Θηλιά στο λαιμό των νεοναζί οι καταδίκες των ταγμάτων εφόδου τους

Φωτογραφία

Στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» εξετάζονται αυτές τις μέρες μάρτυρες για υποθέσεις βίαιων επιθέσεων ταγμάτων εφόδου κατά μεταναστών και μελών αριστερών οργανώσεων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Την ίδια ώρα, σε άλλες δικαστικές αίθουσες καταδικάζονται νεοναζί για παλιότερες και πιο πρόσφατες αντίστοιχες επιθέσεις: Από τους δύο φασίστες στη Χίο, που καταδικάστηκαν προ ημερών για πρόσφατη επίθεση σε πρόσφυγες με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, μέχρι την καταδίκη νεοναζί του Αγίου Παντελεήμονα για την επίθεση κατά του Αλαβάνου και της «Ελεύθερης Αττικής» τον Οκτώβρη του 2010. Από την έφεση των Αυτόνομων Εθνικιστών –παρακλάδι της ΧΑ– κατά της πρωτόδικης καταδίκης τους για την επίθεση στο Μετρό Πανόρμου το Γενάρη του 2010, ως την υπόθεση του «Συνεργείου», μια επίθεση που έγινε τον Ιούλιο του 2013, λίγο πριν από τη δολοφονία του Π.Φύσσα.
Άγιος Παντελεήμονας
Στον Άγιο Παντελεήμονα, από το 2008, η περιβόητη «επιτροπή κατοίκων» αποτέλεσε το όχημα διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγιναν εκατοντάδες επιθέσεις του τοπικού τάγματος εφόδου κατά μεταναστών, ντόπιων κατοίκων που διαφωνούσαν με τους νεοναζί, αντιεξουσιαστών και μελών αριστερών οργανώσεων, με την ανοχή και συχνά με κάλυψη και συνεργασία αστυνομικών δυνάμεων στο δρόμο ή μέσα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Σχεδόν όλα τα μεγάλα ΜΜΕ παρουσίαζαν την «επιτροπή κατοίκων» ως ακομμάτιστους αγανακτισμένους, που παρήλαυναν σε πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα και μεταμεσονύκτιες εκπομπές, μεταφέροντας το μήνυμα περί εγκληματικότητας των «λαθρομεταναστών» απέναντι στην οποία η «δίκαιη αγανάκτηση» έπαιρνε το νόμο στα χέρια της. Κάπως έτσι, ο Μιχαλολιάκος εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Αθήνας στις εκλογές του 2010, πετυχαίνοντας να βγάλει τη Χρυσή Αυγή από το περιθώριο της ναζιστικής συμμορίας.
Η ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής σε γειτονιές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας δεν συντελέστηκε χωρίς αντίσταση από τους μετανάστες, τον κόσμο της αλληλεγγύης, το αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά. Ένα από τα επεισόδια αυτής της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου 2010, όταν η ριζοσπαστική Αριστερά δεν αποδέχτηκε ως τετελεσμένη τη δημιουργία του άβατου των νεοναζί στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και συμπεριέλαβε την περιοχή στο σχεδιασμό της προεκλογικής της καμπάνιας. Τόσο ο Αλέκος Αλαβάνος και η «Ελεύθερη Αττική», όσο και η Ελένη Πορτάλιου με το συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη» δέχτηκαν επιθέσεις. Στην περίπτωση του Αλαβάνου, η επίθεση ήταν σφοδρότερη, καθώς η Ελεύθερη Αττική «τόλμησε» να πατήσει το πόδι της πάνω στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δέχτηκε πλήθος αντικειμένων (πέτρες, αυγά, γιαούρτια, ντομάτες, αναπτήρες, σακούλες με σκουπίδια, κλπ.) από μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.
Για να στοιχειοθετηθεί η αυτεπάγγελτη δίωξη που ακολούθησε, υπήρξαν μαρτυρίες από στελέχη του συνδυασμού (μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό») κατά των πιο γνωστών «χρυσαυγανακτισμένων»: τη Θέμιδα Σκορδέλη, αργότερα υποψήφια βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, και τον Σπύρο Γιαννάτο, συχνά αυτοπαρουσιαζόμενο ως εκπρόσωπο των «αγανακτισμένων». Το κατηγορητήριο –που συντάχθηκε μόλις το 2014– περιλάμβανε 5 κατηγορούμενους, που αναγνωρίστηκαν σε πλήθος φωτογραφιών και βίντεο που κατέθεσε στην προανάκριση και μέσα στο δικαστήριο η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό».
Τελικά –7 χρόνια μετά την επίθεση– καταδικάστηκαν σε 14 μήνες φυλάκιση με αναστολή οι 3 από τους 5 κατηγορούμενους, ενώ σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο Σπύρος Γιαννάτος. Ο πέμπτος επιτιθέμενος, ανήλικος τότε, παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων.
Πρόκειται για σημαντική δικαστική απόφαση που δικαιώνει τις αντιρατσιστικές οργανώσεις και την Αριστερά που, την περίοδο πριν την δολοφονία του Φύσσα, αγωνίστηκαν για να μη μετατραπούν ο Άγιος Παντελεήμονας και οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας σε άβατο της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα η δίκη του Αγίου Παντελεήμονα και πλήθος άλλων υποθέσεων βίαιων επιθέσεων συμπληρώνουν το παζλ της λειτουργίας και διεύθυνσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στο δικαστήριο για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης».
Πανόρμου
Άλλη μια υπόθεση επίθεσης κατά μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων και της Αριστεράς, που δικάζεται στις 4 Μάη στο Εφετείο (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως), είναι η έφεση των νεοναζί «Αυτόνομων Εθνικιστών» για την επίθεσή τους σε αντιφασιστική συγκέντρωση φορέων των Αμπελοκήπων στο μετρό Πανόρμου τον Ιούλιο του 2010, με αφορμή προγενέστερη επίθεση φασιστών σε στέκι πολιτιστικού συλλόγου των Αμπελοκήπων, όπου διεξαγόταν εκδήλωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό τριών κατοίκων της περιοχής, που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.
Πρωτόδικα στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 32 άτομα της νεοναζιστικής οργάνωσης, αλλά καταδικάστηκαν μόνο τα οκτώ. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2015 και οι ποινές, που επιβλήθηκαν, ήταν καταδικαστικές, αλλά μικρές (από 2 έως 4 μήνες για δύο κατηγορουμένους και από 3,5 έως 4 έτη για τους υπόλοιπους έξι, με αναστολή). Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το σκεπτικό με το οποίο δίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφού αποφάσισε να καταδικάσει μόνο όσους αναγνωρίζονταν από δύο τουλάχιστον μάρτυρες!
Η εισαγγελική πρόταση έλεγε τότε να κηρυχθούν ένοχοι και οι 32 κατηγορούμενοι για διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ για τις κατηγορίες της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της οπλοφορίας να αθωωθούν μόνο οι 12 που δεν αναγνωρίστηκαν από κανένα μάρτυρα. Κατά την αγόρευσή της μάλιστα η εισαγγελέας τόνισε πως η βία είναι συστατικό της ιδεολογίας των δραστών, πράγμα που αποδεικνύεται και από αναρτήσεις μίσους ιδεολογικού χαρακτήρα που έκαναν ως «Αυτόνομοι Εθνικιστές», ομάδα που συγκροτήθηκε για να τελέσει βιαιοπραγίες, ενώ οι δράστες, μετά την επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά, έφυγαν συντεταγμένα και περήφανοι για τις πράξεις τους, γι’ αυτό και κανείς τους δεν συνελήφθη τυχαία.
Εφτά χρόνια μετά, η ανάγκη της απόκρουσης των νεοναζί στους Αμπελόκηπους γίνεται και πάλι προφανής, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη από στελέχη της Χρυσής Αυγής δίπλα από τα κεντρικά τους γραφεία.
Την Πέμπτη 4 Μάη, στις 9 πμ στο Εφετείο Αθηνών (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως) οι φορείς των Αμπελοκήπων μας καλούν για άλλη μια φορά σε αντιφασιστική συγκέντρωση και μαζική παρουσία στην αίθουσα του δικαστηρίου, για να διασφαλίσουμε πως οι νεοναζί «Αυτόνομοι Εθνικιστές» δεν θα τη βγάλουν καθαρή, προσποιούμενοι για άλλη μια φορά τις αθώες περιστερές. Στην περίοδο που διανύουμε, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να ξαναζεστάνει τα τάγματα εφόδου της, επιδιώκοντας κοινωνική γείωση στη βάση της γενικευμένης αγανάκτησης από τη μνημονιακή λιτότητα της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα το αντιφασιστικό κίνημα, οι ενεργοί πολίτες των τοπικών κοινωνιών και η Αριστερά οδηγούν σε καταδίκες τους νεοναζί από τα δικαστήρια και εντείνουν τη βασική αντίφαση των φασιστών ανάμεσα στην αυτοπροβολή τους ως «νόμιμο κόμμα» και την ανάγκη τους να αποδείξουν τον τσαμπουκά τους στο δρόμο. Είναι χρέος όλων μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε στους εγκληματίες νεοναζί να ριζώσουν σε γειτονιές, σχολεία και χώρους δουλειάς ως «αντισυστημικοί». Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι άρρηκτα δεμένος με τον κοινό αγώνα ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών για την ανατροπή της λιτότητας και τη διατήρηση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων μας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία