Μικρά Αντιρατσιστικά

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ο θάνατος ενός 35χρονου Γερμανού στη Σαξονία σε συμπλοκή με άτομα από διαφορετικές «εθνικότητες», σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, υπήρξε η αφορμή για την οργάνωση ρατσιστικών διαδηλώσεων την Κυριακή και τη Δευτέρα, στις οποίες συμμετείχε και το ακροδεξιό-ξενοφοβικό AfD, αλλά και το ισλαμοφοβικό Pegida. Απέναντι στα συλλαλητήρια μίσους οργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις από αριστερές και φιλομεταναστευτικές οργανώσεις, ενώ από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν τις συγκεντρώσεις υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Τόσο η Γερμανική κυβέρνηση της Μέρκελ όσο και η δήμαρχος της πόλης Κρέμνιτς στη Σαξονία έχυσαν τα κορκοδείλια δάκρυά τους...

***
Ελλάδα και Γερμανία για άλλη μια φορά παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων, με τη διμερή συμφωνία που σύναψαν οι δύο πλευρές στα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με  αυτή, όσοι πρόσφυγες έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα μέχρι το 2017 και συλλαμβάντονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα θα απελαύνονται στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, θα αρχίσουν να ξεπαγώνουν υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίζουν για άλλη μια φορά πινγκ-πονγκ με ανθρώπινες ζωές και εθελοτυφλούν μπροστά στο δράμα των προσφύγων και τη σκληρή αντιμεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική που οι ίδιες εφαρμόζουν.

***

Την προηγούμενη Παρασκευή, οι περίπου 150 μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο πλοίο Diciotti, έξω από το λιμάνι της Κατάνια, ξεκίνησαν απεργία πείνας, αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη άρνηση της Ιταλικής κυβέρνησης να επιτρέψει την αποβίβασή τους, μετά την αποβίβαση 27 ανήλικων μεταναστών. Μάλιστα, η Ιταλική κυβέρνηση, δια του αντιπροέδρου της Λουίτζι Ντι Μάιο, διαμηνύει ότι δεν θα καταβάλει 20 δισ. ευρώ στην ΕΕ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία «αναδιανομής» των εγκλωβισμένων μεταναστών. Η πολιτική της Ιταλικής κυβέρνησης για άλλη μια φορά βρίσκεται σε ένα κρεσέντο ρατσισμού και ξενοφοβίας, με ενδεχόμενο κόστος ανθρώπινες ζωές.

***

Ο επικεφαλής της Fontex, Φαμπρίς Λιγκερί, καλεί τις χώρες της ΕΕ να εντείνουν τις απελάσεις μεταναστών, υπό το φόβο δημιουργίας γκέτο και «μαύρης» οικονομίας, ενώ κυνικά παραδέχεται ότι η δολοφονική πολιτική της Ευρώπης Φρούριο έχει μειώσει τις αφίξεις μεταναστών τα τελευταία τρία χρόνια, από 1,2 εκατομμύρια σε 75 χιλιάδες. Ταυτόχρονα υποστηρίζει την αντιδραστική άποψη σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που προσπαθούν να προσεγγίσουν μέσω θαλάσσης τα Ευρωπαϊκά εδάφη, θα πρέπει να αποβιβάζονται σε χώρες εκτός Ευρώπης, αναρωτόμενος «γιατί να τους αποβιβάζουν συστηματικά στην Ευρώπη;».

***

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε άλλη μια προκλητική κίνηση απέναντι στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης, ακυρώνοντας τη χορήγηση βοήθειας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, με το επιχείρημα της ανακατεύθυνσης των χρημάτων σε «προγράμματα υψηλής προτεραιότητας αλλού». Η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρός της κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να «συνεισφέρουν» στην τρομοκρατική δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ, που τους τελευταίους μήνες έχει δολοφονήσει τουλάχιστον 171 Παλαιστίνιους στη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στις αμερικανικές προκλήσεις και την επιθετικότητα του Ισραήλ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία