Ιδρύεται η συνδικαλιστική παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Φωτογραφία

Στις 22 και 23 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Σινέ Κεραμικός συνδιάσκεψη για την ίδρυση μιας νέας συνδικαλιστικής παράταξης, που φιλοδοξεί να καλύψει τον ευρύτερο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σωτήρης Μάρταλης

 

Η συνδιάσκεψη οργανώνεται από οργανωτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικά στελέχη που μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται στο Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την Αυτόνομη Παρέμβαση, την Εργατική Αριστερά, την Ένωση Εργαζομένων, αλλά και από ανένταχτους συνδικαλιστές, που συμμετέχουν σε διάφορες εργατικές-συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες και συλλογικότητες.
 
Κρίσιμη περίοδος
Σε μία περίοδο που ο κόσμος της εργασίας δέχεται απανωτές επιθέσεις, με την ηγεσία των συνδικάτων να έχει ενταχθεί στο μνημονιακό καθεστώς, γίνεται περισσότερο από αναγκαίο να εκφραστεί ένα οργανωμένο πολιτικό ρεύμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στα συνδικάτα.
 
Οι εργαζόμενοι παρά το ότι δεν κατόρθωσαν να σταματήσουν και να ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές συνεχίζουν να δίνουν σκληρές κλαδικές μάχες. Μόνο το τελευταίο διάστημα ζήσαμε τις καταλήψεις της ΕΡΤ, καθώς και τις απεργίες των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και οι σχολικοί φύλακες. Τέλος 2 μήνες συμπληρώνει η απεργία των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ. Από τα τέλη Μάρτη τελειώνει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και οριστικοποιούνται  απολύσεις ενώ ετοιμάζουν τον νέο γύρο του 2014 με 12.500 νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις. 
 
Καθημερινές μάχες δίνονται και στον ιδιωτικό τομέα, παρότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εργαζόμενοι σε δύσκολους χώρους που η ασυδοσία των αφεντικών ξεπερνάει κάθε όριο (εταιρείες ενοικίασης προσωπικού στις τράπεζες, Αεροδρόμιο, εταιρείες courier, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας), έχουν φτιάξει σωματεία που προσπαθούν να αντισταθούν στη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ακόμη και κόντρα σε δίκες μιας και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης χτυπάει αριθμούς ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι απαραίτητες οι πρωτοβουλίες για να φτιαχτούν τέτοια σωματεία σε κάθε κλάδο του ιδιωτικού τομέα.
 
Συνελεύσεις
Πριν την ιδρυτική συνδιάσκεψη της νέας συνδικαλιστικής παράταξης θα γίνουν συνελεύσεις, κατά κλάδο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και νομαρχιακές συνελεύσεις στις υπόλοιπες πόλεις. Σε αυτές τις συνελεύσεις θα συζητηθούν τα εισηγητικά κείμενα της οργανωτικής επιτροπής. Αυτή η διαδικασία θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η συζήτηση για το πώς μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική των καπιταλιστών. Να εκτιμήσουμε την κατάσταση της τάξης μας και του συνδικαλιστικού κινήματος. Για το πως μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε το σ.κ., ποιο πρόγραμμα ελάχιστων διεκδικήσεων προτείνουμε καθώς και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στα συνδικάτα το ρατσισμό και το φασισμό. Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη θα λάβουν μέρος οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις συνελεύσεις, καθώς και όσοι από τα εγγεγραμμένα μέλη είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές. Στη συνδιάσκεψη θα κληθούν να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου και παρατηρητές οι οποίοι μπορεί να μην εντάσσονται ακόμα στη στην παράταξη, αλλά τους ενδιαφέρει και θέλουν να συμμετέχουν στις διαδικασίες. Τα κείμενα άποψης, για όποιον-α θέλει να συμβάλει στη συζήτηση, θα «αναρτηθούν» σε σχετικό site.    
 
Τους τελευταίους μήνες, καταγράφεται μια μεγάλη άνοδος των δυνάμεων της συνδικαλιστικής ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές ομοσπονδιών εργατικών κέντρων και πρωτοβάθμιων σωματείων. Το είδαμε στην ΟΛΜΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, σε εργατικά κέντρα ΕΚΑ, Μεσολογγίου αλλά και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΕΛΒΟ κ.α.  
 
Ρόλος και δυνατότητες
Αυτές οι εξελίξεις μεγαλώνουν το ρόλο και τις δυνατότητες των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πως αντιμετωπίζουμε τη συγκρότηση των προεδριών των συνδικάτων, αρκεί  η λογική των αντιπροσωπευτικών προεδρείων μια περίοδο που είναι αναγκαία η κίνηση των συνδικάτων πάνω σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα ανατροπής; Είναι επιπλέον ζητήματα που ανοίγουν αυτή την περίοδο.
 
Οι εργαζόμενοι του «Κόκκινου Δικτύου» θα παλέψουν ώστε οι διαδικασίες συγκρότησης της νέας παράταξης να αποτελέσουν τη βάση για να οργανωθεί το πολιτικό ρεύμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στα συνδικάτα.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία