Φύλλο Νο 311 (30 Απρίλη 2014)

Στη νότια Αθήνα οι δημοτικές κινήσεις που συμμετέχει και στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν αριστερή ριζοσπαστική πολιτική, με έμφαση στην ενεργή συμμετοχή μελών και φίλων, με αδιαμφισβήτητες αγωνιστικές παρακαταθήκες, με προσήλωση στην προσπάθεια συλλογικής αντιμετώπισης, ενάντια στα δημαρχοκεντρικά πρότυπα.

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί Σαμαρά - Βενιζέλου για τις τάχα επιτυχίες του πρωτογενούς πλεονάσματος και της εξόδου στις αγορές, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να φέρει στη Βουλή τη –μέχρι σήμερα– κρυφή συμφωνία της με την τρόικα.

Τέλος στην επίφαση δημοκρατίας: Με τροπολογία της κυβέρνησης δεν θα υπάρχει περιορισμός και αντιπροσωπευτικότητα των μιντιακών εμφανίσεων υποψηφίων για τις εκλογές. Όσοι έχουν τους πιο πλούσιους καπιταλιστές χορηγούς, ή αποτελούν προτίμηση των καναλαρχών, θα κάνουν διαρκή παρέλαση στα κανάλια. Οι άλλοι να πάνε να πνιγούν…

Παρότι θεωρητικά η έλευση των εκλογών σημαίνει συσπείρωση των κομμάτων, αυτό δεν ισχύει για τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που βρίσκονται σε διαλυτική κρίση. Ασφαλώς τα ΜΜΕ, η τύχη των οποίων είναι αξιεδιάλυτα δεμένη με την επιβίωση της κυβέρνησης, ασχολούνται με την «κρίση του ΣΥΡΙΖΑ» και με την απόσυρση της υποψηφιότητας Σαμπιχά, στην προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικότητας.

Το δυσάρεστο γεγονός με την άδικη απώλεια της συναδέλφισσας Μ.Τ. τη Δευτέρα του Πάσχα εγείρει μια σειρά ερωτημάτων για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εν όψει μάλιστα αυξημένης επιβατικής κίνησης αλλά και πιθανόν μαζικής εισροής εποχικού προσωπικού «κάτω των 25».

Η εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων ICAP σκέφτηκε έναν νέο τρόπο για να μειώσει κι άλλο τους μισθούς των εργαζομένων που θέτει προς ενοικίαση.

Προς απολύσεις προσωπικού φαίνεται ότι βαδίζει η εταιρεία ταχυμεταφοράς-ταχυδρόμησης Speedex.

Μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας και στο χώρο του Τύπου.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην Πάτρα υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη «θέρμη» τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ελιάς Παντελή Καψή.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην αξιολόγηση ξεκίνησαν τη Δευτέρα 28 Απρίλη, ημερομηνία που σύμφωνα με το νόμο 4052/14 οι Γενικές Διευθύνσεις των υπηρεσιών όφειλαν να καταθέσουν τον επιμερισμό των ποσοστώσεων μεταξύ των τμημάτων.

Η δυναμική και οι προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο κέντρο της προσοχής της παγκόσμιας Αριστεράς. Είναι σαφές ότι μια νίκη μας εδώ -νίκη αναγκαία και απαραίτητη για τους εργαζομένους και τις λαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα- θα είναι σύνθημα αισιοδοξίας και ανασύνταξης του κοινωνικού κινήματος αντίστασης και της Αριστεράς διεθνώς.

Η δημοτική παράταξη «Πολίτες σε δράση - Οικολόγοι Πράσινοι», που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους, είναι μία από τις παλαιότερες παρατάξεις του Χαϊδαρίου. Μια παράταξη στελεχωμένη από αγωνιστές της Αριστεράς, ανώνυμους και επώνυμους και κοινωνικά δραστήριους ανθρώπους της πόλης.

Η εκλογική περιφέρεια Β’ Πειραιά περιλαμβάνει τους καλλικρατικούς Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας και αντιπροσωπεύει πάνω από 270.000 δημότες.

Σ ε λιγότερο από τρεις εβδομάδες οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές αρχές. Τρεις εκλογές, τρεις κάλπες σε μια κρισιμότατη περίοδο για τη χώρα, με οξυμμένα τα προβλήματα που βιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Τα χαράματα της 25ης Απρίλη του 1974, ακούστηκε από το ραδιόφωνο της Πορτογαλίας το απαγορευμένο τραγούδι του Ζοζέ Αλφόνσο, «Grandola, Vila Morena», «Γκράντολα, πόλη σκούρα, γη της αδελφοσύνης, ο λαός είναι αυτός που προστάζει...».

Σε μια περίοδο που εξελίσσεται μια παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω, ένας συγκλονιστικός αγώνας στις Φιλιππίνες έδειξε πως η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν είναι ο ανίκητος οδοστρωτήρας, όπως παρουσιάζεται.

Η μεγαλύτερη ίσως απεργία στην Κίνα από τη δεκαετία του ’70 συγκλονίζει το εργοστασιακό σύμπλεγμα YueYuen, τη μεγαλύτερη υποδηματοβιομηχανία παγκοσμίως και βασικό τροφοδότη της Nike και της Adidas.