίσει σαν πρόβλημα το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι το Νοέμβρη του 2011 η ανεργία στις ηλικίες 15-24 έφτασε το 48% και στις ηλικίες 25-34 το 27,8%.

Η άλλη πλευρά των αποτελεσμάτων είναι ότι πρόκειται για τις δύο γενιές που έδωσαν σημαντικές μάχες τα τελευταία χρόνια. Οι πιο μικροί είναι η γενιά του Δεκέμβρη του 2008 και των κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου. Οι αμέσως μεγαλύτεροι αποτελούν τη γενιά του «άρθρου 16», του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και του αντιπολεμικού.

Όλη αυτή η δυναμική έδωσε πιο έντονα σημάδια αυτή τη φορά στην προεκλογική περίοδο, με όσες συζητήσεις έγιναν σε χώρους πανεπιστημίων και νεολαίας. Αντίστοιχα στα πηγαδάκια των μαθητών, που ψήφιζαν για πρώτη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο συχνή επιλογή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σταθερά στο κόμμα με τη μεγαλύτερη επιρροή στους νέους, στις περισσότερες –αν όχι σε όλες– τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες. Αυτή η σχέση θα πρέπει να ξεπεράσει το στάδιο του «απλού ψηφοφόρου» και να προχωρήσει στην οργανωμένη ένταξη και συμμετοχή στην Αριστερά, ως η δύναμη που οργανώνει τους αγώνες, τους βγάζει από την απομόνωση των «ξεχωριστών αιτημάτων» και τους εντάσσει στο εργατικό κίνημα, για να μπουν οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους, για τη συνολική ανατροπή του συστήματος.

Ιδιαίτερη έμφαση και δυνάμεις θα χρειαστεί να δοθούν στο χτίσιμο της αντιφασιστικής δράσης μέσα στη νεολαία. Οι επιθέσεις στους μετανάστες έχουν κλιμακωθεί και πλέον οι τραμπουκισμοί έχουν επεκταθεί σε νεολαίους με εμφάνιση που θυμίζει αριστερή πολιτικοποίηση.

Αυτή η διαδικασία περνάει μέσα από τη συγκρότηση τοπικών ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις σχολές, αλλά και την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας στις υπάρχουσες –και νεοδημιουργημένες– τοπικές επιτροπές των γειτονιών.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία