Φύλλο Νο 270 (20 Ιούνη 2012)

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα για το αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά

Παρά τη –μέχρι στιγμής– συντηρητική στάση τμημάτων της Αριστεράς, το Αντιφασιστικό Μέτωπο συγκροτείται σε γειτονιές και πόλεις με συμμετοχή αντιφασιστών, τοπικών οργανώσεων της Αριστεράς, κοινωνικών χώρων, λαϊκών συνελεύσεων και συνδικάτων.

Αίγυπτος: Κρίσιμη σύγκρουση

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του πρόσφατα εκλεγμένου κοινοβουλίου και την κατάργηση του νόμου που απαγόρευε στα στελέχη του καθεστώτος (και στον Σαφίκ) να συμμετέχουν στις εκλογές. Πλέον το Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακτά τη νομοθετική εξουσία και τον έλεγχο για τον ορισμό της συντακτικής συνέλευσης. Πρόκειται για μια μετωπική σύγκρουση με την Αδελφότητα, αλλά και μια επίθεση στην επανάσταση συνολικά.

Στα σύντομα...

«Η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση θα αποδυνάμωνε το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε υπερηφάνως ο Βενιζέλος, ανακοινώνοντας τη… συμμετοχή του κόμματός του στην τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντ. Σαμαρά. Ο ίδιος ο Βενιζέλος, αναζητώντας φύλλο συκής, «περιόρισε» τη συμμετοχή του στην Εθνική Διαπραγματευτική Ομάδα. Μωραίνει Κύριος…

Να πέσουν, το γρηγορότερο

Η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη θα επιχειρήσει να τσακίσει το εισόδημα των εργαζομένων, να συνεχίσει το ψαλίδισμα στις κοινωνικές δαπάνες, να ξεθεμελιώσει οριστικά τις εργασιακές σχέσεις και να ολοκληρώσει τη φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών τάξεων. Αυτό το καταστρεπτικό πρόγραμμα θα πρέπει να σταματήσει, η κυβέρνηση, που το στηρίζει, πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο.

Ασθενείς και νοσοκομεία σε θανάσιμο κίνδυνο

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα με το 1/4 του πληθυσμού ανασφάλιστο και κατά συνέπεια εκτός δικαιωμάτων περίθαλψης, ενώ οι «ασφαλισμένοι» πληρώνουν πλέον σε μεγάλο ποσοστό φάρμακα και εξετάσεις ή αναγκάζονται να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία με τριτοκοσμικές ελλείψεις.

ACS: Δυναμική απεργία ενάντια σε απολύσεις - Μάχη για κλαδική σύμβαση στις ταχυμεταφορές

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακούφισαν προσωρινά τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και ιδιοκτήτη της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, Θ. Φέσσα. Η ανακούφιση αυτή κράτησε μόνο δύο μέρες.

Phone Marketing: 3 μήνες απεργία

Απεργία τριών μηνών συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Phone Marketing στη Νέα Ιωνία.

Metropolis: Νέα κινητοποίηση

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 20 Ιούνη οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι στα καταστήματα Metropolis.

Κτηματολόγιο ΑΕ: Συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, την Πέμπτη 21 Ιούνη, από τις 14.30 έως τις 17.00, πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στην Κτηματολόγιο ΑΕ με τη συμμετοχή και του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων.

Απεργία στην OPINION

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δημοσκοπήσεων OPINION πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία την Τρίτη 12 Ιούνη.

Καθαρίστριες Θριασείου

Οι καθαρίστριες του Θριάσειου Νοσοκομείου πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας στα μέσα Ιούνη.

Κινητοποιήσεις σε Vodafone και HOL

Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες τηλεπικοινωνίας Vodafone και Hellas On Line, στα μέσα Ιούνη.

ΚΚΕ: Ως πότε η πολιτική της ήττας;

Αντίθετα από αυτό που ισχυρίζεται η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί η ηγεσία του «να συνδυάσει τα άμεσα και τα γενικότερα αιτήματα, να ενοποιεί αγωνιστικές δυνάμεις σε ενιαίο πολιτικό στόχο…» γιατί δεν θέλει. Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, συνειδητά γυρίζει την πλάτη σε ιστορικές ευκαιρίες, αδιαφορώντας για το κόστος πάνω στην εργατική τάξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η διεθνής αντικαπιταλιστική Αριστερά

Το εκλογικό σκορ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 6 Μάη ήταν πενιχρό. Τη στιγμή της μετακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων προς τα αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκέντρωσε 75.428 ψήφους (1,19%). Όμως ακόμα και αυτή η «στενή» βάση συντρίφτηκε στις 17 Ιούνη: με 20.589 ψήφους (0,33%) η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται να επιστρέφει στα χωρίς λόγο και προοπτική «κατεβάσματα» της άκρας Αριστεράς στις εκλογές περασμένων δεκαετιών.

Οι εκλογές τελείωσαν, οι αγώνες συνεχίζονται

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ σωστά αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη φιλομνημονιακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε με κορμό τη ΝΔ, γιατί η στρατηγική και το πρόγραμμά του κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Θα έχει το ρόλο της μαχητικής αντιπολίτευσης.

Οι εκλογές της 17ης Ιούνη και η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίσταση του λαού μας επιβεβαίωσε πλήρως το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ανατροπή στην Ελλάδα, μήνυμα στην Ευρώπη» και βρίσκεται σήμερα στην πορεία για την επιβεβαίωση και του «ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα».

Προς τα πού θα βαδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν υπάρχει, αντικειμενικά, κανένα περιθώριο «υπευθυνότητας» απέναντι στα πολιτικά σχέδια της νέας τρικομματικής και της τρόικας. Εύκολα ή δύσκολα –αυτό θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές διεργασίες που επείγουν– ο ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί άμεσα στην αριστερή, μαχητική, ανατρεπτική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ παντού: Η μάχη για την ανατροπή συνεχίζεται

Για να φτάσει ακόμα πιο μακριά αυτή η δυναμική, χρειάζεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στις δικές του δυνάμεις. Η συνειδητοποίηση ότι δεν αρκεί μια καλή αριστερή κυβέρνηση για να αλλάξει τα πράγματα, η υπενθύμιση ότι είναι αυτός ο ίδιος που έφερε τα πράγματα μέχρι εδώ και να φτάσει τελικά να ξαναπεί το σύνθημα του Μάη του 1968: «Τα αφεντικά χρειάζονται εσένα, εσύ δεν χρειάζεσαι τα αφεντικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Οργάνωση απ’ τα κάτω!

Χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση μαζικού πολιτικού υποκειμένου συλλογικής πολιτικής συζήτησης, συνδιαμόρφωσης, απόφασης και δράσης για χιλιάδες αγωνιστές/τριες στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές… Με έμφαση στη δημοκρατία και τη διάχυση των μηχανισμών οργάνωσης της συμμετοχής και κυρίως απόφασης και ελέγχου απ’ τα κάτω.

Η πολιτική τους αφήνει πραγματικά καμένη γη

Ο στραγγαλισμός του κράτους πρόνοιας από τους μνημονιακούς νόμους και τα σχεδόν ανύπαρκτα μέσα δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας είναι προφανώς μια πειστικότερη εξήγηση για το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Αριστερά και εξουσία: Ο «Ιστορικός Συμβιβασμός» στην Ιταλία

Το ΙΚΚ διάλεξε το δρόμο του συμβιβασμού και της «κοινωνικής ειρήνης». Διάλεξε την υποταγή ακόμα και κάθε μεταρρυθμιστικού σχεδίου στην αναγκαιότητα της γρήγορης εξόδου από την κρίση.

