Ισπανία: Η νεολαία στους δρόμους

Φωτογραφία

Περίπου 500.000 Ισπανοί φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν σε περισσότερες από 40 πόλεις σε όλη την Ισπανία στις 29 Φεβρουαρίου, σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μυρτώ Σιδέρη

Μόνο στη Βαρκελώνη ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε τις 70.000, ενώ στη Μαδρίτη διοργανώθηκε μια από τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν καταλήψεις και αποχές από τα μαθήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πενθήμερη κατάληψη του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης από μαθητές και φοιτητές. Είναι σημαντικό ότι αυτή η κινητοποίηση στηρίχτηκε από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, αλλά και από την ένωση γονέων.

Στην Ισπανία η ανεργία στους νέους φτάνει το 49%, και γι’ αυτόν το λόγο τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση στον τομέα της εργασίας με την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων απασχόλησης αποτελούν την αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεων της νεολαίας. Από την άλλη, στα σχολεία οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, με βασικές ελλείψεις τόσο σε αναλώσιμα, όπως χαρτιά και στιλό, όσο και σε θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με συνθήματα όπως «Γενική απεργία», «Τα λεφτά των τραπεζιτών για τη μόρφωση των εργατών» και «Τα όπλα μας είναι τα βιβλία», οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση, η οποία, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε περικοπές στην παιδεία 1,1 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και για την αστυνομική καταστολή, που στις 15 Φεβρουαρίου έδειξε όλο της το μεγαλείο με δολοφονικά χτυπήματα εναντίων μαθητών στη Βαλένθια.

Είναι εμφανές πλέον ότι οι λαοί της Ευρώπης είναι αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους στο βωμό των πολιτικών του κέρδους των καπιταλιστών, της εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Είναι έτοιμοι να αντισταθούν στα μέτρα των κυβερνήσεών τους με απεργίες και διαδηλώσεις, να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία