Μπλακ άουτ: Τυχαίο γεγονός ή απόρροια της ιδιωτικοποίησης;

Φωτογραφία

Πολύωρη ταλαιπωρία περίμενε τους κατοίκους των νοτιοανατολικών περιοχών της Αττικής την Τετάρτη 22 Αυγούστου λόγω βλάβης στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Παλλήνης. Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος επηρέασαν την ομαλή λειτουργία του Μετρό, του Τραμ και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, αλλά και την κίνηση στους δρόμους, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας πολλοί φωτεινοί σηματοδότες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Σύμφωνα μάλιστα με τις περιγραφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο που κυκλοφορούν, θα πρέπει να λέμε πάλι καλά που αποφεύχθηκαν τραυματισμοί ανθρώπων ή και χειρότερα ακόμη. Βλέπετε η απαξίωση των δημόσιων οργανισμών με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους και η περιορισμένη χρηματοδότηση μας έχουν οδηγήσει σε σταθμούς του μετρό χωρίς γεννήτριες έτοιμες να δώσουν ρεύμα, ώστε να υπάρξει τουλάχιστον ο απαραίτητος φωτισμός για να απεγκλωβιστούν όσοι κλείστηκαν μέσα στους σταθμούς. 
Όμως το μπλακ άουτ συνεχίστηκε μετά από 3 μέρες στο νησί της Ύδρας λόγω νέας βλάβης αυτή τη φορά στην περιοχή Θερμησίων Αργολίδας. Βλάβη που επηρέασε και την υδροδότηση του νησιού. Οι βλάβες, όσο και αν είναι γεγονότα που μπορεί να συμβούν, δεν είναι από μόνες τους η εξήγηση των μπλακ άουτ. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στη ΔΕΗ, στην περίπτωση του μπλακ άουτ στην Αττική πολλές περιοχές παρέμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση και μετά την αποκατάσταση της βλάβης, καθώς δεν επαρκούσε το προσωπικό του δικτύου διανομής για να κάνει την επαναφορά του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το προσωπικό έχει μειωθεί λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της πολιτικής μη προσλήψεων νέων εργαζομένων, που εφαρμόζουν λόγω μνημονίων και ιδιωτικοποίησης η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα και στους 3 οργανισμούς υπάρχει απόφαση που ήδη εφαρμόζεται για μείωση του προσωπικού με σχέσεις αορίστου χρόνου, την ώρα που πληθαίνουν οι αναθέσεις έργων σε εργολάβους, που τις περισσότερες φορές δουλεύουν με άπειρο προσωπικό.
Συνέπεια όλων αυτών είναι και η διαρκής χειροτέρευση στην ποιότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της ενέργειας και με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, μπορεί να επιδεινωθούν. Μόνη λύση είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και όλοι μας να παλέψουμε για να γίνει ξανά εξολοκλήρου η ΔΕΗ δημόσια και να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροδότησης ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι της χώρας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία