Κάμπινγκ ΔΕΑ 2018

Φωτογραφία

Ριζοσπαστισμός, συλλογικότητα, έμπνευση

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Το φετινό κάμπινγκ στο Γύθειο ήταν ένα από τα «πιο πετυχημένα» κάμπινγκ που έχουν γίνει μέσα στα δεκαεφτά χρόνια ύπαρξης της πολιτικής οργάνωσης ΔΕΑ. Για εννέα μέρες, από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 5 Αυγούστου, οι νεότερες και οι παλαιότερες γενιές της ΔΕΑ, μαζί με φίλες-ους, συναντηθήκαμε και μεταμορφώσαμε τις φιλόξενες εγκαταστάσεις του κάμπινγκ ΔΙΑΣ στο Βαθύ σε έναν χώρο συλλογικότητας, παιχνιδιού και συνύπαρξης.
Συζητήσεις-Εργαστήρια
Αναμφίβολα η συζήτηση με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή ήταν αυτή για την Ιστορία της ΔΕΑ. Οργανώθηκε σε δύο μέρη, ξεκινώντας από τις εμπειρίες της οργάνωσης από τη δεκαετία του ’70 φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Η συζήτηση ήταν πλούσια σε εμπειρίες και ερωτήματα, με όλες και όλους τους συντρόφους να συνεισφέρουν στη συζήτηση. Αναδείχτηκε ότι το σύνθημα που συμπυκνώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την πολιτική εμπειρία μας είναι το «ριζοσπαστικά, ενωτικά και μαζικά», που μεταφράστηκε όλα αυτά τα χρόνια σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Επιλογές που κατά γενική ομολογία, παρά τις ήττες και τις δυσκολίες, μας έκαναν πιο πλούσιες και πλούσιους, φέρνοντας την εμπειρία της ΔΕΑ στο κέντρο της συζήτησης που διεξάγεται στους κόλπους της διεθνούς επαναστατικής Αριστεράς.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ για τη διεθνή διαδήλωση της Γένοβας, που έγινε το 2001, με το pause να επιμένει σε πρόσωπα, συνθήματα και ομιλίες. Την πολιτική εμπειρία συμπλήρωσε η συζήτηση πάνω στο κλασικό έργο του Λένιν για τον Αριστερισμό, θυμίζοντας ότι τα σημερινά διλήμματα και οι απαντήσεις έρχονται από μακριά.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και οι τρεις συζητήσεις και εργαστήρια που οργανώθηκαν από την Αντισεξιστική Ομάδα ΔΕΑ. Η συζήτηση για τη διαθεματικότητα, το εργαστήρι για το φεμινιστικό κίνημα στην Ισπανία με οπτικοακουστικό υλικό και η συνέλευση της αντισεξιστικής ομάδας δημιούργησαν ενδιαφέρον και ανέδειξαν τον αντισεξισμό ως ένα από τα θέματα στα οποία η ΔΕΑ θα επιμείνει το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στους χώρους νεολαίας.
Με μεγάλο ενδιαφέρον οι κατασκηνώτριες-ές παρακολούθησαν το εργαστήρι και τη συζήτηση για την Παλαιστίνη, αφού πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό μέτωπο που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.
Συλλογική ζωή 
Όλες οι συζητήσεις έγιναν με φόντο την πανέμορφη παραλία και τις πυκνές σκιές του κάμπινγκ. Για εννέα ημέρες προσπαθήσαμε όπως κάθε χρόνο να οργανώσουμε συλλογικά τη ζωή μας. Με το αυτο-οργανωμένο μπαρ να λειτουργεί καθημερινά στο χώρο των συζητήσεων και πιο αργά στην παραλία, και δοκιμάζοντας τις μαγειρικές μας ικανότητες υπό την καθοδήγηση της Δήμητρας, η κουζίνα λειτουργούσε καθημερινά, εξασφαλίζοντας γεύματα για όλες και όλους. Οι μέρες συνεχίστηκαν με τουρνουά τάβλι, σκάκι, βελάκια, βόλεϊ και Κατάν και οι βραδιές έφταναν στο τέλος τους με όργανα και μουσική στην παραλία.
Ο συνδυασμός της συζήτησης, του παιχνιδιού και της συλλογικής ζωής δημιούργησαν ενδιαφέρον ακόμα και σε κατασκηνωτές από το εξωτερικό, που επισκέφθηκαν το κάμπινγκ ως τουρίστες και που, ακούγοντας το bella ciao στη νυχτερινή προβολή του ντοκιμαντέρ της Γένοβα, μας πλησίασαν για κουβέντα και γνωριμία. Λόγω αυτής της ξεχωριστής πολιτικής εμπειρίας που ζήσαμε και φέτος, αρκετές φίλες και φίλοι μας αποφάσισαν να παλέψουν συλλογικά μέσα από τις γραμμές της ΔΕΑ. Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι, τους καλωσορίζουμε!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία