Η σύγκρουση για το Φιλοξενείο στη Θεσσαλονίκη

Ναι στους πολιτικούς πρόσφυγες, όχι στους φασίστες

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νίκος Αναστασιάδης

Αντιπαράθεση έχει προκύψει ανάμεσα σε κατοίκους της Τούμπας και το Δήμο Θεσσαλονίκης εξαιτίας της απόφασης του Δήμου να δημιουργήσει σε εγκαταστάσεις του ένα Φιλοξενείο προσφύγων, που έχουν κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο. Στο Φιλοξενείο, που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Άρσις, η οποία λειτουργεί άλλες 4 παρόμοιες δομές ανά την Ελλάδα, θα διαμένουν επτά μονογονεϊκές οικογένειες 30-35 ατόμων συνολικά. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Συμβούλιο Προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Φιλοξενείο θα δημιουργηθεί σε χώρο του Δήμου έκτασης περίπου 4.000 τ.μ., ο οποίος περιλαμβάνει κτιριακό συγκρότημα 1.500 τ.μ., όπου έως τώρα βρίσκονταν δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και σήμανσης, οι οποίες θα μεταφερθούν.

Αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μια μερίδα κατοίκων της περιοχής, που απαιτούν να ακυρωθεί το σχέδιο δημιουργίας του Φιλοξενείου. Μάλιστα δημιούργησαν και επιτροπή κατοίκων που έχει κάνει δύο συνελεύσεις (η δεύτερη με αρκετή μαζικότητα) και έχει παρέμβει στο δημοτικό συμβούλιο στις 28 Ιουλίου, με πανό το οποίο ζητούσε να μην εγκατασταθούν οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Τούμπα για να μην υποβαθμιστεί η περιοχή. Στην κινητοποίηση πρωτοστατούν κάτοικοι ακροδεξιών πεποιθήσεων, παρότι βέβαια δεν εμφανίζονται ανοικτά έως τέτοιοι. Στη δεύτερη συνέλευσή τους μάλιστα διέκοψαν δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κατοίκους της περιοχής, που προσπάθησαν να μιλήσουν. Επιπλέον, σε αρθρογραφία μέλους της επιτροπής αναφέρεται το κατειλημμένο εργοστάσιο ΥΦΑΝΕΤ ως πηγή υποβάθμισης της περιοχής. Φαίνεται ότι οι στοχεύσεις δεν σταματούν στο Φιλοξενείο. Η επιτροπή δηλώνει ότι έχει συλλέξει 1.200 υπογραφές κατοίκων της περιοχής ενάντια στο Φιλοξενείο.

Στη σχετική ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισαν κατά οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης της Δεξιάς. Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» λόγω της εμπλοκής της ΜΚΟ Άρσις στη διαδικασία δημιουργίας και λειτουργίας της δομής. Σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη», η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε «παρών» λόγω της υποκρισίας της ΕΕ που από τη μια χρηματοδοτεί το Συμβούλιο για τους πρόσφυγες και από την άλλη με την πολιτική της δημιουργεί διαδοχικά κύματα προσφύγων, ενώ παράλληλα οικοδομεί την Ευρώπη φρούριο.
Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα στην πόλη δεν πρόκειται να αφήσει την Τούμπα –μια περιοχή όπου η Χρυσή Αυγή πήρε 10%– να γίνει Άγιος Παντελεήμονας. Ήδη έχουν γίνει δύο συσκέψεις με σημαντική συμμετοχή συλλογικοτήτων της περιοχής και ευρύτερα, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις.

Ο στόχος είναι η πάλη για τη δημιουργία του Φιλοξενείου να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στο μνημόνιο και την κυβέρνηση, αλλά και για την αξιοποίηση των λίγων πια δημόσιων χώρων σε όφελος των κατοίκων της περιοχής. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η ύπαρξη στην περιοχή των πολιτικών προσφύγων δεν είναι καθόλου εμπόδιο. Ίσα ίσα η υπεράσπισή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ένα κίνημα που δεν ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους και εξιλαστήρια θύματα, αλλά συγκρούεται με την πηγή των δεινών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων: Τις κυβερνήσεις των μνημονίων, την τρόικα και την ΕΕ, τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.

Το ζήτημα των πολιτικών προσφύγων, πέρα από όλα τα άλλα, είναι ζήτημα δημοκρατίας, αλλά και διεθνιστικής αλληλεγγύης. Άνθρωποι οι οποίοι συγκρούστηκαν με αντιδραστικά καθεστώτα για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων στις χώρες τους, είναι κεφάλαιο για όσους αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή για την πλειοψηφία των απλών ανθρώπων. Σε μια εποχή που δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα αμφισβητούνται όλο και περισσότερο από τις κυβερνήσεις των μνημονίων, οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι κομμάτι της αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό και τον πόλεμο. Η υπεράσπισή τους είναι κομμάτι της διεθνιστικής πολιτικής που ενώνει τους λαούς που υποφέρουν από την επελαύνουσα βαρβαρότητα και είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να φέρει τις ανατροπές που χρειάζονται.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία