Φύλλο Νο 304 (15 Γενάρη 2014)

Γιατί ψάχνει η μονταζιέρα «συμπαθούντες τους τρομοκράτες» στον ΣΥΡΙΖΑ; Πλειάδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην Κόρινθο έστερξαν προς υποστήριξη μέλους της δολοφονικής συμμορίας Χρυσή Αυγή (του Μπούκουρα). Ο δε Καλαμπόκας, δολοφόνος του αριστερού καθηγητή Τεμπονέρα, ήταν ο ίδιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και δημοτικός σύμβουλος με τη δεξιά παράταξη…

Το σκάνδαλο με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), παρότι αποτελεί μία μόνον περίπτωση διαφθοράς, όπου ο –καραμανλικός εν προκειμένω– πρόεδρος μιας δημόσιας τράπεζας χάριζε λεφτά σε επιχειρηματίες φίλους δικούς του και της κυβέρνησης, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το τραπεζικό κατεστημένο.

Τα προβλήματα της οικονομίας, οι διεθνείς κόντρες για το χρέος, οι διαμάχες μεταξύ υπουργών, το ξέσπασμα μικρότερων και μεγαλύτερων σκανδάλων εμφανίζουν την πραγματικότητα κόντρα στη «μαγική εικόνα» που παρουσιάζει ο Σαμαράς: Μια κυβέρνηση σε διαλυτική κρίση που στηρίζεται με νύχια και με δόντια από όλο το σύστημα για να μην καταρρεύσει.

Το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, τα συντονιστικά και οι επιτροπές των διαθέσιμων εκπαιδευτικών μαζί με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και ΕΛΜΕ (πρωτοβάθμια σωματεία καθηγητών) από όλη τη χώρα πραγματοποίησαν πανελλαδική διαμαρτυρία ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

Μήνυση εναντίον απολυμένων εργαζόμενων από τα καταστήματα Metropolis κατέθεσε ο Ανδρέας Κουρής, προσπαθώντας να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους για καταβολή των δεδουλευμένων 4 ως 5 μηνών, που τους χρωστάει, αλλά και για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Σε 24ωρες απεργίες, τρεις την τελευταία εβδομάδα, έχουν προχωρήσει οι 94 εργαζόμενοι και υπάλληλοι γραφείου της εταιρείας «Βιβλιοσυνεργατική».

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ελαστικών εξαρτημάτων «Καριπίδης» στα εξώδικα απόλυσης που τους στέλνει η εταιρεία από την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου.

Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει, από τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, 19 συμβασιούχες καθαρίστριες σχολείων του Δήμου Περάματος, οι οποίες είναι απλήρωτες εδώ και τέσσερις μήνες, παρόλο που οι μισθοί τους είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, από 200 ως 300 ευρώ το μήνα, και οι συμβάσεις τους έχουν διάρκεια από 6 ως 9 μήνες.

Στάση εργασίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 10 Γενάρη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις 15 Ιανουαρίου διακόπτεται η μισθοδοσία και φεύγουν άμεσα από τις θέσεις τους περίπου 2.500 συμβασιούχοι του Δημοσίου.

Στις 22 και 23 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Σινέ Κεραμικός συνδιάσκεψη για την ίδρυση μιας νέας συνδικαλιστικής παράταξης, που φιλοδοξεί να καλύψει τον ευρύτερο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Όποιος κηρύσσεται υπέρ της κοινωνικής μεταρρύθμισης σε αντικατάσταση και σε αντίθεση με την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας και της κοινωνικής επανάστασης, δεν εκλέγει στην πραγματικότητα έναν πιο ήρεμο, πιο ασφαλή και πιο βραδύ δρόμο προς τον ίδιο σκοπό, αλλά έναν διαφορετικό σκοπό…»

Το ισπανικό κράτος απαγόρευσε διαδήλωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων μελών της βασκικής ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Οι Σύριοι ακτιβιστές διεξάγουν πια διπλή πάλη ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, αλλά και ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντ (ISIS), όπως ονομάζεται το δίκτυο της Αλ-Κάιντα σε Ιράκ-Συρία.

Η κατασταλτική εκστρατεία συνεχίζεται στην Αίγυπτο ενάντια σε πρωταγωνιστές της αιγυπτιακής επανάστασης και των μεγάλων μαχών των τελευταίων τριών χρόνων.