Και όμως γυρίζει

Συρία:
Η συνάντηση για το συριακό ζήτημα στη Βιέννη δεν έβγαλε άμεσο αποτέλεσμα, καθώς ΗΠΑ-Ρωσία «συμφώνησαν ότι διαφωνούν» στο ζήτημα της παραμονής του Άσαντ στην εξουσία, αλλά είχε μια σημαντική είδηση: την παρουσία του Ιράν (για πρώτη φορά) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γενικότερα, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε όλο το «εύρος» δυνάμεων που μπορούν να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις, αλλά το καθοριστικό είναι η επίσημη πλέον αναγνώριση από μεριάς Ουάσινγκτον ότι η λύση περνάει από την Τεχεράνη. Αυτό που αποκαλύπτει την θλιβερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία, είναι πως στη συνάντηση για το μέλλον της, απουσίαζαν… συριακές αντιπροσωπείες!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αίγυπτος
Έγινε ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο (σε 14 από τις 27 επαρχίες). Όλοι σχεδόν οι εκλεγμένοι υποστηρίζουν τον Σίσι (όπως και όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι). Το νόημα της κάλπης ήταν να αποδειχθεί η «λαοφιλία του ηγέτη» και να αποκτήσει κοινοβουλευτικό μανδύα η δικτατορία. Την πρώτη μέρα η συμμετοχή έφτασε στο 3% και προκάλεσε πανικό στους καθεστωτικούς. Δόθηκαν χρήματα για να πάει κόσμος να ψηφίσει, απειλήθηκαν με πρόστιμα όσοι δεν πάνε να ψηφίσουν, ενώ δόθηκαν και άδειες από τη δουλειά. Μετά από αυτά ανακοινώθηκε συμμετοχή 16% που αργότερα διορθώθηκε σε 26%, κι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η «διόρθωση» έγινε με «άνωθεν εντολές». Η αποχή δεν θα αλλάξει κάτι, αλλά δείχνει ότι ο Σίσι μετρήθηκε με τη φιλοδοξία του να γίνει (κακέκτυπο του) Νάσερ ή «Βοναπάρτης» και βγαίνει απελπιστικά λίγος. Είναι ένας δικτάτορας, που μένει στην εξουσία με μοναδικό του στήριγμα την τρομοκρατία…

Ν. Αφρική
Ο μαζικότερος ξεσηκωμός φοιτητών στη Ν. Αφρική μετά την πτώση του απαρτχάιντ υποχρέωσε μετά από 10 μέρες αγώνες την κυβέρνηση να «παγώσει» τις αυξήσεις στα δίδακτρα (που θα αυξάνονταν κατά 11%). Ήταν ένας υποδειγματικός αγώνας, με μαζικές συνελεύσεις και καταλήψεις κτιρίων, με την επιβολή στους πρυτάνεις να διαπραγματεύονται μπροστά στις συνελεύσεις και όχι με «αντιπροσώπους». Τους φοιτητές υποστήριξαν μαθητές λυκείου, ένα ριζοσπαστικό τμήμα καθηγητών, οι καθαρίστριες των σχολών, το Συνδικάτο Μεταλλεργατών. Ήταν ένας αγώνας που εντάσσεται στην γενικότερη κατάσταση στη Ν. Αφρική. Όπως έγραφε μια πικέτα: «Πουλήσατε όνειρα στους γονείς μας το 1994. Είμαστε εδώ απλά γιατί θέλουμε τα λεφτά μας πίσω»… 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία