Φύλλο Νο 311 (30 Απρίλη 2014)

Ουκρανία: Κίνδυνος παγκόσμιας ανάφλεξης

Όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Αφιέρωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η Αριστερά στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών

Αριστερά δημοτικά σχήματα στα νότια της Αθήνας

Στη νότια Αθήνα οι δημοτικές κινήσεις που συμμετέχει και στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν αριστερή ριζοσπαστική πολιτική, με έμφαση στην ενεργή συμμετοχή μελών και φίλων, με αδιαμφισβήτητες αγωνιστικές παρακαταθήκες, με προσήλωση στην προσπάθεια συλλογικής αντιμετώπισης, ενάντια στα δημαρχοκεντρικά πρότυπα.

Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα: Δήμος υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, των δημόσιων αγαθών και του περιβάλλοντος

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τη συμπλήρωση 4 χρόνων μνημονίου και μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Περιφέρεια Αττικής: Να σταματήσουμε τα σχέδια καταστροφής

Σ ε λιγότερο από τρεις εβδομάδες οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές αρχές. Τρεις εκλογές, τρεις κάλπες σε μια κρισιμότατη περίοδο για τη χώρα, με οξυμμένα τα προβλήματα που βιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Μήνυμα αντίστασης και ανατροπής

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί Σαμαρά - Βενιζέλου για τις τάχα επιτυχίες του πρωτογενούς πλεονάσματος και της εξόδου στις αγορές, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να φέρει στη Βουλή τη –μέχρι σήμερα– κρυφή συμφωνία της με την τρόικα.

Στα σύντομα...

Τέλος στην επίφαση δημοκρατίας: Με τροπολογία της κυβέρνησης δεν θα υπάρχει περιορισμός και αντιπροσωπευτικότητα των μιντιακών εμφανίσεων υποψηφίων για τις εκλογές. Όσοι έχουν τους πιο πλούσιους καπιταλιστές χορηγούς, ή αποτελούν προτίμηση των καναλαρχών, θα κάνουν διαρκή παρέλαση στα κανάλια. Οι άλλοι να πάνε να πνιγούν…

Το σχέδιο για να πλασάρουν το νέο μνημόνιο

Τα ασύστολα ψεύδη κυβέρνησης - τρόικας προκειμένου να περάσουν τον κάβο των εκλογών πριν φέρουν την καταιγίδα των νέων μέτρων

Η συγκυβέρνηση σε διαλυτική κρίση, αλλά τα ΜΜΕ σκοτώνουν την αλήθεια

Παρότι θεωρητικά η έλευση των εκλογών σημαίνει συσπείρωση των κομμάτων, αυτό δεν ισχύει για τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που βρίσκονται σε διαλυτική κρίση. Ασφαλώς τα ΜΜΕ, η τύχη των οποίων είναι αξιεδιάλυτα δεμένη με την επιβίωση της κυβέρνησης, ασχολούνται με την «κρίση του ΣΥΡΙΖΑ» και με την απόσυρση της υποψηφιότητας Σαμπιχά, στην προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικότητας.

Εργατικό ατύχημα στο αεροδρόμιο: Αναπάντητα ερωτήματα για τις ευθύνες

Το δυσάρεστο γεγονός με την άδικη απώλεια της συναδέλφισσας Μ.Τ. τη Δευτέρα του Πάσχα εγείρει μια σειρά ερωτημάτων για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εν όψει μάλιστα αυξημένης επιβατικής κίνησης αλλά και πιθανόν μαζικής εισροής εποχικού προσωπικού «κάτω των 25».

ICAP

Η εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων ICAP σκέφτηκε έναν νέο τρόπο για να μειώσει κι άλλο τους μισθούς των εργαζομένων που θέτει προς ενοικίαση.

SPEEDEX

Προς απολύσεις προσωπικού φαίνεται ότι βαδίζει η εταιρεία ταχυμεταφοράς-ταχυδρόμησης Speedex.

Μεσαίωνας

Μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας και στο χώρο του Τύπου.

ΕΡΤ

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην Πάτρα υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη «θέρμη» τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ελιάς Παντελή Καψή.

Καταλήψεις και συνελεύσεις ενάντια στην αξιολόγηση

Οι πρώτες αντιδράσεις στην αξιολόγηση ξεκίνησαν τη Δευτέρα 28 Απρίλη, ημερομηνία που σύμφωνα με το νόμο 4052/14 οι Γενικές Διευθύνσεις των υπηρεσιών όφειλαν να καταθέσουν τον επιμερισμό των ποσοστώσεων μεταξύ των τμημάτων.

Γαλλία-Ιταλία-Ελλάδα: Η Αριστερά να αναλάβει τα καθήκοντα οργάνωσης της αντίστασης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση στις 12 Απρίλη στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι.

Όταν οι «ολιγάρχες» μπαίνουν στο τιμόνι…

Η άρχουσα τάξη παρακάμπτει τα χρεοκοπημένα της κόμματα

Ευρωεκλογές: Με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη της Αριστεράς

Η δυναμική και οι προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο κέντρο της προσοχής της παγκόσμιας Αριστεράς. Είναι σαφές ότι μια νίκη μας εδώ -νίκη αναγκαία και απαραίτητη για τους εργαζομένους και τις λαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα- θα είναι σύνθημα αισιοδοξίας και ανασύνταξης του κοινωνικού κινήματος αντίστασης και της Αριστεράς διεθνώς.

Η νεολαία μπροστά στις εκλογές

Η αποχή δεν ενοχλεί το σύστημα

Ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής

Συνέντευξη με την Ελένη Μπελιά, υποψήφια δήμαρχο Αλίμου με το «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι»

Δυτ. Μακεδονία: Στους δήμους και στην περιφέρεια ψηφίζουμε ριζοσπαστική Αριστερά!

Σε αυτήν τη συγκυρία διεξάγεται η κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για κεντρική πολιτική μάχη.

Αθήνα χωρίς μνημόνια και νεοναζί

Συνέντευξη με τον Θανάση Κούρκουλα, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την Ανοιχτή Πόλη

Η αντιρατσιστική δουλειά στα διαμερίσματα εν όψει εκλογών

Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό, τα δικαιώματα των μεταναστών, η αλληλεγγύη των φτωχών από όπου και αν κατάγονται, είναι από τα θέματα που επιβάλλεται να είναι στην προεκλογική ατζέντα της Αριστεράς.

Χαϊδάρι: Για μια τοπική αυτοδιοίκηση των αγώνων και της αλληλεγγύης

Η δημοτική παράταξη «Πολίτες σε δράση - Οικολόγοι Πράσινοι», που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους, είναι μία από τις παλαιότερες παρατάξεις του Χαϊδαρίου. Μια παράταξη στελεχωμένη από αγωνιστές της Αριστεράς, ανώνυμους και επώνυμους και κοινωνικά δραστήριους ανθρώπους της πόλης.

Μήνυμα ανατροπής στους δήμους της Β' Πειραιά

Η εκλογική περιφέρεια Β’ Πειραιά περιλαμβάνει τους καλλικρατικούς Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας και αντιπροσωπεύει πάνω από 270.000 δημότες.

Τα απόνερα της υποψηφιότητας Σαμπιχά

Οι χαμαιλέοντες του εθνικισμού

Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία: Μπορεί να γίνει ανατροπή στη δυτική Ευρώπη

Τα χαράματα της 25ης Απρίλη του 1974, ακούστηκε από το ραδιόφωνο της Πορτογαλίας το απαγορευμένο τραγούδι του Ζοζέ Αλφόνσο, «Grandola, Vila Morena», «Γκράντολα, πόλη σκούρα, γη της αδελφοσύνης, ο λαός είναι αυτός που προστάζει...».

Μια υποδειγματική νικηφόρα απεργία στις Φιλιππίνες

Σε μια περίοδο που εξελίσσεται μια παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω, ένας συγκλονιστικός αγώνας στις Φιλιππίνες έδειξε πως η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν είναι ο ανίκητος οδοστρωτήρας, όπως παρουσιάζεται.

Η Κίνα βράζει

Η μεγαλύτερη ίσως απεργία στην Κίνα από τη δεκαετία του ’70 συγκλονίζει το εργοστασιακό σύμπλεγμα YueYuen, τη μεγαλύτερη υποδηματοβιομηχανία παγκοσμίως και βασικό τροφοδότη της Nike και της Adidas.

Η αντεπανάσταση οχυρώνεται

Η Ιορδανία αναβάθμισε το «αντιτρομοκρατικό» της οπλοστάσιο με την ψήφιση ενός νέου τρομονόμου, που προβλέπει ποινές από 10ετή φυλάκιση μέχρι και τη θανατική ποινή.

Το βασίλειο του τρόμου στην Αίγυπτο

Μετά και τη γνωμάτευση του μουφτή, οι 492 από τις 529 θανατικές καταδίκες στην Αίγυπτο μετατράπηκαν σε ισόβια κράτηση.

2ο Φεστιβάλ Αριστερής Ενότητας

Στις 2 και 3 Μάη, εν όψει των φοιτητικών εκλογών, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ των σχημάτων της Αριστερής Ενότητας Αθήνας.

Φοιτητικές εκλογές: Με κοινούς αγώνες φοιτητών-εργαζομένων - Με την ΑΡ.ΕΝ. για την ανατροπή

Τη σειρά των εκλογικών μαχών την ανοίγουν οι φοιτητικές εκλογές που έχουμε στις 7 του Μάη.

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Κοροντζή, εργαζόμενο στο Πανεπιστήμιο Πατρών

"Στόχος τους είναι η δημόσια παιδεία, για αυτό χρειάζεται ευρύτερο κίνημα υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, στο οποίο πρέπει να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις"

Μαύρο στους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής

Η άνετη διαβούλευση Κασιδιάρη - Μπαλτάκου απέδειξε τις υπόγειες διαδρομές σύμπραξης των δήθεν αντισυστημικών με την κυβέρνηση των μνημονίων και της εξαθλίωσης. Φάνηκε για μία ακόμα φορά πόσο εύστοχο είναι το σύνθημα «Κυβέρνηση, ναζί δουλεύουνε μαζί», πόσο στενές είναι οι σχέσεις του φασιστικού μορφώματος με την ακροδεξιά κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης» των Σαμαρά - Βενιζέλου.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Στην πλατεία της Δροσιάς συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 27/4 δεκάδες κάτοικοι για να διαδηλώσουν ενάντια στους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά στα βόρεια των Αθηνών με πρωτοβουλία της Αντιφασιστικής Κίνησης Διονύσου. Περιπολικά, κλούβες της αστυνομίας, δυνάμεις των ΜΑΤ και αυτοκίνητα της ασφάλειας έζωσαν την πλατεία Δροσιάς. Ωστόσο οι διαδηλωτές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την πορεία διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Σταμάτας. Αρχικά οι κλούβες της αστυνομίας έκλεισαν κάθετα τη λεωφόρο (στα 200 μέτρα από την πλατεία) για να μη συνεχιστεί η πορεία των διαδηλωτών. Έπειτα όμως από διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής, οι διαδηλωτές απαίτησαν να πορευτούν μέχρι τη διασταύρωση της Ροδόπολης και το πέτυχαν!