Φύλλο Νο 341 (22 Ιούλη 2015)

Για να ξορκίσουν το λαϊκό θυμό για όσα ψηφίζονται στη Βουλή, οι απολογητές του νέου μνημονίου μιλούν για το φάντασμα ενός πραξικοπήματος που πλανιέται πάνω από την κυβέρνηση. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς λένε ότι, αν ψήφιζαν «ναι» οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, τότε «δεν θα αναγκαζόμαστε να συμμαχήσουμε με τα κόμματα των προηγούμενων μνημονίων».

Ύστερα από τον ΦΠΑ και το ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, έρχεται η σειρά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της νέας «σωτηρίας» των τραπεζών –η «βολή» κατά των αγροτών και των πρόωρων συντάξεων μετατίθεται για τα θερινά τμήματα της Βουλής. Βήμα το βήμα, γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου και οι καταστροφικές κοινωνικές του συνέπειες, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται το σχέδιο της ελληνικής αστικής τάξης και των δανειστών.

ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ:
Για την ντροπιαστική σύμπλευση με το Ισραήλ έχουμε ξαναγράψει. Όμως τώρα ξεπέρασε πλέον κάθε προηγούμενο. Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Πάνος Καμένος υπέγραψε με τον Ισραηλινό ομόλογό του συμφωνία που επιτρέπει στον ισραηλινό στρατό να μετακινείται ελεύθερα μέσα στην ελληνική επικράτεια (και το αντίστροφο). Πρόκειται για χωρίς προηγούμενο σύσφιγξη στρατιωτικών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια συμφωνία το Ισραήλ έχει υπογράψει μόνο με τις ΗΠΑ! Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν όμορφα λόγια για τους «δεσμούς των δύο λαών», τη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας και την ανάγκη εμβάθυνσής της, αλλά και την κοινή ανησυχία τους για την «τρομοκρατική απειλή». Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν συμφώνησε μόνο σε αυτά. Καθώς ο Ισραηλινός ομόλογός του έκανε το κλασικό ισραηλινό παραλήρημα για την «μεγάλη ιρανική απειλή», ο Καμένος πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι… εντός εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων! «Αν ένας ιρανικός πύραυλος φτάσει στη Μεσόγειο, μπορεί να σημάνει το τέλος των κρατών στην περιοχή» (!).

Όλες και όλοι είχαμε συγκινηθεί για τη μεγάλη αλληλεγγύη στο ΟΧΙ του ελληνικού λαού από τα κινήματα και την Αριστερά στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. Σε δεκάδες πόλεις έγιναν διαδηλώσεις συμπαράστασης, αλλά και διεκδίκησης για την ανατροπή της λιτότητας και την αντίσταση στην τρόικα και το διευθυντήριο των Βρυξελών.

Παρά το γεγονός ότι θεοί και δαίμονες έχουν πέσει πάνω μας για να μας πείσουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές και η ψήφιση του μνημονίου ήταν μονόδρομος, (κανάλια, εφημερίδες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός), ο «λαός» του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική άποψη.

Η «εκπαίδευση» στον αγώνα, η ταξική συνειδητότητα και η ανάγκη για ένα νέο κόμμα που θα εκφράσει το δικό μας ταξικό μπλοκ δυνάμεων

Απεργία στο συγκρότημα Μπόμπολα: Οι εφημερίδες «Goal news», «Έθνος» και «Ημερησία» που ανήκουν στην Πήγασος Εκδοτική, ιδιοκτησίας Μπόμπολα, δεν κυκλοφόρησαν την Παρασκευή 17 Ιουλίου, ενώ δεν έγινε ανανέωση των σελίδων και στις ιστοσελίδες ethnos.gr, imerisia.gr και sentragoal.gr, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι σε αυτές. Η Πήγασος Εκδοτική, που έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε μειώσεις μισθών, τώρα δεν τους πληρώνει κιόλας.
Οι εργαζόμενοι στις παραπάνω εφημερίδες και ιστοσελίδες είναι δυόμισι μήνες απλήρωτοι, όπως καταγγέλλουν και τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ, που σε έκτακτη συνεδρίασή τους αποφάσισαν την 24ωρη απεργία. Δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα Μαΐου και Ιουνίου και το επίδομα αδείας 2015.
Γίνονται έτσι φανεροί και οι εκβιασμοί που άσκησε μερίδα εργοδοτών σε βάρος εργαζομένων όχι μόνο για να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα αλλά για να προπαγανδίσουν υπέρ του. Γίνεται επίσης φανερό για πολλοστή φορά γιατί οι μεγαλοεργοδότες είναι υπέρ των μνημονίων. Για να μειώνουν τους μισθούς κατά το δοκούν αλλά και για να πληρώνουν όποτε θέλουν.

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19/7 η πανελλαδική συνέλευση του «Κόκκινου Δικτύου στον ΣΥΡΙΖΑ» (ΚΔ). Η συμφωνία-μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές και το περιεχόμενό της, οι πολιτικές συνέπειες της νέας κατάστασης, η οργάνωση της κοινωνικής αντίστασης στα επώδυνα μέτρα και φυσικά οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά βρέθηκαν στο επίκεντρο της πλούσιας συζήτησης.

Ο αγώνας των λαϊκών τάξεων για βελτίωση της ζωής τους και αλλαγή της κοινωνίας δεν μπορεί να έχει ως κέντρο, ως «Γενικό Επιτελείο», μια κυβέρνηση που έχει οδηγήσει τον εαυτό της να υλοποιήσει το 3ο Μνημόνιο.

1. Η συζήτηση για το πώς προχωράμε ύστερα από μια συντριπτική ήττα/συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική αν δεν θέσει στο επίκεντρο του προβληματισμού το πρόσφατο συντριπτικό ΟΧΙ της αντιμνημονιακής κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι λαϊκές τάξεις και τα τμήματα της μεσαίας τάξης που η κρίση πλήττει βάναυσα, με κυρίαρχη συμμετοχή της νεολαίας, αποτελούν μια de facto κοινωνική σύνθεση, η οποία πρέπει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.

Δεν πρέπει να υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τέτοιας πλήρους αναστροφής, σαν αυτή που συντελέστηκε εντός ελάχιστων ημερών, με την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας από την κυβέρνηση, σε βάρος της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε με το «Όχι» της 5ης Ιουλίου.

Οι νεοναζί κάνουν ό,τι μπορούν για να προσεγγίσουν τη λαϊκή δεξαμενή του «Όχι» και τον ευρύτερο κόσμο της Αριστεράς μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου.

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στην Αμυγδαλέζα, κρατούμενοι διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης έβαλαν φωτιά στο εσωτερικό πέντε κοντέινερ. Στο σημείο έφτασαν πυροσβεστικά οχήματα που πρόλαβαν να σβήσουν έγκαιρα τη φωτιά σε τρία κοντέινερ, ενώ ένα κοντέινερ υπέστη φθορές και άλλο ένα καταστράφηκε. Ακόμη περιμένουμε από την κυβέρνηση να κλείσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης...

Η άνευ προηγούμενου κατρακύλα των κινεζικών χρηματιστηρίων προκάλεσε μια θηριώδη οικονομική καταστροφή.

ΗΠΑ:
Στη Νότια Καρολίνα (όπου ο οπαδός της λευκής ανωτερότητας Ντίλαν Ρουφ δολοφόνησε 9 μαύρους) αποφασίστηκε (επιτέλους!) να κατέβει η σημαία της Συνομοσπονδίας του Νότου (που πολέμησε υπέρ της διατήρησης της δουλείας στον Αμερικανικό Εμφύλιο) από τα δημόσια κτίρια. Η υποστολή συνοδεύτηκε από διαδήλωση της Κου Κλουξ Κλαν και (πολύ μεγαλύτερη) αντιδιαδήλωση των Νέων Μαύρων Πανθήρων (και πολλών αλληλέγγυων, λευκών και μαύρων). Ποιος είπε ότι οι ΗΠΑ ζουν μια «μεταφυλετική εποχή»;

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έλαβε από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και βρίσκεται στο στάδιο των διερευνητικών επαφών με τα άλλα κόμματα. Ο ηγέτης του AKP έχει 45 μέρες να βρει κυβερνητικό εταίρο που να διασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλιώς η Τουρκία οδεύει προς νέες εκλογές το φθινόπωρο.

Υπογράφηκε τελικά η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός. Όπως γράφαμε σε προηγούμενο φύλλο, όταν η συμφωνία είχε φανεί να μπαίνει στις ράγες, «η διαμάχη ποτέ δεν αφορούσε αποκλειστικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν –αυτό έγινε το πεδίο μάχης ή και προπαγάνδας στον συνολικότερο ανταγωνισμό των ΗΠΑ και των βασικών συμμάχων τους (Ισραήλ και Σαουδική Αραβία) με το καθεστώς της Τεχεράνης. Αντίστοιχα σήμερα, η συμφωνία δεν αφορά αποκλειστικά το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, και το ρόλο του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας».

Από την επομένη της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, σε αρκετές περιοχές πανελλαδικά (αλλά και σε εργατικούς χώρους) στήθηκαν ενωτικές επιτροπές για τη νίκη του ΟΧΙ. Κοινωνικοί φορείς, δημοτικές παρατάξεις, δίκτυα αλληλεγγύης, πολιτιστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές κινήσεις, μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνέβαλαν σημαντικά με τις πολύμορφες δράσεις τους στη μεγαλειώδη ταξική νίκη της 5ης Ιουλίου.