Η Χρυσή Αυγή, το 3ο μνημόνιο και η Αριστερά

Φωτογραφία

Οι νεοναζί κάνουν ό,τι μπορούν για να προσεγγίσουν τη λαϊκή δεξαμενή του «Όχι» και τον ευρύτερο κόσμο της Αριστεράς μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Σκίζουν τα ιμάτιά τους ενάντια στο νέο προδοτικό μνημόνιο του Τσίπρα. Λίγο πιο πριν βέβαια θεωρούσαν καταστροφή την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Στην ομιλία του στις 15 Ιούλη στη Βουλή ο Μιχαλολιάκος ανακάλυψε πως ο ΦΠΑ είναι καπιταλιστικός φόρος καθώς είναι έμμεσος, ενώ άνοιξε βουλωμένο γράμμα πως η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, αποκαλώντας μάλιστα τους βουλευτές της Αριστεράς «συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ», επιδιώκοντας να τους κάνει μαθήματα μαρξισμού... Μετά τις 5 Ιούλη οι χρυσαυγίτες ανακάλυψαν το περήφανο 62% του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος που ξεπουλήθηκε σε 5 μέρες από την Αριστερά. Όμως όλη την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα για τη νίκη του ΟΧΙ, ούτε καν στην εφημερίδα και στο σάιτ τους, ενώ γκρίνιαζαν από τους καναπέδες τους για τις ουρές στα ΑΤΜ και για τους νεομπολσεβίκους του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα βέβαια –σύμφωνα με έρευνες ψήφου– ήταν πως κάτω από το 40% των ψηφοφόρων της ΧΑ ψήφισαν ΟΧΙ, ενώ οι υπόλοιποι συντάχθηκαν με τον εθνικό κορμό. Μέχρι και ανατριχιαστικές αναλογίες ανάμεσα στη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, βάσει της οποίας το 1917 οι μπολσεβίκοι παραχώρησαν εδάφη της Ρωσίας στους προελαύνοντες Γερμανούς, και στο μνημόνιο του Τσίπρα ανακάλυψαν τελευταία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως και τότε και τώρα οι αριστεροί ξεπούλησαν τη χώρα τους σε συμφωνία με τους εχθρούς τους (άρθρο του υπαρχηγού Παππά). Για να μη μένει κανείς στο απυρόβλητο, έφτασε μάλιστα να παρομοιάζει τον Τρότσκι με τον... Βαρουφάκη, καθώς ο αρχηγός του Κόκκινου Στρατού είχε αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς λίγο πριν από τη συμφωνία ενώ στην ΚΕ των μπολσεβίκων που πήρε τη σχετική απόφαση είχε ψηφίσει λευκό...
Δυσκολίες για τους νεοναζί
Οι χρυσαυγίτες προσπαθούν απεγνωσμένα να προσεγγίσουν ευρύτερα ακροατήρια της Αριστεράς και του ΟΧΙ της 5ης Ιούλη παριστάνοντας τους αντισυστημικούς τιμητές του συνθηκολογημένου ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να αναδείξουμε τη βαθιά συστημική μπόχα τους. Είναι σωστό πως το έδαφος της προπαγάνδας των φασιστών είναι πιο βατό για τους νεοναζί μετά τη συμφωνία Τσίπρα-δανειστών και ο κίνδυνος ελλοχεύει. Όμως απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα πως σε αυτές τις νέες συνθήκες μια εκτίναξη των φασιστών θα είναι εύκολη και σχεδόν αυτόματη. Οι φασίστες προς το παρόν αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες συσπείρωσης των μελών τους, που φαίνονται στις σχετικά άμαζες απόπειρές τους να εμφανιστούν στον έξω κόσμο μετά τη συμφωνία (π.χ. ξανά στον Πειραιά για τον ΟΛΠ) ή στις ακόμα πιο άμαζες συγκεντρώσεις των 10-15 ατόμων που πραγματοποιούν μέσα στα γραφεία τους στις περιοχές όπου έχουν τοπικές οργανώσεις. Για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου κουβαλάνε το στίγμα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης μπράβων και λαμογιών του υποκόσμου. Δικάζονται σε μια δίκη που περιορίζει την «ελευθερία κινήσεών» τους προκειμένου να μη δοθούν περισσότερα επιχειρήματα στην πλευρά των θυμάτων τους. Έτσι, κάθε άλλο παρά έχουν αποδείξει μια δυναμική στους δρόμους των πόλεων που θα απελευθέρωνε την υποστήριξη τμημάτων του κατεστημένου. Στις κεντρικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων και της Αριστεράς έξω από τη Βουλή στις 15 Ιούλη, ήταν προφανώς άφαντοι.
Το ίδιο το σύστημα που τους συντηρεί ως εφεδρεία, αυτήν τη στιγμή επιλέγει φρέσκα κουλούρια συμμαχιών, ελπίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή έστω το μεγαλύτερο τμήμα του θα μετατραπεί σε μνημονιακό σύμμαχο, ενώ μάχεται λυσσαλέα την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΟΧΙ. Η εξέλιξη αυτή, κάθε άλλο παρά χαροποιεί τους χρυσαυγίτες, που τις τελευταίες μέρες φαίνεται να αντιλαμβάνονται πως οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να απελευθερώνουν ακροατήρια γι’ αυτούς, ενδέχεται να συνεχίζουν να τα «εγκλωβίζουν» στην Αριστερά. Έτσι, διαβάζουμε στο σάιτ τους κριτική για τους 109 της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που είναι «πολιτικά ηλίθιοι που δεν κατάλαβαν το παιχνίδι του προέδρου τους πιο πριν ή παριστάνουν τους ηλίθιους»! Δεν είναι δε τυχαίο πως επιτίθενται στους «λαφαζανίστας» προδιαγράφοντας πως θα το παίζουν αριστερή πτέρυγα του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ για να εγκλωβίζουν ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μη μετατοπιστούν προς τη Χρυσή Αυγή.
Για την κοινωνική και πολιτική Αριστερά ένα είναι σίγουρο: Οι κοινωνικές αντιστάσεις που αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν απέναντι στο 3ο μνημόνιο απαιτείται να ενισχυθούν αποφασιστικά, τόσο για να μην εφαρμοστούν τα μνημονιακά μέτρα, όσο και για να είναι ηλίου φαεινότερο ποιες είναι οι δυνάμεις που υπερασπίζονται τον κόσμο της εργασίας και των λαϊκών στρωμάτων. Η πάλη ενάντια στο φασισμό αναβαθμίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό και αναπόσπαστο τμήμα της μάχης ενάντια στα μνημόνια. Ενώ η πολιτική έκφραση των αγώνων της επόμενης περιόδου είναι μια μάχη κομβικής σημασίας που μπορεί και πρέπει να κερδηθεί από τη ριζοσπαστική Αριστερά του ΟΧΙ. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία