Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξώσεις, καταστολή.
Κυβέρνηση, τραπεζίτες και funds επιτίθενται στη λαϊκή περιουσία

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Στέλιος Φαζάκης

Σ τις 2 του Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε η έξωση σε μικρή επιχείρηση στο Ρέθυμνο από fund που είχε αγοράσει το χρέος του. Είδαμε ολοκληρωμένο πλέον το σχέδιο καταστολής που έχει καταστρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το υπόλοιπο μαύρο μέτωπο δανειστών-τραπεζιτών. Η ανυπομονησία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν περιουσίες είναι έκδηλη σε κάθε δημοσίευμα του σχετικού Τύπου. Αποτελούν τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και ζητούν επιτέλους να «κάνουν παιχνίδι» χωρίς να βρίσκουν εμπόδια από «ερασιτέχνες» πολιτικούς. Την ίδια στιγμή, δηλώνουν ότι πηγαίνουν καλά οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων και πιάνουν τους στόχους που έβαλαν μέχρι το 2018. Είναι παρ’ όλα αυτά αναγκασμένοι να παραδεχτούν ότι όσα δάνεια «ρυθμίζουν», άλλα τόσα νέα κόκκινα δάνεια δημιουργούνται. 
Εν τω μεταξύ, η στάση της κυβέρνησης ξεκαθαρίζει με γοργούς ρυθμούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ψελλίζει ότι τα 2/3 της πρώτης κατοικίας εξακολουθούν να προστατεύονται. Ταυτόχρονα, με την... παραίνεση των δανειστών η Ανεξάρτητη (και εξ ορισμού ανεξέλεγκτη) Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλάζει τους όρους αναγκαστικής εκτέλεσης κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ορίζοντας ως τιμή εκκίνησης πώλησης των ακινήτων την εμπορική τους αξία και όχι την αντικειμενική που ίσχυε ως τώρα (άνοιξη 2017). Με λίγα λόγια, «το μαγαζί ξεπουλάει» κι αντί να προστατέψει τους πολίτες και το δικαίωμα στη στέγη, προσπαθεί να μιμηθεί σε κυνισμό και αδηφαγία τους τραπεζίτες. Ίσως γιατί αυτές οι «ανεξάρτητες αρχές» στελεχώνονται από τα ίδια golden boys που κάνουν καριέρα στην «αγορά» και ίσως πολύ σύντομα να δούμε και το ελληνικό κράτος να πουλάει σε funds τις οφειλές των πολιτών του και με δώρο μια καλογυαλισμένη διμοιρία των ΜΑΤ.
Η κυβερνητική κατηφόρα αποκαλύπτεται και από τις αντιδράσεις συμβολαιογραφικών συλλόγων (Κέρκυρας και Θράκης μέχρι στιγμής) που αντιτίθενται στη βιασύνη της κυβέρνησης και τον τρόπο που τους επιβάλλει αγορά εξοπλισμού και λογισμικού με αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις του έργου κ.λπ.
Η τεχνογνωσία της αρπαγής της λαϊκής περιουσίας είναι πολύ παλιά και δοκιμασμένη. Οι εγχώριοι τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν έχουν έτοιμα τα μοντέλα από προηγούμενες καπιταλιστικές κρίσεις, παγκόσμιες και τοπικές, έτσι ώστε να βγουν κερδισμένοι τελικά σε βάρος των τάξεων που παράγουν όλο τον πλούτο και επίσης έχουν έναν ολόκληρο κρατικό μηχανισμό στα χέρια τους για να νομοθετήσουν, να προπαγανδίσουν και να καταστείλουν τις αντιδράσεις.
Απέναντι σε αυτό το μέτωπο ήταν ανάγκη να αντιπαρατεθεί ένα άλλο λαϊκό μέτωπο. Εδώ και 3-4 χρόνια υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα τοπικές συλλογικότητες κατά των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας. Αυτό το κίνημα, εμποδίζοντας τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατάφερε να φέρει τους τραπεζίτες και τις κυβερνήσεις σε δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση αναγκάζεται τώρα να θεσμοθετήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, παρακάμπτοντας νομικίστικα τη δημόσια διαδικασία που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, αντίθετα απ’ ότι θα ήθελαν οι κυβερνώντες, βρίσκει μέρα με τη μέρα τρόπους να αντεπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις. Η ανάγκη έφερε τις τοπικές οργανώσεις σε συνεννόηση και ήδη υπάρχουν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις συντονισμοί για κοινή δράση. 
Στην Αθήνα, μια μεγάλη τέτοια προσπάθεια αποτελεί η «Ενωτική Πρωτοβουλία Κατά των Πλειστηριασμών». Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, όπως σε κάθε κινηματική διαδικασία, και ξεκινούν από βασικά θέματα ταυτότητας και στρατηγικής, μέχρι καθημερινά προβλήματα χρόνου και οικονομικών. Ο μεγάλος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του λαού. Η απάντηση στις κρυφές διαδικασίες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ένα δυνατό κίνημα σε κάθε γειτονιά. Μια αντεπίθεση που να επιστρέφει το φόβο σε αυτούς που προσπαθούν να μας τον επιβάλουν. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών πρέπει να ενισχυθεί, να καταφέρει να επανενεργοποιήσει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Να γίνει το ζωντανό παράδειγμα για άλλους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας, για την εργασία, την παιδεία, την πρόνοια, τα δικαιώματα.

 

Καμία έξωση, ούτε στη Νίκαια ούτε πουθενά

Αυτές τις μέρες υπάρχει στη Νίκαια μια οικογένεια που είναι αναγκασμένη να «φυλάει σκοπιά» στο σπίτι της. Στις αρχές του Σεπτέμβρη έληξε η διορία-τελεσίγραφο που είχε δώσει στην οικογένεια η Eurobank να φύγει από το σπίτι, το οποίο έχασαν το 2012 και εκπλειστηριάστηκε. O πατέρας της οικογένειας έχει προβλήματα υγείας και μοναδικό του έσοδο είναι ένα μικρό επίδομα. Από ώρα σε ώρα θα γίνει προσπάθεια βίαιης απομάκρυνσης της οικογένειας. Ήδη έχουν δεχτεί μια «επίσκεψη» με παρουσία αστυνομικού.
Η Κίνηση Πολιτών «Κόντρα στο Ρεύμα» και ο «Συντονισμός Κατά των Πλειστηριασμών σε Νίκαια-Κορυδαλλό» αποφάσισαν να δράσουν για να μην πεταχτεί η οικογένεια στο δρόμο. Όταν το κράτος παρέχει στους τραπεζίτες τους μηχανισμούς του ενάντια στον πολίτη, θα πρέπει να ξέρει ότι θα έχει απέναντί του τον ίδιο το λαό της γειτονιάς που θα υπερασπιστεί τη διπλανή οικογένεια. Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης στη συμβολή των οδών Φιλαδελφείας και Βιθυνίας με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων.
Ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για να ξαναδημιουργηθεί μια αλληλεγγύη που προσπαθούν να διαλύσουν. Να εξασφαλίσουμε λοιπόν ότι και σήμερα και αύριο θα υπάρχει αντίσταση στις γειτονιές και αυτό θα είναι ο κανόνας. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία