Η Χρυσή Αυγή και τα... «διαμάντια» της εκκλησίας

Φωτογραφία

Τα τελευταία γεγονότα ξετυλίχτηκαν ως εξής: Σε ένα βίντεο, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία κατά των ναζιστών, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αναφέρεται στους μητροπολίτες (σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και ένας κατάλογος με τους επιχειρηματίες χρηματοδότες...).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Παναγιώτης Λίλλης
Αφού τους διαχωρίζει σε “σκατιάρηδες” και “διαμάντια”, κάνει ξεχωριστές αναφορές για τον Ευστάθιο της Σπάρτης, που δώρισε στην ΧΑ τις ψήφους ενός ολόκληρου γηροκομείου(!), τον Ανδρέα της Κονίτσης, που πληρώνει τα κομματικά τους γραφεία, τον Σεραφείμ του Πειραιώς, που δεν κωλώνει ποτέ, τον Χρυσόστομο της Κύπρου, που αν προσπαθούσε λίγο ακόμα θα έβγαζαν βουλευτή οι ναζιστές της Κύπρου κ.λπ.
 
Κόντρα
Οι “άγιοι πατέρες” δεν καλοδέχτηκαν τις αποκαλύψεις του Μιχαλολιάκου. Ο Κονίτσης μίλησε για φαιδρότητες, ο Κύπρου αναφέρθηκε μόνο σε διερευνητικές επαφές(!), το παληκάρι της Σπάρτης ξεκαθάρισε ότι το γηροκομείο έχει αυτοδιοίκητο (δηλαδή;), ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης τους νουθέτησε να μετανοήσουν και ο Σεραφείμ, ο σκληρότερος απ’ όλους, τους κατήγγειλε για παγανιστές. Έτσι, εκείνα τα παλιά εγκώμια στους χρυσαυγίτες περί “γλυκιάς ελπίδας της πατρίδας” , “νέας Ελλάδας” κ.λπ. πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων. Όπως ήταν επόμενο, η Χρυσή Αυγή πλήρωσε με το ανάλογο νόμισμα: τους κατήγγειλε όλους για πράκτορες του σιωνισμού και μασόνους.
 
Παρατηρήσεις
Χωρίς να διαταράξουμε τον ανοιχτό και γόνιμο διάλογο μεταξύ ναζιστών και δεσποτάδων, είμαστε υποχρεωμένοι, όμως, να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις για τις σχέσεις του ιερατείου με τη Χρυσή Αυγή. 
 
Η εκκλησία της Ελλάδας συγκροτήθηκε από την αρχή της, όχι σαν θρησκεία της αγάπης, αλλά σαν εθνική-κρατική εκκλησία, με τον εθνικισμό να είναι το πραγματικό της πιστεύω και το κράτος ο εγγυητής των προνομίων της. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεοελληνικής ιστορίας, τη δεκαετία του ‘40 και ιδιαίτερα στον εμφύλιο πόλεμο (1946-49), στάθηκε συμπαγής δίπλα στην ελληνική ολιγαρχία και ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ο αντικομμουνισμός έγινε από τότε η δεύτερη φύση της. Η πιστότερη και η πιο πρόσφατη έκφραση αυτής της μαύρης παράδοσης ήταν η πολιτεία του Χριστόδουλου (1998-2008). Τότε ήταν που, για πρώτη φορά, οι ναζιστές της ΧΑ προσπάθησαν να ψαρέψουν μέσα στον κόσμο των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων και της θρησκοληψίας, και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
 
ΝΔ
Τώρα, όμως, αυτές οι σχέσεις δοκιμάζονται. Οι λόγοι δεν είναι κάποιες “εσωτερικές προστριβές” μεταξύ ναζιστών και ιεραρχίας, έχουν άλλη, “εξωτερική” προέλευση. Το κόμμα της ΝΔ, φθαρμένο ανεπανόρθωτα από τη μνημονιακή πολιτική και κινδυνεύοντας να χάσει την ηγεμονία του στο χώρο της δεξιάς παράταξης, διεκδικεί εκβιαστικά την ευθυγράμμιση των μητροπολιτών με την κυβέρνηση. Έτσι, το βίντεο με τον αρχηγό της ΧΑ έγινε ένα μέσο πίεσης γι’ αυτόν το σκοπό.
 
Χριστιανισμός
Παρόλα αυτά, ο χριστιανισμός του ιερατείου που συγγενεύει τόσο πολύ με τον ρατσισμό της ΧΑ, δεν έχει καμιά σχέση με τον λαϊκό χριστιανισμό των απλών ανθρώπων, που περικλείει μέσα του, έστω και με στρεβλό τρόπο, την κοινωνική διαμαρτυρία και αλληλεγγύη. Και με αυτούς τους απλούς ανθρώπους πρέπει να βαδίσουμε μαζί στους μαζικούς αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση των τραπεζιτών και την απειλή των νεοναζί...
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία