Νέα από τους εργατικούς χώρους
Προς ιδιωτικοποίηση το νερό στο Βόλο
Με το τρικ της εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΜΒ) προχωράει στο Βόλο η τοπική δημοτική αρχή την ιδιωτικοποίηση του νερού, με τις πλάτες της κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτά τα σχέδια προσπάθησαν να απαντήσουν δεκάδες κάτοικοι του Βόλου και των ορεινών κοινοτήτων τους οποίους οι σεκιουριτάδες του Δήμου υποδέχθηκαν με ξύλο κατά τη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, την Παρασκευή 24 Αυγούστου.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από σύσκεψη που είχε προηγηθεί τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στο Πανεπιστήμιο του Βόλου, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό και της Συμμαχίας για το Νερό Βόλου. Μετά το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ ο λόγος πέρασε και στο δημοτικό συμβούλιο του Βόλου τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, με θέμα την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ. Στη συνάντηση συμμετείχαν απλοί πολίτες, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.
Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους τάσσονται εναντίον της εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ και της ένταξής της στο Δήμο. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ μίλησε για τις τρεις εκδοχές σε σχέση με το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ, τόνισε ότι το πέρασμα της ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο σηματοδοτεί την πορεία έναρξης για την ιδιωτικοποίησή της, καθώς ο Δήμος θα αδυνατεί να φέρει σε πέρας το έργο της ΔΕΥΑΜΒ, σε μια εποχή που, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Κίνηση Πολιτών και η Συμμαχία για το Νερό: «σε εκατοντάδες πόλεις, οι εταιρίες ύδρευσης επαναδημοτικοποιούνται, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά (Μπουένος Άιρες, Βερολίνο κ.α.)». Και γι’ αυτό το λόγο ήδη η δημοτική αρχή του Μπέου έχει αναγνωρίσει χρέη της ΔΕΥΑΜΒ προς ιδιώτες, ενώ τα πορίσματα της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ τεκμηριώνουν ότι αυτοί δεν πραγματοποίησαν στο ελάχιστο τις εξωσυμβατικές εργασίες για τις οποίες διεκδικούν πάνω από 9 εκατ. ευρώ!
Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη, εκτός από τις κινητοποιήσεις, να αποτραπεί η επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση του νερού και να αναβαθμιστεί η ποιότητά του. Αυτό σημαίνει να διατηρηθεί η ΔΕΥΑΜΒ ως δημοτική επιχείρηση, να λειτουργεί με διαδικασίες ανοικτές στους πολίτες, να επιδιώκει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων και να μπει τέλος στην απαράδεκτη, φασιστική και ρατσιστική συμπεριφορά του δήμαρχου και της πλειοψηφίας, που έχουν προ πολλού ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και ανοχής της τοπικής κοινωνίας.
Ανακοίνωση συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ έχει βγάλει και η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας μετά από συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στη δημοτική επιχείρηση.
Λουκέτο σε σχολεία στη Δυτική Αττική
Μπορεί τα μνημόνια να «έφυγαν», αλλά φαίνεται ότι πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους και δομές της δημόσιας εκπαίδευσης. Όπως καταγγέλλει και η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων- Ζεφυρίου-Φυλής, «κλείνει» το 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής στα Άνω Λιόσια και η Δυτική Αττική χάνει 4 δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μέσα σε 1 χρόνο, αφού και πέρσι είχε κλείσει και το 4ο ΕΚ Δ. Αττικής στον Ασπρόπυργο και τα ΔΙΕΚ Μάνδρας και Φυλής, καθώς είχε ανασταλεί η λειτουργία τους.
Τα μνημόνια λοιπόν ήταν αυτά που είχαν αποφασίσει την κατάργηση σχολείων και αυτό έγινε πράξη πριν, αλλά και αφού τα μνημόνια «έφυγαν». Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι σε μια περιοχή που έχουμε δυσκολίες στην εκπαίδευση και πολλές εγκαταλείψεις σχολείου από τους μαθητές με το κλείσιμο των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων, έρχεται να θρέψει ακόμη περισσότερο τον υφέρποντα ρατσισμό εναντίων των Ρομά και μεταναστών που κατοικούν στην περιοχή.
Αυτή την απάντηση δίνει η κυβέρνηση (το κλείσιμο του 2ου ΕΚ) στο αίτημα του Δήμου Φυλής και της τοπικής ΕΛΜΕ για την επαναλειτουργία του ΔΙΕΚ Φυλής. Σημειώνεται ότι το ΔΙΕΚ ιδρύθηκε το 2015 ως αίτημα του Δήμου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας μετά την κατάργηση της ΕΠΑΣ Άνω Λιοσίων, μιας από τις 101 ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν πανελλαδικά.
24ωρη απεργία από τους ναυτεργάτες
Ο ι ναυτεργάτες πραγματοποιούν 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στη συνεδρίασή της στις 26/7. Οι ναυτεργάτες απαιτούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και την ανανέωση για το 2018 της ΣΣΕ Ακτοπλοϊκών Επιβατηγών Πλοίων και της ΣΣΕ Μεσογειακών Επιβατηγών και Τουριστικών Πλοίων.
Η απόφαση για απεργία πάρθηκε μετά από άκαρπες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του Ιούλη με τους εργοδοτικούς συλλόγους. Οι εκπρόσωποί τους επιμένουν αδιάλλακτα στην υπογραφή ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις. Μάλιστα επίτηδες ανέβαλλαν συνεχώς τις συναντήσεις για να κερδίσουν χρόνο και να μη γίνουν κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για στάση που ως ένα βαθμό βρήκε σύμμαχο την εργοδοτική-κυβερνητική ηγεσία της ΠΝΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η απόφαση για απεργία έχει βγει από τις 26 Ιούλη, η Οργανωτική Επιτροπή της ΠΝΟ συνεδρίασε μόλις την Πέμπτη 23 Αυγούστου για να συζητήσει την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, για τις δράσεις ενημέρωσης των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και για τις δράσεις περιφρούρησης της απεργίας.
Η στήριξη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας στους εφοπλιστές ήταν εμφανής όταν απορρίφθηκε η πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για άμεση απεργιακή κινητοποίηση (48ωρη απεργία στις 1 και 2 Αυγούστου με προοπτική κλιμάκωσης) στη συνεδρίαση της 26ης Ιούλη. Αυτή τη στιγμή η ΠΕΝΕΝ και άλλα αριστερά σωματεία του κλάδου οργανώνουν δράσεις και περιοδείες για τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία.
Το 2ο Workers Fest έρχεται τέλη Σεπτέμβρη
Το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη θα ανοίξει τις... «πύλες» του το 2ο Workers Fest στη Νέα Ιωνία. Είναι ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε με την προσδοκία να φιλοξενούνται σε αυτό συζητήσεις και δρώμενα με κέντρο κυρίως δύσκολους συνδικαλιστικούς χώρους και νέους εργαζόμενους με στόχο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να γίνει ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών των εργαζομένων στον κλάδο της τηλεπικοινωνίας και της τεχνολογίας και όχι μόνο, καθώς επίσης και για τη δημιουργία από την αρχή κλίματος εμπιστοσύνης των εργαζομένων στα συνδικάτα.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτέμβρη, και αναμένεται να έχει εκτός από τις συζητήσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας, αφίσας και κόμικς, παιδότοπο για να μπορούν οι συμμετέχοντες να φέρουν και τα παιδιά τους και συναδελφική κουζίνα, για να μη μαγειρέψετε στο σπίτι, και πολλές ακόμη δραστηριότητες. Το τελικό πρόγραμμα θα βγει αρχές Σεπτέμβρη.
Στο 2ο Workers Fest, μια διοργάνωση που φιλοδοξεί να οργανώνεται μόνιμα από πρωτοβάθμια σωματεία, συμμετέχουν ως τώρα: ο Συντονισμός Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πλαίσιο, το Σωματείο Εργαζομένων στη CYTA, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), το Σωματείο Εργαζομένων στη Victus.
Εκδήλωση του ΜΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη
Το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) πραγματοποιεί εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η εκδήλωση γίνεται στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ – Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου), με θέμα «Συνδικάτα και εργατικά δικαιώματα στη “μεταμνημονιακή” εποχή», με ομιλητή τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Αποστόλη Καψάλη.