Οι εκλογές στη Γαλλία

Μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μαζί με τους «δορυφόρους» του, κατέκτησε μια άνετη πλειοψηφία.

Ένταση στη Γάζα και σύνεφα πολέμου

Η –πάντα εύθραυστη– εκεχειρία στην Παλαιστίνη έσπασε.

Εργατικές διαδηλώσεις σε Πορτογαλία και Ιταλία

Το Σάββατο 17 Ιούνη, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στη λιτότητα σε Πορτογαλία και Ιταλία.

H εξέγερση στη Συρία αντέχει και δυναμώνει

Οι διεθνείς μεγάλες δυνάμεις επισείουν όλο και πιο συχνά την απειλή «σεχταριστικού εμφυλίου» στη Συρία, συντασσόμενες σε αυτό το ζήτημα με τους στόχους του Άσαντ, με απώτερο σκοπό να βρουν ευκαιρία να επέμβουν.

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία

Πρώτος με μεγάλη διαφορά αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία. Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι μεταξύ 18 και 24 χρονών ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κατά 30% και Νέα Δημοκρατία κατά 22,3%. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 25 με 34 χρονών ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,2%, ενώ η ΝΔ 20,5%.

Xρηματοδότηση των σχολών

Ως «εκ θαύματος» βρέθηκαν τα χρήματα για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, λίγο πριν εκπνεύσει η «αντίστροφη μέτρηση» για τη διακοπή της χρηματοδότησης, όπως απειλούσε η Διαμαντοπούλου και ο λοιπός συρφετός του νόμου 4009/11.

Μεξικό: Προεκλογική κινητοποίηση-καταλύτης από το φοιτητικό κίνημα

Ένα ξαφνικό κύμα διαμαρτυριών από δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ξέσπασε στις πόλεις του Μεξικού στα τέλη Μάη. Κύριο στόχο είχαν τα τηλεοπτικά κανάλια του Μεξικού, τα οποία έχουν αναδείξει και προβάλει σχεδόν αποκλειστικά τον Enrique Pena Nieto, υποψήφιο με το PRI (Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα), για τις προεδρικές εκλογές της χώρα την 1η Ιούλη.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Στο youtube ανέβηκε ένα video που δείχνει από κοντά μια ομάδα χρυσαυγιτών που μαχαιρώνουν ένα μετανάστη μέσα στο σταθμό του μετρό στην πλατεία Αττικής. Ακούγονται οι φωνές του μετανάστη, που εκλιπαρεί για βοήθεια, καθώς και οι διάλογοι των χρυσαυγιτών, που του λένε να σκάσει και που ρωτάνε ο ένας τον άλλον αν του έμπηξε το μαχαίρι. Ο σεκιουριτάς του σταθμού παρακολουθούσε από απόσταση, ενώ –όπως συνήθως– δεν έγινε καμία σύλληψη.

Ισπανία: Κρίση και αντίσταση

Η Ισπανία, υπόδειγμα δημοσιονομικής υπευθυνότητας πριν την κρίση, τελικά υποχρεώθηκε να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

Κυβέρνηση και ανθρακωρύχοι σε πόλεμο

Η αναθέρμανση της αντίστασης στην Ισπανία συνεχίζεται με έναν ηρωικό αγώνα, την απεργία των ανθρακωρύχων ενάντια στην περικοπή κατά 63% στην επιδότηση των ορυχείων, κάτι που θα οδηγήσει σε κλεισίματα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, τη στιγμή που ο Ραχόι ξοδεύει δισεκατομμύρια για να σώσει τις τράπεζες.

Η πτώχευση της Bankia, η διάσωση της Ισπανίας και η κρίση του ευρώ

Η πτώχευση της Bankia δεν είναι παρά μονάχα το ορατό τμήμα του παγόβουνου ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος χρεοκοπημένου ως τ’ αυτιά εξαιτίας της συμμετοχής του στην κερδοσκοπική φούσκα των ακινήτων.