Η Πρωτοβάθμια Υγεία και τα νοσοκομεία καταρρέουν

Φωτογραφία

Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές το καλοκαίρι από τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Καραβάς, γιατρός, ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Δ υσβάσταχτο θα είναι το βάρος ιδιαίτερα στα υποστελεχωμένα περιφερειακά ιατρεία και νοσοκομεία τους καλοκαιρινούς μήνες. Η  κραυγή αγωνίας που έρχεται από όλη τη χώρα, από χιλιάδες ασθενείς-γιατρούς-νοσηλευτές για την επιταχυνόμενη κατάρρευση του συστήματος Υγείας λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, είναι εκκωφαντική. Η ενίσχυση σε προσωπικό είναι επιτακτική για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
Κύριοι της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συνδικαλισμού, φτάνει πια η συκοφαντία! Σταματήστε να επαναλαμβάνετε σε νέα βερσιόν τους ισχυρισμούς των Λοβέρδου και Γεωργιάδη: Δεν είναι υποκινούμενοι από τα κομματικά κέντρα και τη διαπλοκή οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι οι υγειονομικοί που φωνάζουν πως δεν αντέχουν άλλο, οι ασθενείς που επίσης διαμαρτύρονται, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στην ΟΕΝΓΕ και τις  ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, στα σωματεία εργαζομένων, οι αγωνιστές υγειονομικοί της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΜΕ.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας δεν είναι «βαλτοί», όταν φωνάζουν για τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο Βόλου. Δεν είναι «ψεύτες» οι εκπρόσωποι του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας, όταν λένε τα ίδια για το νοσοκομείο Καλαμάτας. Δεν είναι «προβοκάτορες» οι εκπρόσωποι των γιατρών του νοσοκομείου Άρτας που καταγγέλλουν πως όλο το προσωπικό δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για υπερωρίες και εφημερίες εδώ και 7 μήνες. Δεν είναι «πράκτορες» οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της Αχαΐας και όλων των άλλων Ενώσεων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου που προειδοποιούν για την επιταχυνόμενη κατάρρευση των νοσοκομείων λόγω ελλείψεων μόνιμου προσωπικού. Δεν είναι «ύποπτοι» οι υγειονομικοί του νοσοκομείου Ζακύνθου που κάνουν διαρκώς δυναμικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας μόνιμο προσωπικό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το νοσοκομείο.
Δεν είναι «ιδιόρρυθμοι» οι γιατροί της Ικαρίας που διαμαρτύρονται για τις αναγκαστικές μετακινήσεις αγροτικών. Δεν είναι «στημένος» ο συντονιστής διευθυντής της αιμοδοσίας του «Ερυθρού» που καταφεύγει στην ΕΙΝΑΠ και στην ΟΕΝΓΕ, αφού η εκεί διοίκηση νοσοκομείου ΥΠΕ, αλλά και το υπουργείο επί μήνες αγνοούν τις προειδοποιήσεις του για λειτουργική κατάρρευση του τμήματός του, αλλά και ολόκληρου του εργαστηριακού τομέα λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν είναι «ύποπτοι» οι γιατροί και το σωματείο στο Ασκληπιείο Βούλας που καταγγέλλουν το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, τη συγχώνευση των χειρουργικών κλινικών και το κυνήγι μαγισσών με τη δίωξη διοικητικών υπαλλήλων του νοσοκομείου (βλ. σελ. 8). Δεν είναι «συκοφάντης» ο πρόεδρος στο σωματείο του νοσοκομείου Πολύγυρου, όταν καταγγέλλει ότι οι ειδικότητες που λείπουν είναι ο δερματολόγος, ωτορινολαρυγγολόγοι, οφθαλμίατρος, πνευμονολόγος, ορθοπεδικός και οι τραυματιοφορείς, σε ένα νομό που έχει 100.000 κατοίκους και ένα  εκατομμύριο επισκέπτες το καλοκαίρι.
«Κατά φαντασία» λοιπόν είναι οι προσλήψεις που διαρκώς εξαγγέλλει ο Τσίπρας και οι υπουργοί του και όχι οι καταγγελίες και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που αντιστέκονται στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας.
Όσο για τα πολυδιαφημιζόμενα εγκαίνια του νοσοκομείου Σαντορίνης, ας μην γελιέται κανείς. Για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του ΕΣΥ υπουργοί εγκαινιάζουν ιδιωτικό νοσοκομείο εντός του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 
Το σύγχρονο αυτό νοσοκομείο δυναμικότητας 50 κλινών, που κόστισε 13,9 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, θα είναι λέει «υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας», αλλά στην πράξη υπάγεται στην κανονική και με το νόμο Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ). Με μπλοκάκια, προσωρινούς-επικουρικούς εργαζόμενους, συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας ενός έτους, μετακινήσεις εργαζομένων από άλλα νοσοκομεία στο όνομα της «ευελιξίας» και της «κινητικότητας», πληρωμές ασθενών και ιατρικών πράξεων και πολλά άλλα... 
Οι αυταπάτες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα καταρρέουν. Ο αγώνας για δωρεάν, δημόσια, σύγχρονη, καθολική, ισότιμη περίθαλψη, για εργασιακή και επιστημονική αξιοπρέπεια των υγειονομικών, ο αγώνας  για ανατροπή της λιτότητας και του μαύρου μετώπου κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ-μνημονιακών κυβερνήσεων θα μαζικοποιηθεί και θα δυναμώσει. Τα σωματεία μαζί με τις ενώσεις των γιατρών θα χρειαστεί ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο να καλέσουν συναγερμό στις τοπικές κοινωνίες για να ξεσηκωθούν να σώσουμε τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και με επόμενο σταθμό στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ τα σωματεία της Υγείας να δώσουμε βροντερό παρών!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία