Φύλλο Νο 414-15 (29 Αυγούστου 2018)

Πέρα από τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς για το τάχα τέλος των μνημονίων, όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα έχει δεσμευτεί για τη συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής απαρέγκλιτα μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ η «εποπτεία» θα συνεχιστεί μέχρι το… 2060!

Ο  Αλέξης Τσίπρας διάλεξε την Ιθάκη και τις πολλές παραπομπές στην ομηρική Οδύσσεια για να «πανηγυρίσει» το τέλος του μνημονιακού προγράμματος και να ζητήσει το δικαίωμα να καθοδηγήσει ο ίδιος και το κόμμα του τη νέα εποχή που υποτίθεται ότι θα ακολουθήσει.

Η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα και του επιτελείου του να δημαγωγήσουν περί μιας κάποιας «αριστερής στροφής» αποδεικνύει ότι διαισθάνονται ότι η βασική αιτία της επερχόμενης ήττας είναι οι απώλειές τους από τα αριστερά.

Πολύωρη ταλαιπωρία περίμενε τους κατοίκους των νοτιοανατολικών περιοχών της Αττικής την Τετάρτη 22 Αυγούστου λόγω βλάβης στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Παλλήνης. Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος επηρέασαν την ομαλή λειτουργία του Μετρό, του Τραμ και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, αλλά και την κίνηση στους δρόμους, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας πολλοί φωτεινοί σηματοδότες.

Στα Βαλκάνια προχωράει η επέλαση του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και της προσπάθειας του δυτικού ιμπεριαλισμού να αποσπάσει κι άλλα τμήματα της σφαίρας επιρροής της Μόσχας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 η κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, ανατράπηκε στη Χιλή από το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ.

Από τις 21 Αυγούστου, δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι σε τουλάχιστον 17 Πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Κατά τόπους αποφασίζονται οι δράσεις που περιλαμβάνουν εργατικές απεργίες (άρνηση της υποχρεωτικής εργασίας), απεργίες πείνας, καθιστικές διαμαρτυρίες κ.ά.

Μεσόγειος:
Εν μέσω προειδοποιήσεων ότι αμερικανικό αντιπορπιλικό μπήκε στη Μεσόγειο φορτωμένο με 28 πυραύλους τόμαχοκ και κατεύθυνση τη Συρία, αλλά και ρωσικών καταγγελιών για γενικότερες προετοιμασίες της αμερικανικής πολεμικής μηχανής στην περιοχή, ενόψει της εφόδου του Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, ο ρωσικός πολεμικός στόλος (τουλάχιστον 17 πολεμικά) διασχίζει το Βόσπορο για να πάρει και αυτός θέση στην περιοχή…

Στις 21 Αυγούστου, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου στελέχη της Αριστεράς, προσωπικότητες (π.χ. Ταρίκ Αλί), ριζοσπάστες Εβραίοι, Παλαιστίνιοι αγωνιστές μίλησαν σε μια εκδήλωση «υπεράσπισης του Τζέρεμι Κόρμπιν, εναντίωσης στον αντισημιτισμό και αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους».