Η συγκυβέρνηση σε διαλυτική κρίση, αλλά τα ΜΜΕ σκοτώνουν την αλήθεια

Φωτογραφία

Παρότι θεωρητικά η έλευση των εκλογών σημαίνει συσπείρωση των κομμάτων, αυτό δεν ισχύει για τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που βρίσκονται σε διαλυτική κρίση. Ασφαλώς τα ΜΜΕ, η τύχη των οποίων είναι αξιεδιάλυτα δεμένη με την επιβίωση της κυβέρνησης, ασχολούνται με την «κρίση του ΣΥΡΙΖΑ» και με την απόσυρση της υποψηφιότητας Σαμπιχά, στην προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικότητας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πέτρος Τσάγκαρης

Όμως, ως συνήθως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και για το κόμμα του Σαμαρά έχει ως εξής: Η Ντ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μικρό κόμμα (προφανώς δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται). Ο πατέρας της υπονοεί ότι δεν έχει συγχωρέσει τον Σαμαρά για το 1993. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τελευταίας κυβέρνησης Καραμανλή, ο Ευ. Αντώναρος, λέει ότι το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος είναι γεμάτο «γλάστρες» και «φυτευτούς». Η ευρωβουλευτής Γιαννάκου αποστασιοποιήθηκε, ενώ από το ευρωψηφοδέλτιο κόπηκε και ο ακροδεξιός κολλητός του Σαμαρά, Φ. Κρανιδιώτης.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ο Σαμαράς αντιμετωπίζει «αντάρτες» υποψηφίους, ανάμεσά τους και στο δήμο της Αθήνας. Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις στην Αθήνα για τον Σπηλιωτόπουλο πρέπει να είναι τόσο τραγικές ώστε ο «αντάρτης» Κακλαμάνης δέχθηκε πρόταση της τελευταίας στιγμής, από «επιχειρηματία», να αποσυρθεί, την οποία βέβαια απέρριψε. 

Αλλού, όπως στην Περιφέρεια Αττικής ή στον Δήμο Πειραιά, η ΝΔ εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τους δικούς της υποψηφίους (τον «ογκόλιθο» Κουμουτσάκο και τον Β. Μιχαλολιάκο) υπέρ του πασόκου Σγουρού και του «ανεξάρτητου» μαρινακικού, Μώραλη.

Κερασάκι στην τούρτα
Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε η αποκαλυπτική επιστολή από τη φυλακή του χρυσαυγίτη Χ. Παππά προς τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Τσιάρα. Σε αυτήν φαίνεται ότι δεν ήταν μόνον ο Μπαλτάκος που συζητούσε με τους ναζί, αλλά και ο Τσιάρας και μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο Παππάς, ο υφυπουργός της ΝΔ συμμεριζόταν πολλές από τις απόψεις του χρυσαυγίτη: Είχαν κοινές ανησυχίες «για τους εχθρούς της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού», αλλά έκαναν και την κοινή διαπίστωση ότι «ο Σαμαράς είναι τρελός»! Μάλιστα ο Τσιάρας φέρεται να εκμυστηρεύεται στον Παππά πώς όλα είναι διαλυμένα στην κυβέρνηση. 

Στο ΠΑΣΟΚ η σήψη είναι βαθύτερη. Μάλιστα, επειδή το σύστημα της άρχουσας τάξης έχει επιλέξει να επενδύσει, εκτός από τη ΝΔ, και στο Ποτάμι, υπάρχει στα ΜΜΕ ένας σχετικά μεγαλύτερος χώρος προβολής αυτής της κρίσης: Ο Γιωργάκης, μαζί με ευρωβουλευτές και βουλευτές καταφεύγει στην παρέα του Κουβέλη για να κοντράρει τον Βενιζέλο. Το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ, διά του βουλευτή Ιωαννίνων, ζητά από τον Γιωργάκη να παραδώσει την έδρα του στη Βουλή, ενώ τα φιλικά ΜΜΕ εκτοξεύουν την ίδια «κατηγορία» όπως και με τον Σαμαρά –ότι και ο Γιωργάκης είναι τρελός. Η σύμπτωση ψυχιατρικού τύπου «κριτικής» προς τους δύο αρχηγούς δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η απόλυτη προσήλωση προς τη μνημονιακή λιτότητα δεν αφήνει άλλο χώρο και τρόπο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων.

Ρήγμα
Φυσικά και μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπάρχει σοβαρό ρήγμα. Δεν είναι μόνον τα διαρκή αντι-πασοκικά, αντιβενιζελικά και αντιστουρναρικά δημοσιεύματα του σαμαρικού Τύπου (π.χ. της «Δημοκρατίας» ή του antinews). Τώρα πλέον ξέσπασε και ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Βενιζέλου-Σαμαρά με αφορμή δύο εξαγγελίες του δεύτερου. Η πρώτη αφορούσε τα «μέτρα» για τους αστέγους (τους οποίους ο πρωθυπουργός θυμήθηκε εντελώς τυχαία όχι στην έναρξη του χειμώνα, αλλά λίγες βδομάδες πριν από τις εκλογές). Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τσαντίστηκε που ο Σαμαράς πήγε να καρπωθεί μόνος του αυτήν την «κοινωνική προσφορά» και το κόμμα αντέδρασε σφόδρα. Όπως σφόδρα αντέδρασε και όσον αφορά τη δεύτερη εξαγγελία Σαμαρά σύμφωνα με την οποία σχεδιάζονται συνταγματικές μεταρρυθμίσεις (δηλ. ακόμη λιγότερη δημοκρατία και με τη βούλα του καταστατικού χάρτη). Και σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ λέει «εμείς δεν ξέρουμε τίποτε».

Αν όλα τα παραπάνω είχαν γίνει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε στα δελτία ειδήσεων του MEGA, του STAR και του Σκάι δεν θα χωρούσε καμία άλλη είδηση -ούτε καν οι φιλανθρωπικές δράσεις της κ. Βαρδινογιάννη και οι δεδροφυτεύσεις στον Υμηττό… Εξάλλου το πόσο χοντρά ψέματα είναι διατεθειμένα να πουν τα ΜΜΕ για να διασώσουν τις μνημονιακές δυνάμεις, δηλ. την άρχουσα τάξη, το αποκάλυψε η Μ. Σπυράκη (πρώην στέλεχος του MEGA και τώρα υποψήφια ευρωβουλευτής του Σαμαρά), σε συνέντευξή της στο «Κρήτη TV»: Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταρρεύσει και ότι η ελληνική κυβέρνηση έστελνε κρυφά πολεμικά αεροπλάνα για να φέρουν μετρητά από την Ιταλία και να τα σπρώξουν στις τράπεζες. Και όλο περηφάνια τόνισε ότι καθήκον της, ως δημοσιογράφου, ήταν να το αποκρύψει. Φυσικά, αν είχε απέναντί της στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον ρώταγε με το γνωστό εισαγγελικό ύφος των ΜΜΕ: «Και πού θα βρείτε τα λεφτά;». 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία